Profu’ şpăgar de la „Vuia” prefera parfumul „Hugo Boss”

0
794

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj l-au trimis în judecată pe profesorul de Matematică de la Grupul Şcolar „Traian Vuia” din Craiova pentru luare de mită şi fals intelectual, după ce acesta a cerut şi a primit de la o elevă un parfum Hugo Boss şi o sticlă de whisky Jack Daniel’s, având pretenţia ca produsele să nu fie „de la ţigani”, pentru a-i da în teză o notă care să-i asigure promovarea la această materie. Numai că, în momentul în care a fost sigur că va primi ceea ce ceruse, profesorul îi trecuse fetei două note în catalog, de care aceasta nu ştia, mai ales că absentase în zilele respective. Pe parcursul cercetărilor anchetatorii au stabilit că profu’ mai procedase de aceeaşi manieră şi în cazul altor doi elevi, astfel că au format un dosar separat, în care continuă verificările. Primul termen de judecată a fost stabilit după vacanţa judecătorească, pe 10 septembrie a.c. 

La începutul acestei luni, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată, în stare de libertate, cu măsura obligării de a nu părăsi ţara, a inculpatului Daniel Cătălin Miloş, profesor de Matematică la Grupul Şcolar „Traian Vuia” din Craiova. În sarcina acestuia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită – pentru că a cerut şi a primit un parfum şi o sticlă de whisky de la o elevă pentru a-i da o notă care să-i asigure promovarea – şi fals intelectual, pentru că „a consemnat, în mod repetat, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în catalogul şcolar, note ce nu au fost rezultatul unei examinări efective”, după cum se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

Cercetările în dosar au început pe 15 iunie a.c., când o elevă din clasa a X-a G de la unitatea de învăţământ (N. I. A.) l-a denunţat pe profesor. Fata le-a povestit anchetatorilor că a lipsit de la cursurile şcolare, nu a susţinut teza la Matematică astfel încât riscă să rămână corigentă. A discutat cu profesorul, iar acesta i-a spus că poate susţine teza, urmând ca el să-i dicteze rezolvarea exerciţiilor, dacă va primi până pe 15 iunie, când era ultima oră de curs, o sticlă de whisky Jack Daniel’s şi un parfum scump, cu o valoare de peste 100 lei. Fata a mai spus că profu’ de Matematică i-a precizat că bunurile pretinse trebuie să  le primească înainte de teză, după care va susţine teza ”în particular” şi o va ajuta să promoveze şi i-a atras atenţia că bunurile  trebuie să fie originale, nu contrafăcute, de la ţigani” şi să nu mai spună nimănui  ceea ce au discutat, precizând că „trebuie să rămână între noi”. Fata ştia că are două note de 3, deşi, conform programei, ar fi trebuit să fie notată pe parcursul semestrului cu cel puţin patru note. Procurorul de caz şi ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj au pregătit pentru eleva denunţătoare bunurile solicitate de profesor, care au fost marcate criminalistic, iar după o primă întâlnire eşuată, pentru că profu’ plecase mai devreme, s-a stabilit ca întâlnirea să aibă loc pe 18 iunie.

„Deci, te trec!”

