Craioveni cu umor, premiați la Bistrița!

0
169

Umoriști din România, Republica Moldova, Ucraina, Serbia și Bulgaria s-au întrecut în talent și… poante la cea de-a XXXIV-a ediție a Festivalului de satiră și umor „Mărul de aur” de la Bistrița, una dintre cele mai longevive manifestări consacrate umorului românesc. Organizat de Primăria Municipiului Bistrița, Palatul Culturii Bistrița și Casa de Cultură a Sindicatelor, evenimentul s-a desfășurat în zilele de 13 și 14 aprilie a.c. și a cuprins expoziții, lansări de cărți și concursuri la secțiunile „Creație literară” (cu subsecțiunile Epigramă, Proză, Volume publicate, Antologii) și „Grafică satirică”. Invitați de onoare au fost actorii Vasile Muraru și Valentina Fătu, cu spectacolul „Chef de râs”.

Doi craioveni cu umor s-au întors de la Bistrița cu… merele de aur: umoristul și scriitorul Marian Rățulescu (pseudonim Radu Marini), președintele Fundației Artelor Dor, și Petre Ioan Florin Vasilescu. Cei doi au state vechi în concursurile de gen. Marian Rățulescu face parte garda veche a grupului de comedie Pro-Parodia și este câștigătorul Trofeului Mărul de Aur la ediția trecută pentru proză, dar și premiat pentru volumul „Vinovați de umor”. Anul acesta, a obținut locul I și Trofeul Mărul de Aur la subsecțiunea Volume publicate pentru „Nuntă cu dar și soacră bonus” – povești nemaimuritoare tratate în cheie ironico-umoristică. Petre Ioan Florin Vasilescu a câștigat Mărul de Aur pentru proză umoristică, el fiind un veteran al epigramei, dar și al fabulei.

Cei doi, în prezent membri ai Cenaclului „Traian Demetrescu” din Craiova, au câștigat sufragiile juriului prezidat de epigramistul George Corbu și avându-i membri pe umoristul și dramaturgul Cornel Udrea, scriitorul Virgil Rațiu, Grigore Chitul, Menuţ Maximinian și Alexandru Câțcăuan – directorul festivalului.