Două pistoale, o pușcă și muniție ridicate de polițiștii de la ”Arme”

0
277

Polițiștii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Dolj au organizat o acțiune de amploare în tot județul pentru verificarea modului de păstrare şi asigurare a armelor de către deţinătorii legali, precum şi pentru depistarea deţinătorilor ilegali de arme şi muniţii. Oamenii legii au întocmit 4 dosare penale, au ridicat 2 pistoale, o puşcă de tir cu aer comprimat, 44 cartuşe cu proiectil din cauciuc, 2 cu gaz şi 3 cartuşe de vânătoare și au aplicat amenzi în valoare de 22.000 lei în cadrul acestor activități.

Reprezentanții IPJ Dolj au anunțat că, în perioada 8 – 17 ianuarie a.c., la nivelul județului Dolj a fost organizată o acțiune de amploare pentru a verifica dacă deținătorii de arme respectă prevederile legale privind utilizarea și păstrarea acestora.  În cadrul controalelor efectuate au fost constatate 4 fapte de natură penală şi au fost aplicate un număr de 5 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 22.000 lei. De asemenea a fost dispusă măsura anulării dreptului de deţinere, port şi folosire a armelor şi muniţiilor faţă de 6 persoane şi au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor 2 pistoale neletale cu proiectil din cauciuc, o puşcă de tir cu aer comprimat, 44 cartuşe cu proiectil din cauciuc, 2 cu gaz şi 3 cartuşe de vânătoare cu proiectil unic.

În cadrul acţiunii poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au efectuat, vineri, în baza autorizaţiei emise de magistraţi şi o o percheziţie domiciliară. Oamenii legii au descins acasă la Aurel Gheorghe, de 44 de ani, din  Craiova, unde au fost descoperite trei cartuşe de vânătoare cu un singur proiectil, deţinute ilegal. Extinzându-se cercetările, s-a stabilit că acestea provin de la Lucian Dascălu, de 46 ani, din comuna Cârcea, deţinător legal de arme şi muniţii. Acesta a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 lei, totodată dispunându-se faţă de el şi măsura complementară de anulare a dreptului de deţinere, port şi folosire a armelor şi muniţiilor. Mai mult, în cadrul percheziţiei s-a efectuat şi controlul cu privire la modul de păstrare şi asigurare a armei cu aer comprimat deţinută legal de Minodora Gheorghe, de 42 de ani, soţia lui Aurel, stabilindu-se că femeia nu respectă prevederile legale referitoare la condiţiile de păstrare a armei. „Persoana în cauză a fost sancţionată contravenţional cu suma de 2000 lei, totodată dispunându-se şi măsura complementară de anulare a dreptului de deţinere, port şi folosire a armelor şi muniţiilor”, ne-a declarat inspector principal Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

Dosare penale după ce au folosit armele ilegal

În plus, pe 9 ianuarie, în cadrul controlului efectuat la Marin Vătu, de 47 ani, din comuna Vârvoru de Jos, poliţiştii au constatat faptul că acestuia îi lipsesc un număr de 10 cartuşe cu proiectil de cauciuc din cele 40 achiziţionate în luna decembrie a anului 2013 de la un armurier autorizat. Persoana controlată a declarat că a tras un număr de 10 cartuşe în plan vertical în data de 31.12.2013, fără a fi provocate vătămări ale integrităţii corporale, sănătăţii sau vieţii vreunei persoane şi nici pagube materiale. Întrucât această faptă este ilegală, pe numele doljeanului poliţiştii au întocmit un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de uz de armă fără drept, arma şi muniţia fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor.

Pe 13 ianuarie, la controlul făcut acasă la Dumitru Trancă, de 43 ani, din Craiova, s-a constatat faptul că acestuia îi lipsesc 21 cartuşe cu proiectil de cauciuc din cele 25 achiziţionate în luna noiembrie a anului 2013 de la un armurier autorizat. „Persoana controlată a declarat că a tras un număr de 21 cartuşe în câmp, în luna noiembrie 2013, fără a fi provocate vătămări ale integrităţii corporale, sănătăţii sau vieţii vreunei persoane şi nici pagube materiale. Şi în această situaţie oamenii legii au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii uz de armă fără drept. Arma şi muniţia au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor”, a mai precizat inspector principal Alin Apostol.

Joi, 16 ianuarie a.c., lucrătorii Secţiei 3 Poliţie Craiova, în urma controlului efectuat la domiciliul lui Valentin Popa, de 36 de ani, din localitate, au stabilit că acesta deţinea ilegal o puşcă cu aer comprimat, de calibru 4,5 mm. Craioveanul s-a ales cu dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere de armă neletală fără drept, pușca fiind ridicată de polițiști în vederea continuării cercetărilor.