Administraţia Bazinală de Apă Jiu a demarat ieri, campania anuală de combatere a dăunătorilor. În acest sens, Sistemul de Gopodărire a Apelor Dolj va desfăşura, timp de două săptămâni, acţiunea de ”Deratizare pentru combaterea dăunatorilor în scopul asigurării funcționării digurilor și lucrărilor hidrotehnice de pe râul Jiu (digurile pe tronsonul Breasta- Ţuglui) şi fluviul Dunărea în condiții de siguranță“.
Pentru evitarea unor evenimente neplăcute, Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj a transmis către toate Primăriile riverane zonelor deratizate o informare, astfel încât edilii acestor localităţi să anunţe din timp localnicii şi să le atragă atenţia că păşunatul este interzis. “În acest sens atenţionăm deţinătorii de animale că păşunatul pe aceste diguri este interzis cel puţin o lună. Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj nu îşi asumă nici o răspundere privind pagubele ce ar putea surveni ca urmare a nerespectării acestei avertizări”, se precizează într-un comunicat de presă .
Cotele de apărare, depăşite
Campania de combatere a dăunătorilor se efectuează anual, conform Planului Tehnic, cu ajutorul unor substanţe toxice, cu un caracter persistent. Subliniem faptul că, aceste substanţe au efecte negative asupra animalelor. „Amintim faptul că, anul acesta s-a decalat etapa de deratizare întrucât fluviul Dunărea s-a aflat sub Cod Galben –Portocaliu de inundaţii (incepând cu 5 iunie 2019), cotele de apărare fiind depăşite, astfel încât zona digurilor nu a fost prielnică efectuării acestei acţiuni. Imediat ce debitele şi nivelul fluviului au scăzut s-a început acţiunea de reratizare”, se precizează în acelaşi comunicat de presă.
Sunt vizate toate Primăriile riverane Dunării, de la Rast până la limita cu Oltul: Rast, Negoi, Bistreţ, Catane, Cârna, Măceşu de Jos, Gighera, Ostroveni, Bechet, Călăraşi, Dăbuleni.