CRESC la bibliotecă. Atelier interactiv de istorie despre Primul Război Mondial

0
431

biblioteca (1)Vineri, 15 septembrie a.c., Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman” a desfăşurat prima activitate a proiectului “CRESC la bibliotecă”.

Reunite sub titlul “Istoria Altfel”, activităţile interactive de istorie şi vizionarea unui scurt documentar despre participarea României la Primul Război Mondial s-au constituit într-un tribut pe care bibliotecarii şi copiii l-au adus celebrării bătăliilor de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz şi, în avans, pentru centenarul pe care întreaga ţară îl va marca în 2018.

Atelierul de Istorie cu tema “1917-2017. 100 de ani de la Bătăliile de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz” a fost coordonat de Alexandru Ionicescu şi a avut rolul de a pune în lumină contextul existent la momentul declanşării conflagraţiei la nivel european, perioada neutralităţii româneşti (1914-1916) şi, evident, intrarea României în luptă (1916). Campania militară a anului 1916, urmată de reorganizarea din primăvara şi vara anului 1917 au fost, de asemenea, subiecte de interes despre care s-a discutat în cadrul activităţii. Punctul culminant, bătăliile eroice de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, a fost completat prin scurte intervenţii cu privire la Craiova în timpul ocupaţiei germane (1916-1918), grupările de partizani atestate în timpul războiului în regiunea Oltenia, diverse acte de eroism şi exemplul de simbol al Ecaterinei Teodoroiu, respectiv Amilcar Săndulescu.

Pe de altă parte, documentarul difuzat în cadrul atelierului vizual a avut rolul de a fixa o serie de cunoştinţe şi informaţii de natură istorică. Vizualizarea experienţelor specifice Marelui Război şi conştientizarea şi asumarea contribuţiei adusă de România la desfăşurarea generală a războiului au fost principalele obiective.

biblioteca (2)Am început să creştem la bibliotecă într-un mod inedit. Primele ateliere desfăşurate vineri, 15 septembrie, au avut rolul de a fundamenta o serie de cunoştinţe istorice pe baza cărora se vor construi celelalte două ateliere. O incursiune în universul Primului Război Mondial, cu dramele şi speranţele sale, este întotdeauna un act reparatoriu de memorie. Avem mereu datoria să aducem în actualitate evenimentele cu rol fondator. Ne bucură şi faptul că publicul, copii de la centrele sociale aflate în administrarea Arhiepiscopiei Craiovei, a receptat bine formatu şi informaţiile transmise. Îl felicit pe colegul meu pentru organizarea şi desfăşurarea celor două activităţi şi le urez, de asemenea, succes colegelor mele Carmen Tică şi Sofia Lavinia Cercel în derularea ultimelor două ateliere – de corespondenţă şi tehnică a interviului”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene “Alexandru şi Aristia Aman”.

Proiectul „CRESC la bibliotecă”, finanţat de AFCN, se înscrie în aria tematică a Educaţiei prin Cultură şi este dedicat celebrării Centenarului României Moderne. Alături de partenerii săi, bibliotecile judeţene din Brasov, Caraş-Severin şi Sălaj, Biblioteca Aman îşi propune conştientizarea unui grup de 10 copii şi tineri, cu vârstele cuprinse între 12 şi 16 ani, provenind din medii defavorizate, asupra valorilor şi semnificaţiilor legate de Primul Război Mondial şi Marea Unire din 1918. În cadrul proiectului, participanţii vor beneficia de activităţi diverse: ateliere interactive, proiecţii de film, prezentare de corespondenţă etc., prin care, alături de bibliotecarii specialişti, vor învăţa cum pot participa activ la aniversarea a 100 de ani de momentele glorioase realizate în anii 1917-1918.

Birou Presă

Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”