Bătaie de joc pe bani publici la Primăria Întorsura

1
5120

Între primarul comunei Întorsura, Constantin Camen,  şi directorul şcolii din localitate, Mădălina Cîrstocea, există un conflict, încă din 2009, din care în pierdere nu pot ieşi decât elevii, care ar trebui să beneficieze de condiţii normale de învăţământ. Totul a început de la un teren care aparţine instituţiei şcolare, pe care Camen Constantin a construit sediul Primăriei Întorsura, iar o parte a concesionat-o unui individ, care a construit o brutărie, fără a avea un aviz din partea Ministerului Educaţiei. Pentru că Mădălina Cîrstocea i-a reproşat alesului local că a încălcat legea, şi nu numai cu acest teren, primarul i-a promis că va face tot ce este posibil pentru a o schimba din funcţia de director. Situaţia găsită de inspectorii Camerei de Conturi Dolj la Primăria Întorsura este una gravă şi scoate în evidenţă tot felul de încălcări ale legii, pentru care cineva trebuie să răspundă. Pentru că odată şi odată trebuie să plătească pentru bătaia de joc pe bani publici.      

Constantin Camen

În 2009, când la putere erau cei de la PDL împreună cu cei de la PSD, Mădălina Cîrstocea a fost numită director la Şcoala Generală cu clasele I-VIII din comuna Întorsura. La momentul acela, primarul Constantin Camen a venit la aceasta şi i-a cerut să semneze un contract pentru efectuarea unor lucrări la şcoala şi grădiniţa din comună. Mădălin aCîrstocea a refuzat şi Constantin Camen i-a promis că o să se ocupe personal să fie schimbată din funcţia de director. Acest lucru s-a întâmplat în momentul în care PDL a rămas singur la guvernare şi conducerea ISJ Dolj a fost schimbată. „M-a şantajat în 2009. A venit la mine şi mi-a zis că dacă vreau să rămân director trebuie să semnez un contract pentru nişte lucrări la şcoală şi grădiniţă şi să îmi fac adeziune la PDL. Eu am refuzat şi de îndată ce la ISJ Dolj au venit oamenii PDL am fost şi eu schimbată”, a declarat Mădălin Cîrstocea.

Decizia de a refuza propunerea lui Constantin Camen cu privire la semnarea contractului de reabilitare a şcolii şi grădiniţei din localitate a fost poate cea mai bună din cariera ei de cadru didactic titular pe Catedra de Limba şi literatura română, gradul I, din anul 1999 la şcoala din Întorsura. De ce? Pentru că lucrarea a fost dată prin încredinţarea directă, iar, în anul 2011, inspectorii Camerei de Conturi Dolj au depistat tot felul de nereguli cu privire la acest contract.

A plătit 77.378,98 lei pe o lucrare care este finalizată doar în acte

În data de 21 decembrie 2009, director la Şcoala Generală cu clasele I-VIII din comuna Întorsura era deja Carmen Veza, membră PDL şi protejată de către primarul Constantin Camen. Aceasta nu a avut nici o problemă să semneze contractul nr. 3289/21.12.2009 în valoare de 77.377,98 lei. Conform inspectorilor Camerei de Conturi Dolj,lucrarea nu era finalizată nici în 2011, în condiţiile în care avea termen legal de două luni, dar firma constructoare şi-a încasat banii pe toată lucrarea. „Consiliul Local Întorsura a încheiat cu SC Sed Impex SRL, cu sediul în comuna Giurgiţa, judeţul Dolj – contractul nr. 3289/21.12.2009 în valoare de 77.377,98 lei, termenul de execuţie a lucrărilor fiind de 2 luni de la data începerii lucrărilor, procedura de atribuire a contractului fiind prin încredinţare directă, iar pentru decontarea acestora, executantul a întocmit situaţia de plată pentru toată valoarea contractului. În baza procesului-verbal de recepţie nr. 1473/26.08.2010, în care se precizează că se admite recepţia lucrării în valoare de 77.378,98 lei şi se propune efectuarea plăţii, a situaţiei de lucrări sus menţionate şi a facturilor emise se SC Sed Impex SRl, Şcoala Generală a plătit suma totală de 74.710,01 lei. În urma verificării s-a constatat că de fapt lucrarea de înlocuire a învelitorii la grădiniţa Întorsura, care trebuia finalizată în februarie 2010, în termen de 2 luni de la data încheierii contractului, nu este terminată nici la data controlului Curţii aşa cum rezultă din procesul-verbal nr. 1401/26.07.2011 întocmit de comisia numită prin dispoziţia 282/26.07.2011 pentru verificarea lucrărilor, deşi există un proces-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, iar beneficiarul a plătit 97% din valoarea contractului”, se arată în raportul Camerei de Conturi Dolj.

