Primăria Craiova nu măreşte taxele şi impozitele pentru 2018

0
586

O veste bună pentru craioveni: taxele şi impozitele rămân neschimbate şi în 2018, adică la nivelul celor pe care le-am plătit în acest an. Autorităţile au anunţat că nu vor aplica nici o majorare la clădirile cu destinaţie de locuinţă, păstrând cuantumurile din anul care tocmai se încheie. Se introduc, în schimb, mai multe taxe noi, numite taxe de urgenţă – de 50 de lei – pentru eliberarea unor documente solicitate de la diverse servicii din Primăria Craiova, precum şi o listă de 15 taxe pentru utilizarea temporară a noului stadion.

Noile taxe şi impozite pentru anul 2018 au fost prezentate de reprezentanţii municipalităţii, ieri, într-o dezbatere publică, urmând să fie votate, joi, şi de consilierii municipali. Întâlnirea cu cetăţenii a fost găzduită în sala de şedinţe a Primăriei Craiova, dar, poate şi din cauza datei neinspirat aleasă – luni, în prima zi de lucru a săptămânii –, prezentarea nu s-a bucurat de public. Cu excepţia funcţionarilor publici şi a câtorva pensionari care au venit în grup, nici o persoană nu a manifestat interes pentru această dezbatere publică.

„Politica fiscală este de a păstra taxele mici la populaţie”

Viceprimarul Craiovei, Adrian Cosman, a anunţat că municipalitatea îşi menţine politica fiscală de instituire a unor taxe şi impozite mici pentru populaţie şi se va merge cu aceleaşi şi în anul 2018. „Ca în fiecare an, venim în faţa cetăţenilor pentru a dezbate proiectul de stabilire a taxelor şi impozitelor locale. Acest lucru arată că aparatul administrativ vrea să crească transparenţa decizională, ceea ce vrem să promovăm la nivelul întregii administraţii locale. După cum bine ştiţi, politica fiscală la nivelul Primăriei şi Consiliului Local a fost de a păstra taxele mici, în comparaţie cu celelalte municipii, reşedinţă de judeţ. În plus, în anul 2018 vă propunem să venim şi cu anumite taxe de urgenţă, în sprijinul cetăţeanului, de a obţine cât mai repede avize, adeverinţe sau certificate”, a declarat viceprimarul Adrian Cosman.

Impozitul pe locuinţă nu se modifică

Craiovenii nu vor plăti un leu în plus la impozitul pentru locuinţe, menţinându-se aceeaşi cotă de impozitare de 0,08% pentru clădirile rezidenţiale (locuinţe). Elena Bonescu, directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite a Primăriei, a arătat că pentru un apartament aflat într-un bloc cu mai mult de trei etaje, în zona A, suprafaţa utilă 70 de metri pătraţi, construit în anul 1999, se menţine o cotă de impozitare de 0,08%, deci se va plăti tot un impozit de 188 de lei. Situaţia se schimbă, totuşi, la clădirile nerezidenţiale. În acest caz, autorităţile au dublat cota de impozitare, de la 0,2% la 0,4%: „Pentru clădirile nerezidenţiale, adică în care se desfăşoară activităţi economice, în anul 2017, cota de impozitare a fost de 0,2%, iar propunerea pentru 2018 este majorarea la 0,4%. Pentru un imobil cu o valoare de impozitare de 216.480 de lei, se ajunge la un impozit de 866 de lei”.

Atenţie la evaluarea imobilelor!

În plus, directorul de la Taxe şi Impozite a atras atenţia craiovenilor că trebuie să cunoască foarte bine termenul când le expiră evaluarea clădirilor, pe baza cărora se calculează, de fapt, impozitul pe locuinţe. La persoanele fizice, evaluarea se face din cinci în cinci ani, iar nedepunerea acestui raport de evaluare atrage după sine impozitarea imperativă a contribuabilului cu o cotă de 2%, stabilită de Codul Fiscal, deci mult mai mare. Acelaşi lucru se aplică şi în cazul persoanelor juridice, care trebuie să-şi depună evaluarea clădirilor din trei în trei ani. Potrivi directorului Elena Bonescu, pentru nedepunerea declaraţiei de evaluare de imobilului de către persoanele juridice cota impozabilă devine 50%, la care se adaugă şi o cotă adiţională de 50%, ajungând deci la o sumă foarte mare.

Se menţine impozitarea cu 500% pentru clădirile în paragină

Impozitul pe terenul cu construcţii, cât şi impozitul pe maşini, rămân acelaşi ca în 2017. În schimb, pentru terenul arabil, situat în intravilan, se va plăti un impozit mult mai mic. O altă taxă la care municipalitatea nu renunţă este şi cea de impozitare cu 500% a terenurilor şi construcţiilor lăsate în paragină. „Autoritatea a aprobat, în 2017, o cotă majorată a impozitului cu 500%. Se menţine acelaşi cuantum. O proprietate, compusă din clădire rezidenţială, cu suprafaţă desfăşurată de 155 de metri pătraţi, construită cu cadre de beton, curţi şi terenuri de 1.200 de metri pătraţi, în zona B, a avut un impozit de 298 de lei, iar pentru 2018 este acelaşi cuantum. În condiţiile în care acea clădire este părăginită, impozitul va fi de 1.778 lei. La fel şi pentru teren”, a explicat directorul Elena Bonescu.

Taxe pentru eliberarea de urgenţă a documentelor

Se vine, în plus, cu mai multe taxe locale, care sunt propuse de Primăria Craiova pentru eliberarea a diverse acte de la serviciile de specialitate ale instituţiei. Printre acestea, taxa de urgenţă pentru eliberarea certificatelor de nomenclatură stradală, de 50 de lei, cu eliberarea documentului în termen de o zi sau taxa de urgenţă, de 500 de lei, pentru eliberarea certificatului de urbanism, cu eliberarea documentului în termen de 7 zile. Tot pe lista taxelor noi se află şi taxa de utilizare temporară a noului stadion. Printre puţinele taxe reduse, se numără taxa de cununie în interiorul Primăriei Craiova de la 1.500 de lei la 850 de lei.