Sfârşitul unei glorii

0
94

Spania, câştigătoarea ultimelor trei turnee finale, două  de Campionat European şi unul de Cupă Mondială, a fost eliminată din competiţie după doar două partide, devenind cea mai timpurie deţinătoare a trofeului care bifează o astfel de contraperformanţă

 

Spania s-a umplut de ridicol la Cupa Mondială din Brazilia. Umiliţi în partida inaugurală a grupei B de Olanda, scor 1-5, ibericii au fost învinşi şi de Chile, 2-0, şi au părăsit competiţia. De cealaltă parte, sud-americanii, cu punctaj maxim până acum, merg în “optimi”, urmând ca, luni, să-şi dispute primul loc contra Olandei, şi ea cu 6 puncte, după 3-2 cu Australia – meci ce a deschis ziua de miercuri. Chilienii sunt defavoriţi de golaverajul inferior (+4 faţă de +5), având nevoie de-o victorie pentru evitarea Braziliei, ca şi câştigătoare a grupei A.

După “ruşinea” contra “Portocalei mecanice”, Vicente Del Bosque a operat două modificări în primul 11, lăsându-i pe bancă pe Xavi şi Pique, înlocuiţi cu Pedro şi Javi Martinez. Degeaba! Când e să se aleagă praful, n-ai nici inspiraţie, nici precizie, nimic nu merge. Doar două şuturi pe poartă, în tot meciul, au expediat oamenii lui Sampaoli, faţă de cele 8 ale ibericilor, iar efectele au fost devastatoare. Mai întâi (20), a punctat fotbalistul Valenciei, Edu Vargas, pentru ca apoi, chiar înaintea pauzei (43), Aranguiz să mai răsucească o dată cuţitul în trupul muribund al campioanei, cu o super-execuţie din 10 metri. Fusese o repriză mediocră pentru spanioli, care irosiseră o singură mare şansă, prin Diego Costa, care a întârzit execuţia şi a fost bocat. În partea secundă, acelaşi Costa, Ramos şi Busquets au trecut rând pe rând pe lângă micşorarea ecartului. Antologică râmâne ratarea celui din urmă, “tibie” pe lângă, cu poarta goală. La poarta cealaltă, Sanchez şi Isla au fost aproape de 3-0.

Urmare a acestui eşec, Spania a devenit prima campioană mondială eliminată după doar două partide şi a cincea care nu trece de grupe, după Italia în 1950, Brazilia în 1966, Franţa în 2002 şi din nou Italia în 2010.

Del Bosque: “Nu aş fi crezut niciodată că vom fi eliminaţi din primul tur”

Selecţionerul spaniol, Vicente Del Bosque, a declarat după înfrângerea cu Chile că nu şi-a imaginat în nici un moment că echipa sa ar putea fi eliminată încă din faza grupelor: “Am mai văzut grupuri de jucători lipsiţi de motivaţie, însă acum nu a fost cazul. Când mă gândesc la cele 25 de zile de pregătire, la starea bună de spirit din cadrul grupului, nu aş fi crezut niciodată că vom fi eliminaţi din primul tur. Ne-am pregătit bine, însă repriza a doua cu Olanda şi prima împotriva Chile au fost o dezamăgire totală”, a conchis selecţionerul ibericilor.

“Realitatea este că echipa nu merita să treacă în turul următor. Vina trebuie să fie generală şi pe scară largă şi fiecare trebuie să înceapă cu el însuşi”, a spus şi căpitanul Spaniei, portarul Iker Casillas.

Sampaoli: “Este o victorie pe care nu o vom uita niciodată”

În tabăra statului Chile, euforia era la ea acasă. Jorge Sampaoli s-a întrecut în laude la adresa echipei sale, precizând că victoria împotriva Spaniei este una pe care nu o vor uita niciodată. “Vreau să evidenţiez în primul rând maniera în care elevii mei au neutralizat o echipă atât de puternică precum cea a Spaniei. Am eliminat campioana mondială cu intensitate, cu voinţă ofensivă şi ne-am calificat în optimi cu un meci înainte de final, sunt foarte mândru de grupul meu.Nu ştiu dacă este cea mai mare victorie din istoria Chile, cred întotdeauna că cea mai mare va fi următoarea, însă este o victorie pe care nu o vom uita niciodată”, a subliniat selecţionerul, refuzând să aprecieze dacă actuala echipă este cea mai bună din istoria Chile. Timpul ne va demonstra acest lucru”, a adăugat el.

Reacţiile presei spaniole

“Eşec mondial” a titrat cotidianul El Mundo Deportivo, după cele întâmplate miercuri la Rio de Janeiro.

Cu titlu “Dezastru!” a început Marca, vorbind despre un “trist adio al campioanei mondiale”. “Spania a oferit o imagine tristă, după ce a fost dominată de o echipa chiliană care nu a forţat deloc. Vargas si Aranguiz au arătat carenţele unei selecţionate care are nevoie de o altă generatie”, a notat Marca.

La rându-i, “Lovitură pe Maracana şi adio Mondial” a scris As, subliniind că Spania a rămas fără reacţie. “Vargas şi Aranguiz şi-au pus amprenta pe drama spaniolă. Începe dezbaterea privind finalul unui ciclu şi ceea ce urmează”.

Finalmente, El Pais a notat: “Spania parăseşte Mondialul după ce a fost invinsa de Chile. Golurile lui Vargas si Aranguiz au fost de ajuns echipei chiliene pentru a zdrobi campioana mondială”.

 

Spania             0-2       Chile

Stadion: Maracana – Rio de Janeiro, spectatori: 74.101.

Au marcat: Vargas 20, Aranguiz 43.

Casillas – Azpilicueta, Martinez, Ramos, Alba – Alonso (Koke 46), Busquets – Silva, Iniesta, Pedro (Cazorla 76) – Costa (Torres 64). Selecţioner: Vicente Del Bosque.

Bravo – Medel, Silva, Jara – Isla, Aranguiz (Gutierrez 64), Diaz, Mena – Vidal (Carmona 88)– Vargas (Valdivia 85), Sanchez.  Selecţioner: Jorge Sampaoli.

Cartonaşe galbene: Alonso 40 / Vidal 26, Mena 61.

Arbitru: Mark Geiger (SUA).