Grupul social de 62.382 lei  fără apă, canalizare, fosă septică, chiuvete şi vase WC

Nu este singura lucrare plătită de către Primăria Întorsura, iar lucrările nu sunt finalizate. La fel s-a întâmplat şi cu Grupul Sanitar, un contract în valoare de 73.786 lei, atribuit tot prin încredinţare directă. Beneficiarul a plătit 85% din valoarea lucrărilor dar concluzia inspectorilor Camerei de Conturi Dolj a fost următoarea: „În faza în care se află, contrucţia nu poate îndeplini scopul pentru care s-a aprobat realizarea ei, deoarece grupul social neavând alimentare cu apă, canalizare, fosă septică, dotările necesare, respectiv chiuvete, vase WC, instalaţia electrică defectă, nefiind executate lucrările de tencuire şi vopsire a pereţilor şi tavanelor, este practic imposibil de utilizat. Prin urmare unitatea a acceptat nejustificat la plată situaţii de lucrări nereale şi a plătit nelegal suma de 62.382 lei pentru o lucrare considerată neexecutată, în baza unor procese-verbale de recepţie care nu reflectă realitatea”.

Vrea covor roşu ca să participe la şedinţele Consiliului de administraţie

Raportul Camerei de Conturi Dolj întocmit la Primăria Întorsura este stufos şi evidenţiază probleme destul de grave, şi nu numai legate de lucrările de la şcoală, şi cu siguranţă vom reveni asupra lui. Însă este clar că preocuparea primarului Constantin Camen nu este pentru ca această instituţie să funcţioneze bine. Iar acest lucru îl susţine şi directorul Mădălina Cîrstocea care spune că deşi face parte din Consiliul de administraţie al şcolii, acesta nu vine la şedinţe, dar în schimb intră în şcoală când doreşte, se uită prin condică şi îi verifică pe profesori la condică. „.Ne spune că nu vine în Consiliul de administraţie, pentru că nu are timp. Aşa se justifică. I-am trimis invitaţie de fiecare dată, dar în zadar. Nu doreşte să colaboreze cu şcoala. Sau cum s-a exprimat dumnealui în faţa părinţilor, nu doreşte să colaboreze cu un director numit de către USL. Domnul Constantin Camen ne-a spus că trebuie să îi punem covor roşu dacă vrem să participe la şedinţele noastre. Se comportă foarte urât cu noi, de parcă am fi noi covoarele dumnealui”, afirmă directorul şcolii Mădălina Cîrstocea.

„Mi-a spus că unul dintre noi trebuie să cadă şi că aceea voi fi eu”

Ultima dispută dintre director şi primar este legată de un teren care aparţine şcolii. Conform unui titlu de proprietate, şcoala are o suprafaţă de teren de cinci hectare. Pe o parte din acest teren Constantin Camen a construit sediul Primăriei Întorsura şi a mai şi concesionat o parte unui individ care a deschis acolo o brutărie. Ori Mădălina Cîrstocea spune că aceste construcţii sunt ilegale, şi că Primăria nu putea să ridice nimic acolo fără să aibă şi avizul Ministerului Educaţiei Naţionale. Constantin Camen se apără şi el spunând că a făcut un schimb de terenuri cu fostul director, Carmen Veza. „Avem un titlu de proprietate care spune că şcoala deţine o suprafaţă de cinci hectare de teren. Pe o parte din această suprafaţă a ridicat sediul Primăriei Întorsura şi a încheiat şi un contract cu o brutărie pe terenul şcolii, fără o licitaţie şi cel mai important fără un aviz al Ministerului Educaţiei. Am înştiinţat ISJ Dolj despre această situaţie, iar la şcoală s-a deplasat o comisie de la audit. Dosarul este în lucru. Din punctul meu de vedere clădirea care a fost construită pe terenul şcolii trebuie să fie eliberată, pentru că cei care o ocupă o fac în mod ilegal. Spune că a făcut un schimb cu fostul director, prin care a mutat sediul Primăriei pe terenul şcolii şi a dus grădiniţa în plantaţia de duzi. Ori acest lucru nu este în regulă. Era necesar avizul Ministerului Educaţiei Naţionale. M-a ameninţat că o să îmi ia toate terenurile, de parcă ar fi ale mele de acasă. Sunt ale şcolii şi doresc să le protejez pentru că altfel o să facă pe ele tot felul de construcţii ilegale. Mi-a spus că unul dintre noi trebuie să cadă şi că aceea voi fi eu”, a mai declarat Mădălina Cîrstocea. Până una-alta, primarul Constantin Camen va trebui să răspundă pentru cheltuirea iresponsabilă a banilor publici şi apoi să se ocupe de alte lucruri. Pentru că dacă în anul 2012, Constantin Camen se poza cu grădinița, școala și grupul social pentru a se vedea că totul este în regulă, asta nu îl scuză că a acceptat să plătească lucrări neefectuate în baza unor situații false.

1 COMENTARIU

Comments are closed.