Işalniţa ridică ştacheta atunci când vine vorba de comune dezvoltate

0
387

Racordaţi la reţeaua de apă şi gaze, cu străzi asfaltate şi iluminate, cu o şcoală modernă unde învaţă 500 de copii şi o grădiniţă cu program prelungit care se va deschide la timp pentru anul şcolar 2011-2012, stadion cu nocturnă şi spaţii verzi minuţios amenajate, localnicilor din Işalniţa nu le lipseşte nimic ca să trăiască în condiţiile asigurate de un centru urban. Nici nu-şi mai aduc aminte de vremea în care, mergând agale pe uliţele prăfuite, îşi rupeau încălţările încercând să înainteze prin pietrişul aruncat de autorităţi înainte de sărbători. După lucrările întreprinse în ultimii ani pentru construirea reţelelor de apă şi gaze, dar şi pentru canalizare, pe o parte din străzi asfaltul s-a deteriorat, astfel că autorităţile au decis să intervină pentru a reface infrastructura pe acele porţiuni de drum.

Grădiniţa cu program prelungit, gata până în septembrie 2011 Grădiniţa cu program „after school” are toate şansele să fie dată în folosinţă în luna septembrie a acestui an. „Am gândit o grădiniţă cu program prelungit, care a avut ordin de începere a lucrărilor în luna mai 2010. În acest moment, construcţia este pe ultima sută de metri şi vrem ca în septembrie 2011 să intrăm cu copiii în grădiniţă. Pe lângă faptul că va crea condiţii optime de educaţie, proiectul va oferi locuri de muncă oamenilor din localitate”, a explicat Eugen Bălan. Construcţia este una de amploare, ocupând o suprafaţă de 1.980 de metri pătraţi şi fiind prevăzută cu opt săli de clasă, călcătorie, spălătorie, bucătărie, sală de mese.

“Drumurile se degradaseră, erau numai gropi şi se circula cu dificultate. Prima etapă a lucrărilor la drumuri se întinde pe o distanţă de şapte kilometri, atât cât are şi lucrarea pentru canalizare. Ne-am gândit că trebuie făcut un drum cu canalizare pluvială şi pavele, aşa cum prevede proiectul, pentru a nu mai fi nevoie de alte lucrări mai târziu. Vrem să facem totul ca la carte de la început. Nu putem estima în cât timp se vor realiza toate lucrările, fiind vorba de un proiect destul de mare cu modernizarea drumurilor, canalizare pluvială şi trotuar cu pavele la intrarea în curţile oamenilor, dar sperăm să nu existe întârzieri şi să le finalizăm la termen. Avem proiecte depuse, dar nu ştim dacă vom primi fonduri pentru a le duce la bun sfârşit. Dacă am văzut că nu reuşim să prindem finanţări ne-am apucat de lucrări finanţate din fonduri proprii”, a declarat Eugen Bălan, primarul comunei Işalniţa.

Cum proiectul pentru spaţii verzi nu e eligibil încă, iar comuna are multe zone pe care autorităţile intenţionează să le valorifice ca parcuri, pe o suprafaţă de 500 de metri pătraţi au fost aduse bănci, s-au plantat copaci, s-a pus gazon şi s-a amenajat o fântână arteziană. Acum, locul cândva fără o destinaţie precisă reprezintă o zonă perfectă pentru relaxarea în aer liber.

„În funcţie de banii pe care îi avem, vom termina şi lucrările”

Zece străzi au intrat în reabilitare de mai bine de două săptămâni. Autorităţile vor să dea drumul la circulaţie după finalizarea asfaltării, urmând ca trotuarele şi rigolele să fie realizate ulterior, întrucât necesită un timp de lucru mai îndelungat, dar şi cheltuieli mai mari. “În momentul demarării licitaţiei şi-a exprimat dorinţa un număr foarte mare de firme, dar câştigătorul a fost Erpia Craiova. Ne-am bucurat că e un constructor din Dolj, mai ales că a şi venit cu o ofertă financiară şi una tehnică foarte bune, cu care a câştigat în faţa comisiei de specialişti. Am încheiat un acord-cadru pe o perioadă de patru ani. Lucrările au fost demarate în urmă cu două săptămâni şi presupun reabilitarea parţială a zece străzi. Canalizarea menajeră s-a construit, racordurile sunt deja efectuate pe tronsoanele pe care începem asfaltarea, singura problemă o reprezintă canalizarea menajeră, pentru că nu am terminat procesul-verbal de recepţie şi au intervenit mici modificări ale proiectului. Am discutat cu constructorul şi până se va semna procesul-verbal de recepţie finală sperăm să fie remediate aceste probleme. În orice caz, constructorul are capacitatea de a finaliza lucrările mai devreme decât termenul stabilit. Noi încercăm să dăm drumul la circulaţie când partea de carosabil e gata. Partea de rigolă carosabilă şi trotuarele rămân mai în urmă, pentru că lucrările presupun costuri mai mari, dar şi pentru că se lucrează mai greu. În funcţie de banii pe care îi avem, vom termina şi lucrările”, a afirmat viceprimarul localităţii Işalniţa, Ovidiu Flori.

Viceprimarul comunei Işalniţa, Ovidiu Flori: „Le cerem scuze locuitorilor comunei pentru problemele care au apărut pe parcursul lucrărilor de drumuri şi sperăm să ne înţeleagă şi să fie alături de noi, iar lucrarea să fie o reuşită pentru toţi”.

Proiecte în aşteptare…

Cu toate că are ce să-şi treacă în portofoliu la capitolul „Realizări”, echipa de la Primăria Işalniţa nu şi-a epuizat planurile de dezvoltare şi modernizare a comunei. Însuşindu-şi foarte bine lecţia europeană şi elaborând proiecte pentru lucrări majore în Işalniţa, acestea sunt deocamdată pe lista de aşteptare a Guvernului, când vine vorba de finanţări. „Am depus un proiect pentru realizarea unor parcuri, dar deocamdată nu este eligibil. Mai avem un proiect şi pentru construirea unei săli de sport, dar este în aşteptare, aşa cum este şi cel pentru baza sportivă. Avem o mulţime de probleme pe care trebuie să le rezolvăm – extinderea reţelelor de canalizare, alimentare cu apă, dar toate aceste proiecte sunt deocamdată în aşteptare”, a mai explicat primarul Eugen Bălan.

ALINA DRĂGHICI şi LAVINIA ILINA