Divan Film Festival: trei zile de proiecții la Craiova, la cinema și în aer liber!

0
459

Săptămâna aceasta începe a IX-a ediție a Divan Film Festival, eveniment pe gustul iubitorilor de film și artă culinară, care aduce, an de an, producții cinematografice în premieră, invitați de marcă și momente muzicale de neratat. Festivalul se va desfășura în perioada 24 – 26 august în Craiova (Inspire Cinema și Teatrul de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu”) și între 27 august și 1 septembrie în Port Cultural Cetate. În 2018, din selecția festivalului fac parte 14 lungmetraje și 17 scurtmetraje, reunite sub tema „Balcanii visează” / „Balkan Dreams”. Pe lângă filme, Divan Film Festival se distinge prin demonstrațiile culinare susținute anual de amfitrionul Mircea Dinescu și invitații săi. În plus, formațiile Aida și Noi, sZempol Offchestra și Mambo Siria asigură coloana sonoră a festivalului. Accesul publicului la toate evenimentele va fi liber.

Divan Film Festival este un proiect cultural co-organizat de Fundația pentru Poezie „Mircea Dinescu” și Casa de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova, susținut de Centrul Național al Cinematografiei, Consiliul Județean Dolj și Primăria Craiova, în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Uniunea Cineaștilor din România. „Festivalul dedicat filmelor și bucătăriei balcanice își invită spectatorii într-o incursiune cinematografică plină de surprize, din îndepărtata tundră siberiană până în spațiu. La Divan Film Festival 2018, aflăm  cum se văd Balcanii atât din înăuntru, cât și din afară, prin intermediul filmelor realizate de cineaști non-balcanici, descoperind totodată și realități de pe alte continente, consemnate de regizori din țările vecine”, precizează organizatorii.

Deschiderea festivalului, în prezența regizorului turc Kazim Oz

Deschiderea oficială a Divan Film Festival va avea loc vineri, 24 august, ora 20.00, în Craiova, la Teatrul de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu”, și va fi urmată, la 20.30, de concertul sZempol Offchestra. Trupa, care vine din Transilvania, combină teatrul, muzica și poveștile într-un performance irezistibil, cu vioară, trompetă, tobe, bass, instrumente electronice și vizualuri live.

Filmul care va deschide cea de-a IX-a ediție vine de la regizorul turc de origine kurdă Kazim Oz. „Zer” (Germania – Turcia – SUA, 2017), un film cât se poate de curajos în contextul politic actual din Turcia, este un road movie plin de emoție, care reconstituie călătoria unui tânăr new-yorkez prin Kurdistan, în căutarea trecutului bunicii sale și a propriului său sine. Prin intermediul poveștii lui Zarife, bunica lui Jan, filmul atinge subiectul masacrului kurzilor din Dersim, din 1938, și ștergerea acestui eveniment din istoria oficială a Turciei. Filmul va rula în prezența regizorului Kazim Oz și va putea fi văzut și în Port Cultural Cetate, pe 31 august, ora 18.00.

Tot pe 24 august, ora 18.00, în Craiova, la Cinema Inspire, va rula „Chris elvețianul” / „Chris The Swiss” (2018), un melanj inovator de animație și documentar biografic, ce vorbește despre absurditatea războiului din perspectiva regizoarei elvețiene Anja Komfel. Explorând istoria întunecată a familiei, Anja ne duce pe urmele vărului ei, un jurnalist asasinat în Croația anului 1992, care documenta războiul iugoslav. Filmul a făcut parte din selecția oficială Semaine de la Critique a festivalului de la Cannes din 2018 și va fi reluat și pentru publicul din Port Cultural Cetate, miercuri, 29 august, ora 18.00.

„Moromeții” – proiecție specială în Parcul „Nicolae Romanescu”

Un alt moment special din programul Divan Film Festival îl reprezintă proiecția filmului „Moromeții”, considerat de critici drept unul dintre cele mai bune filme românești. În 2017, la 30 de ani de la lansarea celebrei ecranizări după romanul lui Marin Preda, Stere Gulea a început filmările la „Moromeții 2”, în satul Talpa din județul Teleorman. Lansarea filmului va avea loc în luna noiembrie a.c., iar spectatorii Divan Film Festival vor putea să vadă un fragment consistent din acesta la Teatrul de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu” – sâmbătă, 25 august, ora 21.30 –, în prezența unei părți a echipei.

În programul festivalului figurează și „Străjerii” (regia Liviu Mărghidan), primul film românesc cu și pentru copii realizat după Revoluție. «O producție inedită, care le amintește copiilor că joaca nu înseamnă doar tablete și telefoane, iar copilăria se trăiește cel mai bine în natură. Îl puteți vedea sâmbătă, 25 august, ora 11.30, la Inspire Cinema Craiova, și vineri, 31 august, ora 11.00, în Port Cultural Cetate. Aflați în vacanță, în tabăra „Străjerii”, copiii trec printr-o mulțime de peripeții: învață să se orienteze doar cu busola, escaladează munți, spun povești de groază în jurul focului de tabără și se îndrăgostesc», menționează organizatorii, într-un comunicat de presă.

De la regizorul suedez de origine bosniacă Drazen Kuljanin vine la Divan Film Festival ceea ce ar putea fi o adaptare balcanică a neo-noir-ului „Sin City”. „A Balkan Noir” (Suedia – Muntenegru, 2017) este o poveste despre răzbunare spusă de-a lungul a 20 de țigări, ce are ca personaj principal o mamă a cărei fiică a dispărut în urmă cu cinci ani. Filmul a făcut parte din competițiile festivalurilor de la Varșovia și Goteborg și va putea fi văzut la Inspire Cinema Craiova pe 25 august, ora 18.00, și în Port Cultural Cetate pe 28 august, ora 18.00.

Intrare liberă și la filmele prezentate la Inspire Cinema

Regizorul sârb Goran Paskaljevic, premiat încă de la debutul din 1976 la Berlinale, livrează la Divan Film Festival un spectacol vizual de proporții: „Land of The Gods” (co-producție Serbia – India, 2016). Un film despre reîntoarcerea în locurile de baștină a unui bărbat plecat de 40 de ani, care se confruntă cu ostilitatea și prejudecățile locuitorilor unui mic sat din Himalaya, ce va putea fi văzut la Craiova (duminică, 26 august, ora 21.30, Teatrul de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu”), și în Port Cultural Cetate (30 august, ora 18.00).

Tot duminică, în Craiova, la Inspire Cinema vor rula – cu acces liber pentru public – filmele „Insecte și eroi” / „Bugs and Heroes” – Serbia, 2018 (ora 11.30) și „Mai mult” / „More” – Turcia, 2017 (ora 18.00). Debutul curajos și provocator în regie al actorului Onur Saylak, acesta din urmă este o adaptare a unui roman semnat de Hakan Gunday care abordează criza emigranților ce traversează Marea Egee din perspectiva unui tânăr de 14 ani pe nume Gaza. Acesta, alături de tatăl său abuziv, face parte dintr-o rețea de trafic de refugiați către Europa, furnizându-le adăpost temporar și hrană până când aceștia traversează marea. Tânărul Gaza visează să fugă de această viață, dar e atras într-o lume guvernată de imoralitate și suferință. Cele două filme vor fi prezentate și în Port Cultural Cetate: pe 1 septembrie, ora 11.00, respectiv pe 31 august, ora 21.30.