Doljul, ferit de vijelii puternice. Dar ne pândeşte …grindina!

0
314

La Craiova, şi în Dolj, nu sunt aşteptate fenomene meteorologice deosebite. Meteorologii spun că vântul va fi prezent în regiunea noastră, în următoarele zile, dar că nu va pune probleme. Se va resimţi ceva mai puternic doar în după-amiaza de joi, tot de atunci fiind aşteptată şi o răcire a vremii, maxima zilei fiind de doar 21 grade Celsius. În schimb, prognozele anunţă condiţii de grindină pentru astăzi şi mâine.

grindina 3Imaginile cu acoperişuri desprinse de pe clădiri şi purtate pe sus de vânt au şocat o ţară întreagă, cu atât mai mult cu cât avertizările meteo nu au făcut nici o referire la acest aspect. Specialiştii în meteorologie au analizat, ieri, fenomenul, care din păcate s-a soldat şi cu pierderi de vieţi omeneşti, şi au ajuns la concluzia că nici s-ar fi putut prevea, fiind vorba de o manifestare meteo neobişnuită, întrucât intensitatea şi rapiditatea cu care s-au dezvoltat acele formaţiuni noroase au fost ieşite din comun. ”Nici specialiştii specialiştilor, aş spune eu fără să ne scuzăm, nu ar fi putut anticipa astfel de dezvoltări noroase, cu o intensitate atât de mare şi atât de rapid. Totul a decurs extrem, extrem de repede”, a declarat, ieri, cunoscutul meteorolog, Romica Jurca.

Încă două zile calde

grindina 2Meteorologii de la Centrul Meteorologic Regional Oltenia au ţinut să-i liniştească, ieri, pe craioveni şi doljeni, menţionând că prognozele nu iau în calcul fenomene meteorologice deosebite, cel puţin pentru perioada imediat următoare. Potrivit specialiştilor, vântul şi ploile vor fi resimţite şi la noi, dar că nu vor fi de o aşa intensitate încât să pună probleme în această zonă a ţării. Din câte se pare, astăzi şi mâine, vom avea de-a face cu ploile, meteorologii avertizând inclusiv asupra faptului că vor fi şi condiţii de grindină, precipitaţiile fiind însemnate, dar situându-se în peisajul de toamnă. Progonozele spun că vântul, în schimb, va fi resimţit, mai cu seamă, de joi, când va avea o intensitate mai crescută, despre care meteorologii spun că e „susţinută din frontul de vest”.

Vremea se răceşte de joi

Astăzi, potrivit meteorologilor, vremea se menţine mai caldă decât normalul termic al datei calendaristice. „Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare, iar local vor fi averse şi descărcări electrice. Izolat, cantităţile de precipitaţii vor depăşi 15-20 de litri pe metru pătrat şi vor fi condiţii de grindină. Vântul va sufla slab, până la moderat, cu intensificări locale, îndeosebi în cursul zilei”, ne-a precizat Adriana Băcescu, meteorolog în cadrul Centrului Meteorologic Oltenia. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 22 şi 28 de grade Celsius, iar cele minime, din timpul nopţii, între 10 şi 15 grade Celsius

grindina 1Miercuri, pe 20 septembrie, vremea va fi instabilă. Meteorologii precizează că vor fi înnorări temporar accentuate, iar pe arii relativ extinse vor fi ploi şi averse, posibil însoţite de descărcări electrice. Izolat, cantităţile de precipitaţii vor depăşi 20-25 litri pe metru pătrat şi vor fi condiţii de grindină. Vântul va sufla slab până la moderat, cu intensificări izolate în cursul nopţii, îndeosebi în jumătatea sudică a regiunii, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 20 şi 25 de grade Celsius, iar cele minime între 10 şi 14 grade Celsius.

De joi, vremea începe să se răcească. „Cerul va fi variabil cu înnorări temporare, local, la munte şi pe arii restrânse, iar în restul regiunii vor fi ploi şi averse. Vântul va sufla slab până la moderat, cu intensificări susţinute din sectorul vestic, în cursul zilei”, a atenţionat meteorologul Adriana Băcescu. Joi, aşadar, trebuie să ne aşteptăm la temperaturi mult mai scăzute decât am avut parte până acum, meteorologii anunţând maxime cuprinse între 15 şi 21 de grade Celsius, iar cele minime, pe timpul nopţii, între 6 şi 11 grade Celsius.