Sentinţă definitivă pentru Bercea Mondial în dosarul evaziunii fiscale

0
348

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat, ieri, sentinţa definitivă în dosarul în care Sandu Anghel zis Bercea Mondial a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova pentru evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. Magistraţii au respins atât recursul său, cât şi pe al procurorilor, astfel că Bercea Mondial a rămas cu pedeapsa de 2 ani de închisoare cu executare primită pe fond. În plus, pe rolul Curţii de Apel Craiova se află apelul formulat de bărbat împotriva sentinţei prin care a fost condamnat la 7 ani şi 6 luni de închisoare pentru tentativă de omor calificat asupra nepotului său, următorul termen fiind stabilit pentru 23 aprilie a.c.

Sandu Anghel zis Bercea Mondial

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins, ieri, recursul declarat de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, în dosarul în care a fost judecat pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Instanţa Supremă a respins, de asemena, şi recursul procurorilor, astfel că interlopul oltean a rămas cu pedeapsa primită pe fond, de 2 ani închisoare cu executare. Decizia este definitivă în acest caz. Bercea Mondial este, în prezent, deţinut în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, întrucât a fost arestat preventiv, măsură prelungită ulterior de instanţe, pentru tentativă de omor calificat. Acesta a primit 7 ani şi 6 luni de închisoare la Tribunalul Olt, pentru că şi-a înjunghiat nepotul, în prezent, Curtea de Apel Craiova judecând apelul formulat de el în acest dosar.

Reamintim că, la sfârşitul lunii noiembrie 2011, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova l-au trimis în judecată pe Sandu Anghel, cunoscut drept Bercea Mondial, pentru evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2001-2005, Bercea a acordat, sub formă de avans, marfă şi împrumuturi financiare, suma de 50.803.591.400 de lei vechi, în condiţiile în care între societăţile administrate de acesta şi societăţile beneficiare nu s-au derulat tranzacţii comerciale. Totodată, acesta a ridicat din conturile societăţilor administrate, în baza unor documente fictive, suma de 18.404.000.000 lei vechi – reprezentând salarii, sume pe care le-a reintrodus în circuitul financiar al societăţilor administrate. „Tot în baza unor documente fictive, inculpatul Anghel Sandu a ridicat din conturile unei societăţi comerciale dividende în sumă de 1.968.000.000 lei vechi, iar din contul alteia, în sumă de 3.243.500.000 lei vechi, în condiţiile în care societăţile din conturile cărora a ridicat aceste sume au înregistrat pierderi lună de lună”, după cum au reţinut procurorii în rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor. De asemenea, Bercea Mondial a fost acuzat de procurori că a distrus sau ascuns actele contabile aparţinând celor cinci societăţi al căror asociat şi administrator a fost, pentru a îngreuna şi obstrucţiona controlul fiscal, situaţie care a impus efectuarea verificărilor de pe extrasele de cont ridicate din unităţile bancare unde societăţile administrate au avut deschise conturile.

În plus, în urma controlului făcut de organele fiscale s-a mai stabilit că Bercea Mondial, în calitate de persoană fizică şi persoană juridică, a acordat împrumuturi unor persoane fizice şi juridice de la care a perceput o dobândă lunară cuprinsă între 5 şi 15%, veniturile astfel obţinute în plus faţă de suma împrumutată nefiind declarate organelor financiare, sustrăgându-se, în acest fel, de la plata obligaţiilor către bugetul de stat.

Pe 13 martie 2012, Tribunalul Olt l-a condamnat pe Sandu Anghel la 2 ani de închisoare cu executare în acest dosar. Avocaţii acestuia au formulat apel, care a fost respins, în noiembrie 2012, de judecătorii Curţii de Apel Craiova. Atât inculpatul, cât şi procurorii au făcut recurs.