Datorii de 47 de miliarde de lei la Spitalul Filantropia

0
334

Pe zi ce trece, Spitalul Municipal Filantropia din Craiova se afundă tot mai mult în hăţişul datoriilor. În ultima perioadă, arieratele acumulate de unitatea sanitară au ajuns să totalizeze nu mai puţin de 47 de miliarde de lei vechi, de două ori mai mult decât întreg bugetul spitalului pe o lună. Mai mult decât atât, toate încercările de a face economii s-au dovedit până acum a fi zadarnice.

Cel mai vechi spital din Craiova bate record după record în materie de datorii. Foarte aproape de un prag istoric, reprezentanţilor unităţii sanitare nu le rămâne decât să spere că vor găsi în continuare înţelegere din partea furnizorilor, astfel încât aceştia să nu întrerupă aprovizionarea unităţii cu medicamente şi materiale sanitare. Dificultăţi există şi în plata arieratelor faţă de furnizorii de energie şi utilităţi. Toate acestea au făcut ca datoria spitalului să capete proporţii şi să ajungă la un total greu de imaginat pentru o unitate sanitară de categoria a patra, de 4,7 milioane de lei. Ca şi cum n-ar fi fost de ajuns, tocmai ca urmare a clasificării slabe pe scara nivelului de competenţe, şi fondurile alocate anul acesta spitalului sunt mai mici decât cele de anul trecut – chiar dacă nici în 2010 situaţia financiară nu a fost una tocmai bună.

Toamna aduce disponibilizări

Ieri, conducerea unităţii sanitare a reiterat ideea că este nevoie de disponibilizări pentru a mai reduce cheltuielile. Printre cei vizaţi, pe lista neagră se găsesc laolaltă economişti, muncitori, infirmiere, dar şi medici şi asistente medicale. Această variantă a mai fost propusă autorităţilor locale, în subordinea cărora se află Spitalul Municipal, dar, până acum, nu s-a luat niciun fel de măsură. Managerul unităţii sanitare, dr. Bogdan Ungureanu a declarat însă că problema va fi luată în discuţie cel mai probabil la sfârşitul lunii septembrie a.c. în şedinţa de Consiliu Local.

La fel de importantă în luarea deciziei de a trece la disponibilizări a fost şi dispoziţia de încadrare cu cheltuielile de personal într-un procent de 70% din bugetul total. Asta în condiţiile în care, în prezent, banii pentru salarii reprezintă la Spitalul Filantropia din Craiova peste 90%. „Disponibilizări vor fi cel mai probabil de la sfârşitul lunii septembrie atunci când va fi o şedinţă de Consiliu Local. Nu putem să renunţăm la aceste măsuri pentru că în momentul de faţă cheltuielile de personal reprezintă 90% din bugetul total, deşi, conform legislaţiei în vigoare nu ar trebui să depăşească 70 de procente. În plus, la 30 iunie a.c. datoriile spitalului au ajuns la 47 de miliarde de lei vechi. Este o sumă foarte mare, dar din fericire am găsit până în prezent înţelegere din partea furnizorilor de medicamente şi cei care câştigă licitaţiile ne aduc materialele de care avem nevoie”, a declarat dr. Bogdan Ungureanu, managerul Spitalului Clinic Municipal Filantropia din Craiova.

Bogdan Ungureanu

Mai multe servicii ar putea fi externalizate

Conform calculelor hârtiei, la Spitalul Filantropia numărul de posturi ar urma să fie redus de la 856,5, câte sunt în prezent, la 727,5. În cadrul unităţii sanitare ar urma să fie desfiinţate cinci posturi de medici, aproximativ 20 de asistenţi medicali, iar restul din celelalte sectoare. Dacă nici cu această reducere cheltuielele de personal nu vor scădea la nivelul de 70%, directorul de la Filantropia nu exclude varianta externalizarii mai multor servicii, pe mai departe. „Ne-am gândit la serviciul de pază, serviciul de curăţenie şi cel de la centralele termice, pe care sperăm să îl preia cât mai repede Termoficarea. Toate acestea sunt încă în faza de studiu. Este posibil să fie externalizate şi servicii medicale cum ar fi laboratoarele. Totul depinde de rezultatele evaluării. Nu cred că activitatea medicală va fi afectată. Deocamdată încercăm să ne descurcăm cu datoriile către furnizorii de utilităţi. Am reuşit o reeşalonare a datoriilor la gaze”, a mai spus managerul Spitalului Filantropia din Craiova.

Între timp, şi atmosfera în interiorul unităţii sanitare rămâne  una destul de tensionată, în condiţiile în care deocamdată se cunoaşte doar numărul de posturi ce ar urma să fie disponibilizate, nu şi numele celor care din toamnă vor fi nevoiţi să-şi caute de lucru în altă parte.