Primii veniţi, primii eliminaţi / “Cangurii”, la un pas de surpriză

0
79

 Ajunsă prima pe pământ brazilian, naţionala Australiei a devenit şi prima echipă eliminată oficial de la Cupa Mondială. “Soccerros” a făcut-o însă cu stil, chinuind-o teribil pe Olanda (2-3), formaţie ce cu doar câteva zile înainte pulverizase practic Spania.

După un început echilibrat, Robben a scăpat singur spre poarta adversă şi l-a învins pe Ryan, lucurile părând să intre pe făgaşul lor normal. De unde? La câteva zeci de secund Cahill a găsit o execuţie minunată (golul de până) acum al tunreului, scuturând plasa lui Cillessen cu un voleu din marginea careului, după ce mingea a lovit în prealabil “transversala”. Olandezii au acuzat şocul, şi doar şansa a făcut să ajungă la cabine cu un rezultat de egalitate (ocazii mari Bresciano şi Spiranovici). N-au mai evitat însă golul în debutul părţii secunde. Căpitanul Jedinak a fructificat o lovitură de pedeapsă, urmare unui henţ în careu comis de Janmaat.

Patru minute s-au bucurat australienii. Van Persie a sunat adunarea, cu al treilea gol în turneu, ca şi neamţul Muller, dintr-o pasă semnată de Sneijder.

Jucătorii de la Antipozi puteau să marcheze din nou, dar s-au precipitat în faţa porţii. Oar, singur cu Cillesen, în locul unui şut a preferat să centreze, iar Leckie n-a găsit altă soluţie decât o reluare cu pieptul, stopată facil de defensiva lui Van Gaal. Şi cum pe cine nu lasi să moară nu te lasă să trăieşti, în minutul imediat următor, rezerva Depay a făcut 3-2, cu un şut cu efect din afara careului, care l-a păcălit pe Ryan. Acesta a fost şi scorul final, Olanda, profitând de eşecul ulterior al Spaniei, reuşind să acceadă şi matematic în “optimi”. Pentru supremaţie însă, Olanda nu-l va putea utiliza contra statului Chile pe Van Persie, “îngălbenit” cu Australia şi suspendat. Nici Cahill nu va juca în duelul pentru locul 3 cu Spania, de fiind de asemenea suspendat.

Australia       2-3       Olanda

Stadion: Beira-Rio, Porto Alegre, spectatori: 42.877.

Au marcat: Cahill 21, Jedinak 54 pen. / Robben 20, Van Persie 58, Depay 68.

Ryan – McGowan, Wilkinson, Spiranovici, Davidson – Jedinak, McKay – Leckie, Bresciano (Bozanici 51), Oar (Taggart 77) – Cahill (Halloran 69). Selecţioner: Ange Postecoglou.

Cillessen –Vlaar, De Vrij, Indi (Depay 45+3) – Janmaat, De Guzman (Wijnaldum 78), De Jong, Blind – Sneijder – Van Persie (Lens 87), Robben. Selecţioner: Louis van Gaal.

Cartonaşe galbene: Cahill 43 / Van Persie 47.

Arbitru: Djamel Haimoudi (Algeria).