Evreii craioveni sărbătoresc Paştele

0
172

Comunitatea evreiască din Craiova este în sărbătoare. Începând de luni seara, timp de opt zile evreii celebrează Paştele sau Pesahul, aşa cum se spune în limba ebraică.

Respectând tradiţia, câteva zeci de membrii ai comunităţii au fost prezenţi la sinagoga din Craiova pentru a celebra aşa cum se cuvine această sărbătoare. Prima zi din cele opt de Pesah a debutat cu o scurtă lecţie de istorie susţinută de prof. univ. dr. Corneliu Sabetay, preşedintele comunităţii evreieşti din Craiova, care a ţinut să vorbească despre semnificaţiile acestei sărbători ce simbolizează sfârşitul sclaviei evreilor în Egipt. „Este un moment în care încercăm să evocăm fuga din Egipt. Atunci poporul evreu a învăţat ce înseamnă libertatea. Azima nedospită, mielul pascal, rădăcinile amare şi vinul, toate acestea sunt simboluri. Iar simbolurile au ca scop să ţină vie în conştinţa poporului evreu istoria presărată cu jertfe, lacrimi şi minuni”, a declarat prof. univ. dr. Corneliu Sabetay, preedintele comunităţii evreieşti din Craiova.

În timpul Pesahului, evreii nu mănâncă alimente făcute cu drojdie în amintirea plecării precipitate din Egipt, când aluatul pentru pâine n-a apucat apucat să se dospească. Se consumă, astfel, pâine nedospită făcută din făină şi apa, numită matza sau azimă. Sărbătoarea este precedată de o curăţenie riguroasă a gospodăriei, pentru a îndepărta toate alimentele fermentate sau susceptibile de a fermenta, care în această perioadă sunt interzise.