Neuralink, proiectul secret prin care Elon Musk vrea să conecteze creierul uman direct la un computer

0
418
Compania Neuralink a lui Elon Musk a ieșit pentru prima oară cu o declarație publică privind proiectele sale. Elon Musk a prezentat o metodă prin care creierul uman va putea fi conectat direct la un computer, prin intermediul unor „fire” flexibile și foarte subțiri, care vor fi inserate în creier. Aceste fire leagă creierul la un mic procesor. Noua tehnologie va permite persoanelor paraplegice să controleze un computer cu ajutorul unor dispozitive care le sunt implantate în creier. Desigur, ulterior, acest sistem ar putea avea și o altă utilitate, pentru că va schimba modul în care oamenii gândesc și comunică, scrie The Independent.
În cadrul unui eveniment organizat la San Francisco, Elon Musk a precizat că prin această metodă capacitatea unui creier uman va putea fi mărită, iar apoi se va obține o simbioză cu inteligența artificială. Tehnologia este deja testată pe o maimuță, care ar fi reușit să controleze un computer prin comenzi mentale. Neuralink vrea să înceapă primele teste pe oameni anul viitor. Prin urmare, nu mai este vorba de un proiect SF, ci de unul cât se poate de real.
Miliardarul Elon Musk este cunoscut prin multe inovații devenite celebre în întreaga lume: sistemul de plată online PayPal, mașina electrică Tesla, zborul privat în spațiu prin compania SpaceX.
Proiectul Neuralink este însă cel mai puțin cunoscut și totodată cel mai ambițios. Compania a fost fondată în 2016, dar puține informații apar în presă despre acest proiect. Știm că scopul este acela de-a conecta creierul uman la computere, astfel încât capacitatea minții umane să fie mai mare și oamenii să poată ține pasul cu evoluția inteligenței artificiale. Până atunci însă, cei care ar putea beneficia de această interfață creier-computer sunt persoanele paralizate, cei care suferă de epilepsie, de Parkinson, dar și nevăzătorii. (sursa: yoda.ro)