Sub aspect termic, vremea calda de la inceputul intervalului 19 – 25 septembrie va intra intr-un proces de racire, in aproape toata tara, informeaza ANM. Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 13…26°C in primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C si 9…21°C spre sfarsitul perioadei, valori apropiate de mediile climatologice. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 12…32°C, in cea mai mare parte a regiunilor agricole. Temperatura minima a aerului va oscila intre 6…20°C, cele mai scazute valori inregistrandu-se in zonele depresionare. Regimul termic mediu diurn al solului la adancimea de 5 cm se va incadra intre 15…23°C, optim continuarii insamantarilor de toamna si parcurgerii primelor faze de vegetatie, respectiv germinare si rasarire, la culturile infiintate pana in prezent. Se prognozeaza precipitatii predominant sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, izolat cu aspect de vijelie, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Izolat vor fi posibile caderi de grindina, iar cantitatile de precipitatii pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 19 – 25 septembrie
Continutul de apa, in stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si local extrema), in cea mai mare parte a tarii. Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfacatoare si apropiate de optim, pe suprafete agricole extinse din Maramures si Crisana, nordul, local in centrul si sud-estul Transilvaniei, nordul, nord-vestul, centrul si sudul Munteniei, izolat in nord-estul Banatului si nordul Olteniei.
Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 19 – 25 septembrie
Ca urmare, ritmurile de crestere si dezvoltare la culturile de rapita si orz de toamna semanate pana la aceasta data, vor evolua pe ansamblu normal, indeosebi pe arealele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Totodata, pe suprafetele cu deficite de umiditate in sol, procesele de coacere si maturare ale speciilor de camp vor fi in continuare stanjenite. La floarea-soarelui se va semnala maturitatea deplina (80-100%) si recoltarea, in majoritatea regiunilor agricole. Functie de data semanatului, cultura de porumb se va afla in fazele de maturitate in ceara (70-100%) si deplina (50-100%), continuandu-se lucrarile de recoltare. In principalele bazine specializate, sfecla de zahar va inregistra ingrosarea axei hipocotile, acumularea zaharului in radacina, iar cartoful ajuns la maturitatea deplina se va recolta in continuare. In majoritatea plantatiilor, la pomii fructiferi vor predomina acumularea zaharurilor, maturarea rodului si recoltarea fructelor. Speciile viticole vor parcurge acumularea zaharurilor, coacerea boabelor, totodata continuandu-se lucrarile de recoltare la soiurile de masa. La culturile de rapita, orz si grau de toamna se vor extinde suprafetele insamantate, iar la cele semanate pana in prezent se vor inregistra primele faze de vegetatie, respectiv germinare-rasarire. Lucrarile agricole de sezon (recoltare, transport si depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat, etc.) se vor putea efectua in conditii relativ bune, exceptand zilele cu precipitatii.
Recomandari de specialitate pentru perioada 19 – 25 septembrie
Recoltarea, transportul si depozitarea produselor agricole de sezon; eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale; efectuarea araturilor si pregatirea patului germinativ in vederea semanatului culturilor de toamna in epoca optima (15 Septembrie-20 Octombrie), in special in zonele cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa in stratul arabil al solului; efectuarea lucrarilor de intretinere la speciile pomi-viticole.