Păpuşile de la Teatrul „Colibri” îşi spun povestea la Galeria „ARTIS” din Slatina

0
950

Cenușăreasa, Rățușca cea urâtă, Harap-Alb, Mica Vrăjitoare, Cheliuță cel isteț, prinți, cocorici și câte și mai câte personaje de poveste au coborât de pe scena Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri” din Craiova și și-au dat întâlnire, zilele acestea, la Galeria „ARTIS” a Muzeului Județean Olt. Asta după ce, în perioada 5-11 mai a.c., au făcut un popas la Festivalul Internațional de Arta Animației „EuroMarionete” de la Arad! Până pe 1 Iunie, inclusiv, vor spune la Slatina povestea spectacolelor care le-au purtat prin viața a mii și mii de copii, căci unele dintre ele au fost create chiar și cu 40 de ani în urmă! Le-au conturat destinul reputați regizori, ca Liviu Steciuc, Horia Davidescu și Cristian Pepino, le-au dat formă iscusite și creative mâini, precum cele ale maestrului scenograf Eustațiu Gregorian, apoi le-au însuflețit, în lumina reflectoarelor, minunați actori ai teatrului craiovean. Expoziția de scenografie care le cuprinde, intitulată „Cartea, Păpușa, Povestea”, a fost vernisată săptămâna trecută, fiind o premieră absolută pentru orașul Slatina, dedicată Zilei Internaționale a Muzeelor (18 mai).

Inedită pentru Galeria „ARTIS” și pentru orașul Slatina, expoziția de scenografie „Cartea, Păpușa, Povestea” a fost primită cu brațele deschise de copiii mai mici și… mai mari. Mai întâi pentru spectaculozitatea sa, mai apoi pentru faptul că, de anul trecut, publicul nu se mai bucură aici de alt spațiu expozițional, Muzeul Județean Olt aflându-se într-un amplu program de consolidare și restaurare.

„În anii trecuți am organizat Noaptea Europeană a Muzeelor, însă acum, dat fiind că muzeul a intrat în reabilitare și este închis, am profitat de această galerie și am prezentat această expoziție de scenografie. Va fi deschisă zilnic, până pe 1 Iunie, inclusiv, între orele 10.00 și 18.00, astfel încât elevii de la școlile slătinene vor putea veni să o viziteze, intrarea fiind liberă”, a precizat Laurențiu Guțică, managerul Muzeului Județean Olt, la vernisajul expoziției, care a avut loc vineri, 16 mai.

De la personaje create în urmă cu 40 de ani de maestrul scenograf Eustațiu Gregorian…

În fiecare colțișor al Galeriei „ARTIS”, pe simeze ori pe postamente și-au găsit locul o mulțime de personaje de poveste, creații artistice care au încântat, de-a lungul anilor, generații de copii. Cele mai vârstnice au făcut parte din „Scufița Roșie”, spectacol pus în scenă în 1974 de regizorul Horia Davidescu. Li se alătură Suzi și Stanislau din „S.O.S.” (1983), în aceeași regie, Prințul și Cenușăreasa din spectacolul „Cenușăreasa”, realizat în 1987 de regizorul Cristian Pepino, cocoricii din „Lecție de zbor și cor pentru puiul de cocor” (1989, regia Daniela Peleanu), Soldățelul și Servitoarea din „Amnarul” (1994, regia Horia Davidescu), Mica Vrăjitoare din spectacolul cu același nume (1996, regia Liviu Steciuc), ca și o suită de reușite personaje din „Harap-Alb” (1999, regia Liviu Steciuc): Harap-Alb, Fata, Flămânzilă, Păsărilă, Ochilă, Setilă și Gerilă. Scenograful tuturor acestora, ca și al foarte multor spectacole montate la Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” în anii 2000, a fost nimeni altul decât maestrul Eustațiu Gregorian, artist de al cărui nume se leagă însăși fondarea instituției craiovene.

