Peste 1.300 de absolvenţi se luptă, de astăzi, la Bacalaureat

0
429

Astăzi, începe sesiunea de toamnă a Bacalaureatului, acolo unde vor participa toţi absolvenţii cursurilor liceale, care nu au putut trece de examinarea din acest an sau din anii precedenţi. În Dolj, sunt peste 1.300 de candidaţi, din totalul de 45.000, raportat de Ministerul Educaţiei Naţionale,  care vor încerca să obţină diploma, repartizaţi în trei Centre de examen, toate din Craiova.

Vacanţa s-a terminat, iar absolvenţii, provenind atât din promoţia curentă, cât şi cele ale anilor anteriori se vor prezenta pentru susţinerea examenului de Bacalaureat, în sesiunea de toamnă. Conform datelor oferite de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, s-au înscris 1.316 de candidaţi, împărţiţi în trei Centre de examen: Colegiul „Ştefan Odobleja” , Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu” şi Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu”. La primul Centru amintit, sunt înscrişi 409 de candidaţi, de la 11 instituţii de învăţământ preuniversitar, cei mai mulţi (113) provenind de la Liceul „Traian Vuia” din Craiova, pe cel de-al doilea loc fiind chiar absolvenţii unităţii gazdă (94) . Aici sunt cuprinşi elevi care au absolvit cursuri la unităţi şcolare craiovene (Colegiul Naţional „Carol I”, Colegiul Naţional „Elena Cuza”, Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan”, Colegiul Tehnic Energetic, etc.). La Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu”, sunt 440 de candidaţi, cei mai mulţi venind de acolo (114), Liceul Tehnologic „Dimitrie Filişanu”, din Filiaşi, având 90 de predendenţi. Aici, vor veni, în număr de 15, şi cei de la Liceul Teoretic „Adrian Păunescu” din Bîrca. Cei mai mulţi candidaţi (467) sunt la Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” (467), acolo unde sunt repartizaţi, cu precădere, cei din teritoriu – rural şi urban. Sunt 19 unităţi de învăţământ preuniversitar de la Craiova fiind Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” (23), Liceul Tehnologic „George Bibescu” (18), Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu” (23), Liceul Tehnologic Auto (42) şi Liceul de Transporturi Auto (14). Cei mai mulţi – 64 – vin de la Colegiul „Ştefan Milcu” din Calafat, pe locul al doilea, din judeţ, aflându-se Liceul Teoretic „Constantin Brîncoveanu” din Dăbuleni (55), iar poziţia a treia este ocupată de Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Băileşti (43).

Un calendar amplu

Toate sunt bine puse la punct, fiind asigurate atât comisiile de examinare din fiecare centru, cât şi dotarea de supraveghere cu echipamente audio-video, în aşa fel încât încercările de fraudare a examenului să nu mai aibă loc. Calendarul susţinerii probelor este cel stabilit de Ministerul Educaţiei Naţionale: astăzi , la Limba şi literatura română; pe 22 august , la proba obligatorie a profilului ( Matematică, pentru „Real”, Istorie la „Uman”); 23 august – cea la alegere ( Fizică, Chimie Informatică sau Biologie la „Real”, respectiv Geografie sau Ştiinţe Socio-Umane, la „Uman”); 24 şi 27 august – competenţe lingivsitice la Limba şi literatura română; 29 şi 30 august – competenţe digitale; 30 – 31 august – competenţe într-o limbă de circulaţie internaţională. Pe 1 septembrie, vor fi afişate primele rezultate, în aceeaşi zi, fiind depuse contestaţiile, care vor avea termen de soluţionare în intervalul 2 – 5 septembrie, pe 6 septembrie fiind făcute cunoscute rezultatele finale.