CORONAVIRUS închide și librăriile-concept Cărturești

0
611

        În contextul pandemiei de coronavirus, Compania de Librării Bucureşti (CLB) a anunţat că a închis o parte dintre cele 43 de librării. Iubitorii de carte sunt încurajați să sprijine librăriile fizice prin comenzi online.

        „Pentru ca o librărie să trăiască e nevoie zilnic de cititori, de evenimente, de interacţiuni între librari, editori, autori şi public. În ultimele zile, librăriile noastre au rămas fără cititori, lansările de carte s-au anulat, atelierele pentru copii s-au oprit, vânzările au scăzut la niveluri de neimaginat. Situaţia aceasta nu ne afectează doar pe noi, ci un întreg lanţ de furnizori (aproximativ 1.500 de furnizori din România) şi colaboratori: edituri, autori, organizatori de evenimente, artişti grafici sau agenţii de comunicare. Şi îi va afecta, în cele din urmă, chiar pe cititorii care ne-au susţinut până acum. Dispariţia unei librării lasă un gol în comunitate, şterge un spaţiu de socializare, învăţare şi descoperire, anulează ocazia întâlnirii întâmplătoare cu o carte care îţi poate schimba viaţa”, au precizat reprezentanții Cărturești.

           Aceștia mai spun că muncesc „într-un domeniu vulnerabil la scăderile economice: cărţile şi activităţile culturale sunt primele tăiate de pe listă în astfel de vremuri. Însă disrupţia creată de pandemia COVID 19 s-a dovedit până acum mai devastatoare decât oricare dintre crizele cu care librăriile s-au confruntat în ultimele decenii. De aceea, solicităm autorităţilor luarea unor măsuri urgente de sprijin a întreprinderilor din domeniul cărţii: suportarea integrală a şomajului tehnic de către stat, linii de creditare cu dobândă zero asigurate de statul român, reglementarea ca situaţie de forţă majoră, inclusiv în privinţa statutului chiriaşului din cadrul spaţiilor comerciale”, potrivit Digi24.