Decizia privind impozitarea pensiilor magistraţilor va fi contestată la CCR

0
740

Dacă liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, declarase că este sigur că prevederea de lege, care impozitează pensiile speciale, va fi contestată la CCR, acest lucru chiar se va întâmpla.

94 de judecatori ai Inaltei Curti au votat, ieri, in unanimitate atacarea la Curtea Constitutionala a legii prin care pensiile magistratilor vor fi impozitate cu pana la 85%. Magistratii supremi acuza incalcarea principiului impunerii fiscale juste si echitabile, prevazut de art. 56 alin. (2) din Constitutie, precum si a independentei judecatorilor, consacrata de art. 124 alin. (3) din legea fundamentala.

In esenta, magistratii ICCJ, reclamă ca proiectul de act normativ – inca nepromulgat de catre presedintele Klaus Iohannis – incalca urmatoarele principii constitutionale:

– impunerea fiscala justa si echitabila (art. 56 alin. 2 din legea fundamentala);

– independenta judecatorilor (art. 124 alin. 3 din Constitutie);

– obligativitatea ca restrangerea drepturilor sa fie dispusa numai daca este necesara si numai in chip proportional cu situatia care a determinat-o (art. 53 alin. 2);

– dreptul de proprietate privata (art. 44).

De asemenea, judecatorii supremi sustin ca legea incalca art. 1 din Protocolul nr. 1 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului privind protectia proprietatii.

Acestea sunt motivele de neconstitutionalitate intrinseca. Pe partea extrinseca, magistratii ICCJ reclama ca proiectul de lege a fost votat in Parlament prin procedura dedicata legilor ordinare, in ciuda faptului ca el vine sa modifice un act normativ organic (respectiv Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor). Subliniem existenta criticii de neconstitutionalitate extrinseca (oricare ar fi ea), intrucat, daca va fi admisa, va reprezenta o conditie suficienta pentru ca instanta de contencios constitutional sa tranteasca proiectul de lege criticat, fara sa mai intre pe fondul problemei (adica fara sa mai analizeze motivele de neconstitutionalitate intrinseca).