Fostul judecător Bogdan Diaconescu condamnat definitiv în al doilea dosar de corupţie

0
901

Fostul judecător Marius Bogdan Diaconescu, care a activat la Tribunalul Dolj, condamnat deja pentru infracţiuni de corupţie, a fost condamnat definitiv în cel de-al doilea dosar, pentru luare de mită în formă continuată. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins apelul, astfel că rămâne cu pedeapsa primită în decembrie anul trecut la Curtea de Apel Craiova, de 7 ani şi 6 luni închisoare.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins, săptămâna trecută, pe 14 aprilie a.c., apelul declarat de fostul judecător al Tribunalului Dolj, Marius Bogdan Diaconescu împotriva sentinţei din 23 decembrie 2015 a Curţii de Apel Craiova prin care a fost condamnat la 7 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată: „Respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul Diaconescu Marius-Bogdan împotriva sentinţei penale nr. 247 din 23 decembrie 2015 a Curţii de Apel Craiova – Secţia penală şi pentru cauze cu minori. Obligă apelantul inculpat la plata sumei de 265 lei cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 65 lei, reprezentând onorariul apărătorului desemnat din oficiu, se avansează din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă”, se arată în hotărârea ÎCCJ. Este a doua condamnare definitivă pentru fostul magistrat, şi tot pentru fapte de corupţie.

Pe 31 iulie 2014, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova l-au trimis în judecată pe Marius Bogdan Diaconescu, judecător la Secţia Penală a Tribunalului Dolj la data faptelor, sub acuzaţia de luare de mită în formă continuată (3 acte materiale). În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii au reţinut că în perioada 2007-2009, inculpatul Marius Bogdan Diaconescu, în calitate de judecător la Secţia Penală a Tribunalului Dolj şi preşedinte al completului de judecată învestit cu soluţionarea unui dosarul penal, a pretins şi primit de la doi inculpaţi, în mod repetat, dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, bani şi alte foloase care nu i se cuveneau, pentru înlocuirea sau revocarea măsurilor preventive luate împotriva acestora; ridicarea sechestrului asigurător instituit asupra bunurilor firmelor în care aveau interese; aplicarea unei pedepse cât mai blânde.

Şpagă în bani, bunuri şi servicii

Concret, „în luna ianuarie 2007, prin intermediul unui martor denunţător, inculpatul Diaconescu Marius Bogdan a pretins de la 2 denunţători suma de 20.000 de euro pentru a înlocui sau revoca măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu, în executarea căreia se aflau. Din suma pretinsă, prin intermediul aceleiaşi persoane, inculpatul a primit suma de 15.000 de euro cu câteva zile înainte de termenul de judecată din 17.01.2007, când judecătorul a dispus înlocuirea acestei măsuri preventive cu măsura obligării de a nu părăsi ţara. În perioada aprilie 2007 – mai 2008, inculpatul Diaconescu Marius Bogdan a pretins şi primit de la aceiaşi denunţători, direct sau prin acelaşi intermediar, pentru sine şi persoane din anturajul său bunuri (alimente, băuturi, haine) şi finanţarea unor servicii (transport, hoteliere), în valoare totală de 45.000 de euro şi 4.000 lei. În primăvara anului 2007 a acceptat şi promisiunea remiterii sumei de 50.000 de euro pentru a dispune ridicarea sechestrului asigurător, instituit asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţineau unor societăţi comerciale. Această sumă de bani nu a fost remisă întrucât nici una din hotărârile pronunţate de inculpat, prin care a ridicat măsurile asigurătorii la datele de 20.06.2007, 19.09.2007, 23.01.2008 şi 16.04.2008, nu a rămas definitivă, fiind desfiinţate de Curtea de Apel Craiova. În luna ianuarie 2009, inculpatul Diaconescu Marius Bogdan a pretins de la aceiaşi denunţători suma de 200.000 euro în scopul de a pronunţa pe fondul cauzei o hotărâre favorabilă acestora. Suma pretinsă nu a fost remisă respectiv primită, cauza fiind soluţionată pe fond de un alt judecător”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA Craiova.

Concluzionând, anchetatorii au precizat că Bogdan Diaconescu a pretins suma totală de 270.000 euro, din care a primit efectiv 15.000 euro şi a pretins şi primit de la aceiaşi denunţători bunuri şi servicii în valoare totală de 45.000 euro şi 4.000 lei.

La momentul trimiterii în judecată, fostul judecător Marius Bogdan Diaconescu era în penitenciar, unde ispăşea o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni închisoare cu executare primită într-un alt dosar vizând fapte de corupţie, în care i-a fost “partener” judecătorul Laurenţiu Anghel, tot de la Tribunalul Dolj. Pe 23 decembrie 2015 Curtea de Apel Craiova l-a condamnat pe Diaconescu la 7 ani şi 6 luni de detenţie în cea de-a doua cauză, pedeapsă contopită cu cea veche, rezultând, în total, 7 ani şi 6 luni închisoare. În plus, instanţa a decis confiscarea de la inculpat a sumelor de 15.000 euro, 45.000 euro şi respectiv 4.000 lei şi l-a obligat la plata sumei de 17.200 lei cheltuieli judiciare statului. Sentinţa a rămas acum definitivă.