Banii primiţi la sfârşit de an nu îi ajută prea mult pe primarii USL

1
329

Hotărârea Guvernului nr. 1215/14.12.2011 privind repartizarea pe proiecte a sumelor defalcate din TVA pentru finanţarea Programului de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural, publicată în Monitorul Oficial nr. 890 din 15 decembrie a.c., pe unii primarii nu îi ajută în nici un fel. Aceştia nu pot demara acum lucrările şi, necheltuind banii, vor fi nevoiţi să-i returneze. Pentru alţii, care au facturi de miliarde de lei, nu este nici măcar o gură bună de oxigen.

Vineri, prefectul Nicolae Giugea a anunţat că Guvernul Boc a alocat unor primării din Dolj sume pe Ordonanţa de Guvern nr. 7/2006. Pentru a le închide gura celor din opoziţie care critică partidul de guvernământ că alocă banii publici cu dedicaţie pentru primăriile pedeliste, Nicolae Giugea a făcut un calcul de această dată şi a arătat că primăriile PSD-PNL din Dolj au primit mai mulţi bani decât cele PDL. De la PDL au primit bani 11 primării, în total 1.505 mii lei, de la PSD 4 primării (1567 mii lei), iar de la PNL 3 primării (316 mii lei). Este adevărat că celor de la PSD şi PNL, luate împreună, le-a fost alocată o sumă mai mare. Dar ce nu spune reprezentantul Guvernului în teritoriu este de când nu au mai primit bani pe această OG nr. 7/2006 aceste primării şi ce valoare au proiectele acestora.

Tache Constantin

La o lucrare de 27 miliarde lei vechi a primit 4 miliarde lei vechi

În comuna Ghidici proiectul de alimentare cu apă şi canalizare pe OG nr. 7/2006 a început în anul 2008. Pentru că Tache Constantin este primar PSD, a primit bani doar de două ori în patru ani, 400 mii lei în 2010 şi încă 400 mii lei luna aceasta. Va plăti câteva facturi cu cele patru miliarde lei vechi primiţi la sfârşitul acestui an, însă valoarea totală a lucrărilor este de 27 miliarde lei vechi. „Avem o lucrare în valoare de 27 miliarde lei vechi. Noi am finalizat introducerea apei în comună şi mai avem puţin la canalizare, unde unele lucrări vor fi finalizate pe Masterplanul de apă. Vom face şedinţă extraordinară să rectificăm bugetul şi din banii primiţi vom plăti câteva facturi. Pentru restul sumelor necesare probabil că va trebui să mai aşteptăm”, a declarat Tache Constantin, primarul comunei Ghidici.

Alexandru Tiţă

„O bătaie de joc”

Primarul comunei Măceşu de Jos consideră că alocarea de fonduri la sfârşit de an este o bătaie de joc. Din lipsă de fonduri, la Măceşu de Jos au fost sistate lucrările de alimentare cu apă şi canalizare, iar Alexandru Tiţă spune că nu are nici o şansă să le reia în această perioadă a anului. „O bătaie de joc. Ce să mai fac eu acum, într-o săptămână, cu cei 400 mii lei? Dacă îi primeam în vară era altă poveste. Am discutat cu cei de la firma de construcţii, care este din Piteşti, şi mi-au spus că nu este recomandabil să facem lucrări acum, pentru că nu ne permite vremea, dar şi că le este imposibil să se apuce acum de lucrări. Modalitatea aceasta de alocare a fondurilor de către Guvernul Boc nu surprinde pe nimeni. Ne-au dat bani ca peste două săptămâni să ni-i ia înapoi, pentru că nu putem să îi cheltuim”, a declarat Alexandru Tiţă. Până la urmă, diferenţa de 4 miliarde de lei vechi care era în favoarea PSD, după cum afirma Nicolae Giugea, se pare că va dispărea, pentru că banii de la Măceşu de Jos mai mult decât sigur vor fi returnaţi la Guvern, pentru că nu vor fi cheltuiţi până la sfârşitul anului.

Marin Vintilă

„Voi plăti o factură constructorului”

Marin Vintilă, primarul comunei Poiana Mare, spune că cei 200 mii lei primiţi de la Guvern nu îl ajută prea mult, ţinând cont că întreg proiectul pentru bază sportivă, poduri şi podeţe are o valoare de aproximativ 40 de miliarde de lei vechi. „Noi am finalizat deja baza sportivă. În totalitate proiectul este de aproape 40 de miliarde de lei vechi, pentru că vorbim de 10 poduri şi 2.828 de podeţe pe raza localităţii. Cu cei 200 mii lei primiţi nu putem în această perioadă să mai facem vreo lucrare, pentru că nu ne mai permite vremea, dar voi plăti o factură constructorului”, a declarat Marin Vintilă.

La Brădeşti, lucrările pentru podul din satul Tatomireşti au început în 2008. Valoarea totală a lucrării este de 27 miliarde lei vechi cu TVA. A primit de la Guvernul Boc în urmă cu câteva zile 16 mii lei. „Ce poţi să spui când la o lucrare de 27 miliarde lei vechi primeşti 160 milioane lei vechi? Vă daţi seama că nu ne ajută prea mult, dar sunt bineveniţi. Noi, în primăvara anului 2012, vom finaliza lucrările la acest pod şi asta este cel mai important”, a declarat liberalul Ionel Răcăreanu, primarul comunei Brădeşti.

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.