Spitalele vor fi acreditate după standarde revizuite

0
399

Spitalelor care intră în evaluare pentru acreditarea activităţii li se vor aplica, începând din această lună, standardele revizuite, din care au fost excluşi circa 700 de indicatori, consideraţi nerelevanţi. Autorităţile sanitare au hotărât acest lucru după ce au observat că un număr foarte mare de indicatori utilizaţi până acum în evaluare s-au dovedit a fi nerelevanţi şi au distorsionat rezultatul real. 

Ulterior se va face o comparaţie între lotul de spitale evaluat până acum şi lotul de spitale care va fi evaluat în continuare, pentru a se vedea dacă pe noile criterii se obţin rezultate mai bune şi dacă într-adevăr a fost îmbunătăţit sistemul de evaluare, pentru a fi cât mai apropiat de realitate.

În Dolj, în trimestrul patru al acestui an este programat pentru evaluare, conform planului multianual de acreditare al  Comisiei Naţionale de Acreditare a Sspitalelor (CoNAS), Spitalul Orăşenesc „Aşezămintele Brâncoveneşti”. Anul viitor, primul pe listă pentru acreditare este Spitalul Clinic Căi Ferate Craiova, apoi Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” şi Spitalul Clinic Municipal „Filantropia” din Craiova.

Un raport al Comisiei Europene pe anul 2013 arată că peste 110.000 de decese au fost generate în Europa de efecte adverse asociate actului medical, în special infecţii nosocomiale. S-au cheltuit peste 5,6 miliarde de euro pentru tratamentul acestor pacienţi. Între 8 şi 9% dintre pacienţii internaţi în spital sunt expuşi unui risc asociat actului medical.

Acreditarea spitalelor este valabilă cinci ani

În urma evaluării, fiecare unitate va fi încadrată într-un nivel de acreditare, în funcţie de calitatea serviciilor oferite pacientului precum: categoria „Nivel acreditat” – pentru îndeplinirea a cel puţin 85% din indicatorii de evaluare aplicabili unităţii sanitare cu paturi evaluate, categoria „Nivel acreditat cu încredere ridicată” – pentru îndeplinirea indicatorilor de evaluare aplicabili unităţii sanitare cu paturi evaluate între 75 şi 84,9%, categoria „Nivel acreditat cu încredere medie” – pentru îndeplinirea indicatorilor de evaluare aplicabili unităţii sanitare cu paturi evaluate între 45 şi 74,9% şi categoria „Nivel neacreditat” – pentru îndeplinirea indicatorilor de evaluare aplicabili unităţii sanitare cu paturi evaluate sub 45%.

Fiecare unitate sanitară a stabilit o dată la care echipele de evaluatori trebuie să ajungă. Acreditarea spitalelor este valabilă cinci ani şi după 2016, acest proces ar trebui să se extindă şi să cuprindă şi modul în care este acordată asistenţa medicală pacienţilor. Experţii vor putea verifica dacă spitalele au tot ceea ce este necesar tratării bolnavilor şi să propună măsuri de remediere acolo unde sunt probleme.

Acreditarea poate fi retrasă

Acreditarea ar trebui să reprezinte pentru bolnavi o garanţie a faptului că în respectiva unitate sanitară sunt asigurate condiţii de calitate în ceea ce priveşte actul medical, cazarea şi serviciile oferite. Pentru aceasta, spitalele trebuie să se raporteze la un standard unic de calitate. De altfel, există o procedură pentru a verifica anual spitalele care sunt acreditate şi care mai au probleme de rezolvat şi dacă acestea nu şi le rezolvă îşi vor pierde acreditarea. Autorităţile sanitare pot retrage acreditarea spitalelor care nu şi-au rezolvat problemele. Iniţial s-a stabilit ca până la finele acestui an spitalele să fie acreditate, însă termenul a fost devansat, cuprinzând şi o parte din anul 2016.

Din punctul de vedere al reprezentanţilor Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor, există suficient timp ca până la sfârşitul anului 2016 să fie finalizat procesul de acreditare pentru cele 500 de spitale pe baza celor nouă standarde şi a aproximativ 2.100 de indicatori. Acreditarea unităţilor sanitare rămâne una dintre principalele teme care îi preocupă pe managerii de spitale. Deocamdată însă, potrivit autorităţilor, două sisteme sunt compatibile cu standardele Uniunii Europene: este vorba despre SMURD şi de transfuzii.