Din 40 de primării care au primit bani de la Guvern, 33 sunt pedeliste

0
312

La data de 11 octombrie a.c. publicam în cotidianul nostru un articol cu titlu „Emil Boc i-a asigurat pe primarii PDL că îşi vor face campanie electorală din bani publici”, în care aminteam faptul că Emil Boc are la dispoziţie Fondul de rezervă bugetară şi că nu va ezita să îl pună la bătaie. Zilele trecute, Emil Boc a rezolvat o parte din probleme primarilor PDL, cu bani din Fondul de rezervă bugetar.

Emil Boc

Vineri, 7 octombrie a.c., Emil Boc le promitea primarilor PDL, la o întrunire la Timişoara, că le va da bani să-şi încheie proiectele până la alegerile de anul viitor: „Veţi avea susţinerea necesară pentru proiectele pe care le aveţi, de care depinde, evident, partidul şi soarta noastră. Pentru că prima dată pe dumneavoastră ne bazăm la alegeri, pe cei de la nivel local. Dumneavoastră daţi sporul şi forţa. Nu este o prioritate mai mare pentru miniştrii noştri decât să fie în contact cu dumneavoastră şi să rezolvăm în limitele resurselor pe care le avem problemele”.

La data de 12 octombrie a.c., Guvernul României, condus de Emil Boc, emite Hotărârea nr. 1001, publicată în Monitorul Oficial pe 17 octombrie a.c., prin care: „Se aprobă suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2011, cu suma de 66.410 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului,  prevăzut în bugetul de stat pe anul 2011, şi alocarea acesteia bugetelor locale ale unor unităţi administrativ-teritoriale potrivit anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre, în vederea plăţi unor arierate precum şi finanţării unor cheltuieli curente şi de capital”.

Resursele publice sunt folosite numai de primarii portocalii

Sume de 66.410 mii lei a fost împărţită la 1.035 de primării din toată ţara. Este adevărat că foarte multe primării din România sunt în pragul falimentului şi orice sumă alocată de Guvernul Românei este binevenită. Dar în România nu sunt numai primării pedeliste. Este inacceptabil ca resurselor publice să fie folosite numai de primarii portocalii. În judeţul Dolj au primit bani 40 de primării, din care 4 PNL (Perişor, Pieleşti, Seaca de Pădure şi Galicea Mare) şi 3 PSD (Malu Mare, Urzicuţa, Secu). De la PDL au primit bani 33 de primării: Afumaţi, Apele Vii, Băileşti, Bechet, Botoşeşti Paia, Braloştiţa, Breasta, Bulzeşti, Catane, Călăraşi, Coşoveni, Daneţi, Desa, Dobreşti, Dobroteşti, Drănic, Filiaşi, Gighera, Goieşti, Întorsura, Leu, Lipovu, Măceşu de Sus, Mischii, Murgaşi, Negoi, Pleşoi, Predeşti, Sălcuţa, Teasc, Vârtop, Vela, Verbiţa.

În iunie a.c. peste 80% din primării au fost portocalii

Nu este pentru prima dată când Emil Boc dispune de banii publici pe care îi are la dispoziţie după bunul plac. Tot de Fondul de rezervă bugetară s-a folosit şi în luna iunie a acestui an, prin  HG nr. 649/2011. Ca şi acum, banii publici au ajuns la administraţiile locale conduse de primarii PDL în proporţie de peste 80%. 124 milioane de lei din Fondul de rezervă a dirijat Emil Boc în această vară înspre însetata clientelă politică din jurul primăriilor portocalii, fără să respecte nici un alt criteriu decât culoarea politică.

Primăriile din Opoziţie au primit sume modice

Alocarea banilor publici din Fondul de rezervă bugetară numai pe criterii politice a început în 2010, odată cu HG nr. 1.374 pentru modificarea HG nr. 1.168/2010. Atunci, în judeţul Dolj au primit fonduri 41 de primării, şi, ca şi de această dată, pe listă au fost incluse şi câteva primării pesediste şi peneliste. Primăriile conduse de primari din opoziţie au primit, ca şi acum, sume modice, grosul mergând la cele portocalii. De exemplu: în 2010 comuna Breasta a primit 125 mii lei, acum a primit 80 de mii de lei, în timp ce o localitate care abia supravieţuieşte, Seaca de Pădure, a avut alocaţi atunci doar 45.000 lei, iar pe 12 octombrie a.c. a primit 20.000 de lei.