În ziua respectivă, denunţătoarea l-a sunat pe profesor, l-a întrebat unde îl poate găsi, acesta explicându-i că este în Parcul „Nicolae Romanescu”, la Terasa „Ciobănaşul”, împreună cu elevii din clasa unde este el diriginte. Eleva a insistat: „Păi… eu vreau să dau teza”. Iar profesorul i-a răspuns: „Da, mă, da, lasă că nu e o problemă”, după cum rezultă din transcrierea convorbirilor telefonice ataşată la dosar. Denunţătoarea l-a sunat din nou când a ajuns în parc, iar profu’, grijuliu, să nu ia şpaga de faţă cu martori, i-a spus să nu vină la terasă. „Hai că cobor eu acum”, după care, de teamă ca denunţătoarea să nu vină la terasă, a insistat spunându-i: „Stai aşa puţin, că ies eu! Stai aşa! Stai aşa că cobor! Stai că… Mai  eşti  la  telefon?”. După care a continuat: „Hai că eu vin pe aici, pe alee, pe partea asta. Stai că nu te văd. Stai aşa puţin! Hai că te văzui…”. În  momentul când s-au întâlnit, profesorul a întrebat-o pe elevă: „Sigur? E de la …”, dându-i astfel de înţeles acesteia că, aşa cum i-a pretins, produsele trebuie să fie originale şi nu contrafăcute. Fata i-a răspuns: „Nu, uitaţi-vă pe parfum că e de la mătuşa mea, mi l-a trimis din Italia”, adăugând: „Şi dacă nu vă place vă aduc altul”. „Bine, lasă, nici o problemă. Dacă este, da, bine”, a spus Miloş după ce a verificat conţinutul plasei. Fata l-a întrebat pe profesor „Şi teza?”, la care acesta i-a răspuns: „Nu  mai  dăm  teza. Taci  din  gură!”. Eleva a insistat: „N-o mai dau?”, iar profesorul  i-a răspuns: „Nu  mai  spui. Le  zici  ăstorlalţi că ai dat-o. Înţelegi?” (…) „Bine. Uite  ce vreau să spun: Bine, gata, ce să mai?! Şi mersi! Nu mai. Deci, te  trec”.

După încheierea discuţiei de mai sus, echipa operativă a intervenit, reţinându-l pe inculpat, care avea bunurile pretinse asupra sa, iar când a fost întrebat ce e cu ele, a răspuns că le-a primit în semn de recunoştinţă, pentru că a făcut meditaţii cu denunţătoarea. Oamenii legii i-au verificat şi maşina profesorului, găsind acolo o altă pungă de cadouri, în care era o sticlă de apă de toaletă marca „Hugo Boss”, despre care s-a stabilit ulterior că provine de la un alt elev, care voia şi el să treacă la Matematică. A fost verificat şi catalogul clasei a X-a G, anchetatorii, dar şi denunţătoarea, constatând cu surprindere că profesorul a  notat-o în lipsă, acordându-i fictiv două note de 6, în zile în care fata chiar lipsise de la şcoală. Pe parcursul cercetărilor, poliţiştii şi procurorii au stabilit că Miloş operase la fel în cazul altor doi elevi, mai exact le pusese note fără să-i asculte şi, în plus, după ce „cotizaseră”, le trecuse în catalog note mai mari decât obţinuseră în teze. „În cazul lucrărilor de control susţinute în cursul anului s-a constatat că acestea nu au înscrisă de  profesor nici o notă, creându-se astfel posibilitatea unei notări arbitrare, aşa cum s-a procedat în cazul de faţă”, după cum a mai consemnat procurorul de caz în rechizitoriu.

Pe 18 iunie, Daniel Cătălin Miloş a fost reţinut pentru 24 de ore, ziua următoare Tribunalul Dolj i-a emis mandat pentru o perioadă de 15 zile, însă Curtea de Apel Craiova i-a admis apelul şi a dispus eliberarea sa, cu măsura obligării de a nu părăsi ţara. Procurorii au înaintat dosarul Tribunalului Dolj, unde se va judeca procesul, primul termen fiind stabilit pentru 10 septembrie a.c.

În conformitate cu art. 57 din Ordinul MCTS nr. 4925/2005, elevii prezenţi la ore pot fi examinaţi şi evaluaţi, oral sau prin lucrări scrise, notele obţinute fiind comunicate în mod obligatoriu elevilor, trecute în catalog şi carnetul de elev. Tezele semestriale scrise se dau la o dată stabilită din timp, de regulă la începutul semestrului şi doar în timpul orei de curs, în prezenţa tuturor elevilor clasei, iar notele acestora se trec în catalog cu cel puţin două săptămâni înaintea încheierii semestrului. Dar de ce i-ar fi păsat lui Miloş de prevederile legale? Omul şi-a făcut treaba aşa cum a vrut…