Poliţiştii doljeni care au trecut de partea hoţilor de lemne, menţinuţi sub control judiciar

0
93

Magistraţii Tribunalului Dolj au hotărât, ieri, să menţină măsura controlului judiciar faţă de şeful Postului de Poliţie Daneţi, agentul Secţiei de Poliţie Rurală Nr. 12 Daneţi, tehnicianul silvic cu care „lucrau” dar şi cumnatul celui din urmă, cu toţii trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj pentru luare de mită, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu, respectiv complicitate la aceste infracţiuni. Este vorba despre cei doi poliţişti „săltaţi” la sfârşitul lunii februarie a.c., după ce s-au „combinat” cu un tehnician silvic la o şpagă mascată de 7.500 lei, pentru a-l scăpa pe un doljean cercetat pentru furt de lemne. Pe fond, procesul a fost amânat la 28 septembrie a.c.

spagaReamintim că, în urma unei anchete complexe a ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Dolj, desfăşurată sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, luni, 27 februarie a.c., doi poliţişti doljeni, Viorel Minuţă, agent de poliţie în cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Nr. 12 Daneţi şi Aris Constantin Dincă, şeful Postului de Poliţie Daneţi, dar şi un tehnician silvic, Iulian Cîrjaliu, au ajuns după gratii pentru că ceruseră 10.000 lei de la un doljean care i-a denunţat.

Şpagă mascată în … cotizaţie

Potrivit anchetatorilor, în cursul lunii ianuarie 2017, agentul de poliţie Viorel Minuţă, din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Nr. 12 Daneţi, împreună cu şeful Postului de Poliţie Daneţi, agentul Aris Constantin Dincă, l-au depistat pe M.C. în timp ce transporta material lemnos fără a deţine documente de provenienţă, i-au întocmit proces-verbal de constatare a infracţiunii flagrante, în baza căruia s-a întocmit dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Ulterior, la domiciliul doljeanului s-au efectuat percheziţii, fiind descoperite cantităţi importante de material lemnos. Pentru inventariere, poliţiştii au apelat la Iulian Cîrjaliu, tehnician silvic, care a constatat că, din cauza cantităţii mari de material lemnos sustras şi deţinut de M.C., acesta urmează să fie cercetat penal pentru infracţiuni la regimul silvic. Însă imediat după finalizarea inventarierii şi deschiderea dosarului penal, Iulian Cîrjaliu l-a abordat pe M.C. (denunţător în cauză) şi i-a propus ca, pentru a nu fi tras la răspundere penală, să achite o „cotizaţie”, de fapt o şpagă mascată, în contul Asociaţiei Proprietarilor de Păduri din Daneţi, în cuantum de 10.000 lei, şi amenzi contravenţionale de 6.000 lei. Doljeanului i s-a părut destul de mare suma, astfel că, după mai multe discuţii, au căzut de acord pe un total de 10.000 lei, din care 2.500 lei să fie amenzi. Iulian Cîrjaliu a negociat apoi şi cu cei doi poliţişti modificarea prejudiciului creat de doljean, care este şi recidivist, astfel încât să fie coborât sub limita infracţiunii şi acesta să scape de răspunderea penală, iar M.C. să fie sancţionat contravenţional cu suma de 2.500 lei, dar numai după ce acesta va achita 7.500 lei către asociaţia indicată.  Numai că nu există nici o bază legală pentru ca Asociaţia să încaseze bani de la persoane care nu sunt înscrise şi nu au păduri în proprietate. „Combinaţia” era făcută pentru şpagă mascată sub forma unor cotizaţii.

tribunalPe 27 februarie a.c., cei doi poliţişti şi tehnicianul silvic au fost reţinuţi pe 24 de ore, apoi plasaţi în arest la domiciliu, ulterior ajungând sub control judiciar. Între timp, anchetatorii au stabilit că şi Tudor Dobrescu, cumnatul lui Iulian Cîrjaliu a intervenit pentru restituirea căruţei unui localnic, dând şpagă în schimb, astfel că cei doi poliţişti şi cei doi cumnaţi au fost trimişi în judecată. Dosarul s-a înregistrat pe 31 mai a.c. la Tribunalul Dolj, iar pe 28 iulie a.c. a ieşit din camera preliminară, judecătorii respingând excepţiile ridicate de inculpaţi şi dispunând începerea procesului.

Ieri, instanţa a menţinut controlul judiciar faţă de toţi inculpaţii: „Menţine măsura controlului judiciar dispusă faţă de inculpaţii Cîrjaliu Iulian, Minuţă Viorel şi Dincă Aris-Constantin prin încheierea nr.109/24.04.2017 a Tribunalului Dolj, precum şi faţă de inculpatul Dobrescu Tudor, dispusă prin ordonanţa nr. 26/P/2017 din 17.03.2017 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Cu drept de contestaţie. Pronunţată în şedinta publică din data de 18.09.2017”. Pe fond, procesul a fost amânat pentru data de 28 septembrie a.c., când vor fi audiaţi doi dintre inculpaţi.