Doljenii, sfătuiţi să meargă la control cu carnea de porc

0
296

Trichineloza este o boală comună animalelor şi omului, produsă de un parazit, Trichinella Spiralis, care trăieşte ca adult în intestinele animalelor sau omului şi ale cărui larve se localizează în musculatura striată. Atât parazitul, cât şi larvele acestuia nu sunt vizibile cu ochiul liber.

Pentru că luna decembrie coincide cu perioada sacrificării animalelor pentru masa de Crăciun, medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj avertizează asupra pericolului pe care trichineloza îl reprezintă. Fără a fi verificată în cabinetele medicilor veterinari, carnea infestată cu paraziţi poate duce la complicaţii severe în organismul uman. Deocamdată, inspectorii sanitari nu au centralizat o situaţie a cazurilor de trichineloză depistate în judeţ, însă din experienţa anilor trecuţi, când s-au înregistrat peste 20 de cazuri, aceştia se aşteaptă ca şi în această iarnă numărul lor să fie cel puţin egal. Tot în această perioadă, şi reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ai Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului derulează acţiuni de control în pieţe, târguri de animale, carmangerii şi măcelării, precum şi în unităţile în care se vor organiza mese festive.

Ca o regulă de aur, carnea ar trebui să fie cumpărată numai din locuri special amenajate şi verificate de autorităţile sanitare. Pentru persoanele care îşi procură carnea de porc din gospodăriile proprii este însă foarte important ca ea să fie verificată trichineloscopic în cabinetele de specialitate, pentru că există riscul să fie infestată şi să transmită boala care se numeşte trichineloză. O afecţiune destul de des întâlnită în această perioadă a anului, care are implicaţii grave asupra sănătăţii. Foarte important de menţionat, chiar dacă este preparată termic foarte bine, adică fiartă sau bine prăjită, pericolul apariţiei bolii nu este înlăturat. De obicei, simptomele infestării apar la 14-21 de zile de la consumul cărnii. „Pentru a vă putea bucura pe deplin de sărbătorile de iarnă, vă recomandăm ca în cazul în care sacrificaţi porci în gospodărie să duceţi mostre de carne din animalul sacrificat la un laborator specializat în efectuarea de analize. În cazul infestării, simptomatologia este destul de polimorfă. Contează foarte mult şi cantitatea de carne ingerată. Poate fi confundată foarte uşor cu afecţiuni gripale, reumatismale sau alergice”, a explicat Narcisa Dinică, consilier superior în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Un porc infestat poate îmbolnăvi peste o sută de persoane

Riscurile consumului de carne de porc infestată cu trichineloză sunt deosebit de mari, putând cauza chiar decesul. De altfel, potrivit specialiştilor, un singur animal infestat poate îmbolnăvi de trichineloză şi peste 100 de persoane. Din acest motiv, autorităţile sanitare insistă asupra importanţei testului care se face în cabinetele veterinare. De obicei, probele de analiză se recoltează din zona diafragmei, zona cefei sau muşchii intercostali, iar rezultatul se dă pe loc şi este foarte important pentru siguranţa sănătăţii. Toate acestea se realizează cu ajutorul trichinoscopului, aparatul care are rolul de a determina prezenţa larvelor parazitului în probele de carne. Boala este cu atât mai periculoasă şi mai greu de depistat cu cât în majoritatea cazurilor nu se manifestă la porc prin semne clinice sesizabile, care să reprezinte un semnal de alarmă pentru proprietar.

Controlul veterinar este obligatoriu

În cele mai multe dintre cazuri, porcii din gospodărie sunt depistaţi cu trichineloză după ce, în prealabil, au mâncat şobolani infestaţi sau, aşa cum s-a mai întâmplat, resturi de carne de porc infestată şi nesterilizată, provenită de la alte animale sacrificate. În ceea ce priveşte manifestările la om, boala apare în urma consumului de carne de porc domestic sau sălbatic, insuficient friptă sau fiartă. După cum spun medicii, nici în situaţia în care aceasta este foarte bine preparată termic riscurile nu sunt îndepărtate în totalitate. Cu atât mai mult însă preparatele crude, afumate sau sărate, produse din astfel de carne, sunt mai periculoase.

Trichineloza poate duce la deces

Foarte greu şi doar după un control medical amănunţit, o persoană infestată cu trichineloză îşi poate da seama că suferă de această boală. Simptomele prezentate sunt foarte asemănătoare cu cele produse de reumatism. De asemenea, pot apărea stări similare celor gripale, afecţiunilor cardiace, renale sau alergice. De cele mai multe ori, acestea sunt însoţite de dureri musculare pronunţate, cauzate de larvele parazitului care se localizează în musculatura striată: inimă, diafragmă şi limbă. În cazul în care există semne ale prezenţei afecţiunii, persoanele infestate sunt sfătuite să se adreseze imediat  medicului. Dacă se constată prezenţa bolii, acestea trebuie să fie internate şi supuse urgent unor tratamente medicamentoase costisitoare, întrucât în cazul în care infecţia este gravă ea poate duce şi la moartea persoanei respective.

Programul controalelor DSVSA în perioada 19-30 decembrie a.c.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj a elaborat pentru această perioadă un program de măsuri de lucru ce include medicii veterinari din cadrul DSVSA Dolj, Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Circumscripţiile zonale, ce verifică modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din târgurile de animale, pieţele agroalimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare şi comercializare a produselor alimentare de origine animală, precum şi în unităţile de alimentaţie publică. Astfel, dacă în săptămânile trecute au fost verificate depozitele alimentare, laboratoarele de cofetărie-patiserie, unităţile de panificaţie, halele de producători particulari, fiind aplicate 21 de amenzi contravenţionale, în valoare de 31.000 de lei, şi oprite temporar de la comercializare produse in valoare totală de 1.921 lei, în această săptămână (19 – 23 decembrie a.c.) programul controalelor cuprinde unităţile de procesare a cărnii, carmangeriile şi măcelăriile. În săptămâna 27 – 30 decembrie a.c. vor fi vizate unităţile de alimentaţie publică şi pensiunile agroturistice care organizează mese festive pentru Revelionul 2012.

Protecţia consumatorului asigură permanenţa de sărbători

În colaborare cu DSVSA Dolj, dar şi cu celelalte autorităţi publice, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Dolj participă la acţiunea de verificare a unităţilor care organizează mese festive cu ocazia Crăciunului şi a Anului Nou. Pe toată perioada sărbătorilor de iarnă, la sediul CJPC Dolj, comisarii, prin rotaţie, fac de serviciu la primirea sesizărilor şi reclamaţiilor consumatorilor, pe care, operativ, le transmit echipelor aflate în teren, pentru cercetare şi soluţionare operativă.

ANA-MARIA GEBĂILĂ şi RADU ILICEANU