Iarnă de noiembrie!

0
81

Aproape că nimeni nu îşi mai aminteşte să mai fi nins vreodată aşa de devreme, chiar de la mijlocul lunii noiembrie. Când toată lumea se aştepta mai puţin, prima zăpadă a căzut în noaptea de luni spre marţi. Din fericire, a albit doar uşor străzile din Craiova, fiind îndepărtată la timp de utilajele de deszăpezire. Spre prânz, când au mai urcat şi temperaturile, zăpada s-a topit de la sine, lăsând în urmă un alt coşmar: cel al bălţilor pe care canalizarea oraşului a încercat, cu greu, să le facă faţă.

Ieri, la primele ore ale dimineţii, se circula destul de bine, chiar şi pe cele mai aglomerate străzi din oraş, cum este, de exemplu, bulevardul „Ştirbei Vodă”. Intersecţia din zona spitalului judeţean era curăţată la negru de zăpadă, însă, ca de fiecare dată când este vreme rea, ceea ce producea enervarea teribilă a şoferilor erau cozile la semafoare. Pe trotuare, situaţia a stat puţin diferit, stratul de zăpadă fiind intact de dimineaţă. Dar cum nu a fost vorba de o mare cantitate de omăt, echipaţi cu încălţăminte de iarnă, craiovenii şi-au făcut lejer drum spre serviciu, iar copiii spre şcoală.

37 de utilaje au deszăpezit străzile Craiovei

Potrivit autorităţilor locale, 37 de utilaje au fost mobilizate spre degajarea zăpezii. Încă de la ora 21.00, când s-a constatat că este nevoie de o intervenţie pentru deszăpezire, pe fondul atenţionării codului galben de ninsori, „autovehiculele dotate cu lame şi dispozitive pentru împrăştierea materialului antiderapant au intervenit în zonele de risc de pe teritoriul municipiului (în zonele de pantă, în intersecţii, sensuri giratorii, pe pasaje) şi pe străzile principale, acţionând pentru îndepărtarea stratului de zăpadă depus şi pentru împrăştierea materialului antiderapant”, după cum precizează reprezentanţii  SC Salubritate Craiova, care coordonează această activitate de deszăpezire, pe tot parcursul iernii.

500 de angajaţi de la regii au curăţat trotuarele

Străzile principale, intens circulate, cum sunt marile bulevarde ale Craiovei, au fost degajate de zăpadă în timpul nopţii. Începând din dimineaţa de marţi, utilajele au fost mobilizate să acţioneze pe străzile secundare care se găsesc în zonele de case, precum şi pe aleile dintre blocuri. Tot de dimineaţă, de la ora 6.00, 500 de lucrători de la Salubritate şi RAADPFL au îndepărtat zăpada de pe trotuare, în toate zonele Craiovei, cu prioritate la căile de acces către spitale, instituţii publice, unităţi de învăţământ şi unităţi de alimentaţie publică. Potrivit autorităţilor, în primele 12 ore de intervenţie, au fost folosite şi 258 tone de material antiderapant, în amestec. 

Craiovenii, atenţionaţi să nu depoziteze zăpada lângă borduri

Având în vedere temperaturile scăzute prognozate pentru următoarea perioadă, craiovenii sunt obligaţi să-şi parcheze autovehiculele astfel încât

Pentru a nu îngreuna acţiunea de deszăpezire, craiovenii trebuie să-şi parcheze maşinile astfel încât să nu stea în calea utilajelor. De asemenea, reprezentanţii SC Salubritate le pun în vedere craiovenilor să depoziteze zăpada îndepărtată de pe maşini pe spaţiul verde din apropiere sau, dacă nu este posibil, în grămezi, la marginea trotuarului, astfel încât să nu fie afectată circulaţia pietonală sau pe carosabil, lângă bordură. În felul acesta, apa care provine din topirea zăpezii să se poată scurge în sistemul de canalizare. Totodată, locatarii care degajază xăpada de pe alei sau trotuarele de lângă blocuri, sunt atenţionaţi că trebuie să o depoziteze numai în dreptul imobilului în care locuiesc şi să nu arunce, în nici un fel, zăpada pe carosabil.