Peste 1.500 de cereri de debranșări, la SC Termo Craiova

1
750
Pe măsură ce se apropie toamna, tot mai mulți craioveni se debranșează de la rețeaua publică a orașului. Peste 1.500 de cereri din partea locatarilor au fost înregistrate până acum la SC Termo Craiova. Toate solicitările vor fi analizate și se va da un răspuns până la data de 1 septembrie, când se încheie oficial perioada de debranșări.
Craiovenii continuă să de debranșeze de la rețeaua termică a orașului. Potrivit administratorului SC Termo, Lorena Nicolăiță, solicitările din partea populației se mai primesc până la data de 1 septembrie, când se încheie oficial perioada legală în care termoficarea mai poate să primească astfel de cereri. ”Mai primim cereri de debranșare până pe data de 1 septembrie, când se încheie perioada de depunere. După această dată, trecem la verificarea dosarelor și dăm răspunsurile, care pot fi favorabile sau nefavorabile, în funcție de condițiile pe care le îndeplinesc sau nu solicitanții”, ne-a explicat administratorul SC Termo, Lorena Nicolăiță.
Debranșările sunt interzise în zonele unitare
Potrivit conducerii SC Termo, pentru a primi un răspuns favorabil, craiovenii trebuie să îndeplinească două criterii importante. În primul rând, blocul în care locuiesc nu trebuie să se găsească într-una din zonele unitare, care au fost instituite de municipalitate. „Aceste zone unitare au fost stabilite în anul 2009, printr-o hotărâre de consiliu, și nu le dă voie locatarilor să se debrabșeze. Dacă imobilul lor se află, deci, într-o astfel de zonă, cu siguranță vor primi un răspuns nefavorabil”, a mai spus Nicolăiță. Zonele unitare se află în toate cartierele din Craiova, reprezentanții SC Termo spunând că au fost repartizate, la vremea respectivă, în funcție de modernizările care s-au făcut la rețeaua de distribuție.
Acordul vecinilor, al doilea criteriu obligatoriu
A doua condiție cere ca solicitantul cererii de debranșare să obțină acordul vecinilor cu pereți comuni, precum și acordul asociației de proprietari. Reprezentanții SC Termo recunosc că acest criteriu este, de regulă, respectat de craioveni, aceștia depunând la dosar toate acordurile din partea vecinilor. În cele mai multe dintre cazuri, dosarele de debranșare sunt respinse din cauză că blocurile se găsesc în zonele unitare. „Așa cum am spus, dacă se găsesc într-o zonă unitară, cererile sunt respinse de către noi. Numai că locatarii nu mai țin cont de răspunsul nostru și, chiar dacă se găsesc într-o astfel de situație, se debranșează singuri. Când noi le transmitem răspunsul nostru, care este unul nefavorabil, ei deja și-au instalat centrala termică în apartament”, spune Lorena Nicolăiță.
Asociațiile de proprietari identifică debranșările ilegale
Locatarii care se debranșează ilegal sunt destul de mulți, însă reprezentanții SC Termo recunosc că nu pot să știe cu exactitate numărul acestora. O variantă de a-i depista pe cei care se debranșează de la rețea fără acordul termoficării ar fi facturarea pe luna următoare, când titularul nu și-ar mai achita consumul, fiind trecut deja pe centrală termică. „Facturile se emit de către noi în faza consumului pe care îl înregistrează gigacalorimetrul de la subsolul blocului. Repartizarea consumului pe fiecare apartament o face asociația de locatari, și nu noi. De aceea, este singura în măsură să știe care locatari nu mai achită consumul pentru că și-au montat o centrală termică”, explică administratorul Lorena Nicolăiță. Conducerea SC Termo susține că a solicitat, în repetate rânduri, asociațiilor de proprietari să raporteze câți locatari s-au debranșat ilegal, dar nu a găsit înțelegere din partea acestora.
Blocurile sunt afectate de separările de la rețea
Debranșările ilegale afectează și imobilul în care sunt executate, atenționează SC Termo. Din cauză că locatarii nu își iau măsuri de precauție din punct de vedere tehnic, se produce un dezechilibru termic al blocului. „Aceste blocuri au fost construite să funcționeze într-o legătură unele cu altele, iar atunci când apare o separare de la rețea, structura este vizibil afectată. Toți locatarii trebuie să știe acest lucru și să ne atenționeze în cazul în care observă că vecinii lor se debrabșează singuri”, este de părere administratorul SC Termo. În cazul debranșărilor legale, aprobate de termoficare, se au în vedere anumite proceduri care protejează rețeaua de alimentare a blocului, lucru pe care locatarii care iau pe cont propriu această lucrare nu îl pot duce la îndeplinire. Debranșările, în general, au un efect negativ și asupra termoficării, împuținarea clienților fiind o pierdere definitivă pentru SC Termo, pentru că acești clienți nu se mai întorc niciodată la rețeaua publică.

1 COMENTARIU

  1. ce ca lumea aranjamentele: ca sa te debransezi umbli de-ti crapa capu’ pentru tot felu’ de aprobari … ca sa scapi de obligatia de-a plati o furnizare stabilita de niste decidenti … daca nu mai poti sa platesti, ce-ti fac …??? iti opresc furnizarea … da-ti vand si casa, ca cica esti dator lor … si uite-asa esti legat complet, sa-i hranesti mult si bine … de oprit opresc cand vor, reviziile la fel … tu doar sa stai milog, sa-ti ia banii …

Comments are closed.