…La spectacolele anilor 2000, premiate pe scenele festivalurilor naționale

Deopotrivă s-au bucurat de succes pe numeroase scene din ţară, la festivalurile la care au participat și au fost răsplătite cu premii, Mi-Si-Ko și Mi-Si-San – protagoniștii din „O poveste japoneză” (2003, regia Zivomir Jokovic, scenografia Eustațiu Gregorian), Rățușca cea urâtă (2006, regia Todor Valov, scenografia Stefka Kyuvlieva), Cheliuță cel isteț (2003, regia Ionuț Brancu, scenografia Mirela Tofan), Regele și Piticul din „Cavalerii Mesei Rotunde” (2003, regia Cristian Pepino, scenografia Cristina Pepino și Mirela Tofan), Țiganca din „Făt-Frumos cel năsos” (2001, regia Mimi Mierluț, scenografia Eustațiu Gregorian), Fata din „Găinușa cu puii de aur” (2000, regia Patrel Berceanu, scenografia Eustațiu Gregorian), Vizitiul din „Motanul încălțat” (2009, regia Vili Perveli Nicolov, scenografia Eugenia Tărășescu-Jianu). Toate acestea și câte și mai câte alte personaje s-au reîntâlnit acum la Galeria „ARTIS”, unde își așteaptă admiratorii.

Managerul Adriana Teodorescu: „O expoziție ce reface drumul poveștii de la carte la spectacol”

După mulțumiri adresate gazdelor pentru șansa pe care o oferă „copiilor și slătinenilor, în general, de a vedea ce înseamnă teatrul dincolo de scenă”, teatrologul Adriana Teodorescu, managerul Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri” din Craiova, le-a vorbit participanților la vernisaj despre însemnătatea și farmecul teatrului de păpuși, pe care îl consideră „cel mai ofertant domeniu teatral”. «Aici, personajul nu este actorul, ci păpușa. Drept pentru care, dacă într-o altă expoziție puteți să vedeți costume sau fotografii, aici puteți vedea personajul în sine, „în carne și oase”, cum se spune. Adică din cârpe, sârme, aracet, lemn, vopseluri și diverse alte materiale…».

Totodată, Adriana Teodorescu a subliniat că expoziția „Cartea, Păpușa, Povestea” reface drumul poveștii de la carte la spectacol. «Ați citit, cu siguranță, „Harap-Alb”, „Motanul încălțat” ori „Scufița Roșie”. Fiecare ne imaginăm personajele într-un anume fel. Și scenograful, regizorul, dramaturgul sau actorul păpușar și le imaginează cumva. Ceea ce vedeți aici este doar o mică parte din ceea ce își imaginează toți acești artiști, care de cele mai multe ori rămân anonimi. Ei trăiesc, de fapt, prin ceea ce vedeți expus în această galerie», a mai spus teatrologul, care a primit invitația gazdelor de a reveni în acest spațiu și cu alte expoziții.

***

Și fiindcă tot a venit vorba de farmecul teatrului de păpuși, o demonstrație în acest sens a făcut, la vernisajul de la Galeria „ARTIS”, actrița Rodica Prisăcaru, de la Teatrul „Colibri”. De asemenea, au animat atmosfera opt talentați membri ai trupei de teatru „ReGe” din cadrul Colegiului Național „Radu Greceanu” din Slatina, elevi în clasele a IX-a – a XI-a. Trupa ființează încă din anul 2000 și le are coordonatoare pe două inimoase profesoare: Larisa Masay și Daniela Iancu. În același cadru, a fost lansat numărul 3 al Anuarului Muzeului Județean Olt, publicație ce reunește articole în domeniile arheologie, istorie, etnografie și patrimoniu și a cărei apariție a fost apreciată de istoricul dr. Aurelia Grosu „o izbândă științifică și profesională”.

Laurențiu Guțică, managerul Muzeului Județean Olt:

«Fiecare dintre noi am fost răsfățați în copilărie de poveștile spuse de părinți și bunici. Când ne-am făcut mai mari și am deslușit tainele alfabetului, am reușit să le citim și am identificat personaje din acea lume fascinantă. Am văzut multe din aceste personaje în piese de teatru și filme de animație, am crescut cu ele, am legat, cred eu, prietenii pe viață… Cu toții ne amintim de acel paradis al vieții noastre numit copilărie, în care ne-am luat modele asemenea personajelor. Prin această expoziție de scenografie, deschisă la Slatina grație colegilor de la Teatrul „Colibri” din Craiova, am încercat să aducem personajul din scenă în mijlocul dvs. Pentru că un asemenea personaj, o păpușă, este o operă artistică. În spatele ei stă un creator, iar cel care a însuflețit-o este, de asemenea, un artist».