Elevii doljeni, instruiţi să fie cetăţeni europeni

0
649

Mai mulţi elevi din judeţul Dolj au participat la un proiect menit să-i familiarizeze cu noţiuni legate de valorile Uniunii Europene, de drepturile şi obligaţiile pe care le implică statutul de cetăţean european. Prin intermediul proiectului „Toţi suntem cetăţeni ai Europei”, derulat de Asociaţia Culturală „Branart”, în parteneriat cu Casa de Cultură „Traian Demetrescu” şi Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi” începând cu 1 mai 2011, peste 200 de broşuri constituite în jurul acestor tematici au fost distribuite către aceştia.

Activităţile desfăşurate în cadrul proiectului finanţat de Comisia Europeană, prin Programul „Tineret în acţiune”, au vizat tinerii cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani care învaţă la şcoli din localităţi precum Teasc, Pieleşti şi Malu Mare, Coţofenii din Dos, Apele Vii şi nu numai. Aici au fost distribuite broşuri cu titlul “Toţi suntem cetăţenii Europei”, cu informaţii despre cele mai importante instituţii europene, dar şi alte materiale informaţionale referitoare la oraşele culturale din anul 2012, la cultura românească integrată în cea europeană, tradiţiile şi obiceiurile europene. În luna octombrie, ultima în care se derulează proiectul, echipa de implementare a organizat o dezbatere cu titlul „Drepturile şi obligaţiile cetăţenilor europeni”, în urma căreia o altă broşură cu tematică similară urmează să fie editată şi distribuită elevilor doljeni.

Echipa de implementare a proiectului este formată din elevi ai Colegiului Naţional „Gheorghe Chiţu” şi ai Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti”, care au pregătit eseurile inserate în broşuri, au pus în scenă secvenţe teatrale, ilustrând tematica dezbaterilor, şi s-au ocupat de distribuirea materialelor. La final, aceştia primesc un certificat „Youth Pass” care atestă implicarea activă în proiect, un punct în plus la CV-ul fiecăruia dintre ei.