Crucea Roşie Dolj reprezintă România la Competiţia Europeană de Prim Ajutor

0
386

Pentru a doua oară câştigătoare a Competiţiei naţionale a echipajelor de prim ajutor din detaşamentele de intervenţie în situaţii de urgenţă, echipa Filialei de Cruce Roşie Dolj merge, la anul, în Irlanda, unde va reprezenta România la Convenţia Europeană de Prim Ajutor (FACE). Concursul care i-a propulsat pe  doljenii noştri a avut loc săptămâna trecută, la Poiana Braşov, unde au avut de înfruntat echipajele a şapte alte filiale ale Crucii Roşii Române, cele din judeţele Alba, Arad, Botoşani, Bucureşti – Sector 4, Dâmboviţa, Sălaj şi Tulcea.

„Etapa naţională din acest an a constat în două probe, una practică şi alta teoretică. Punctajul obţinut de noi a fost unul destul de mare, respectiv 243,5 puncte la proba practică, din 250 posibile, iar diferenţa dintre locurile următoare a fost una semnificativă”, ne-a declarat Ionuţ Prohasca, membru al echipajului Filialei de Cruce Roşie Dolj.

„Vrem să fim mai sus decât în 2006”

„În formula asta, noi activăm de ceva vreme. Anul trecut, cu aceeaşi echipă, ne-am clasat pe locul al II-lea la Etapa naţională. Ca şi experienţă, eu şi colegul meu Ionuţ Prohasca am mai avut participare europeană, în 2006, şi ştim că acolo este mai greu decât în toate competiţiile interne. Pentru această competiţie sunt angajaţi actori, care simulează foarte bine un caz real, şi în momentul în care ajungi lângă victimă există o linie foarte fină între realitate şi felul în care joacă. Astfel încât, pregătirea care se impune este alta decât în concursul intern. Noi, aici, lucrăm pe trei truse, acolo sunt cinci, aici avem trei victime, acolo sunt cinci, aşadar diferenţele sunt foarte mari. Oricum, ne dorim să fim mai sus decât am reuşit în 2006, mai ales că acum echipa este mult mai bine sudată şi că putem împărtăşi experienţa de atunci”, spune Ionuţ Conu, membru al echipajului.

Filiala de Cruce Roşie Dolj se laudă – şi pe bună dreptate – cu rezultate notabile şi la competiţiile destinate elevilor, şcolile şi liceele din Dolj numărându-se frecvent pe listele câştigătorilor. „Nu numai la competiţia aceasta pentru adulţi avem rezultate deosebite, dar şi la competiţia de prim ajutor pentru elevi, Sanitarii Pricepuţi, unde am fost în fruntea clasamentelor şi ne bucurăm, mai ales că este un atu pentru cei care doresc să se iniţieze în acordarea primului ajutor”, afirmă Maria Vintilă, directorul Filialei de Cruce Roşie Dolj.

***

Echipajul Filialei Dolj, care va participa anul viitor la Convenţia Europeană de Prim Ajutor, din Irlanda: Ionuţ Prohasca, Ionuţ Conu, Larisa Enuca, Cristiana Conu, Alexandra Zăvăleanu, Daniela Fetoiu, sprijiniţi pe tot parcursul pregătirii de Diana Guţă.