Oferta lui Ioan Niculae, respinsă de OMV – Luna viitoare, 200 de angajaţi de la Doljchim vor pleca acasă

6
239
Gheorghe Băiaşu

Compania Petrom nu ţine cont de ofertele pe care le are pentru combinatul chimic Doljchim Craiova, alegând astfel să-l închidă şi să-l dea la fier vechi. Gheorghe Băiaşu, preşedintele Sindicatului Liber din cadrul Doljchim Craiova, a declarat, ieri, că toate aceste aspecte nu s-au stabilit la Craiova, ci s-au decis la Bucureşti şi la Viena. Cert este că luna viitoare vor mai pleca acasă cu salarii compensatorii alţi 200 de angajaţi. „Şi noi am luat act de această decizie (n.r. –  despre oferte) tot din comunicatul remis de conducerea Petrom”, a spus Gheorghe Băiaşu. Staff-ul companiei precizează că ofertele creionate atât pentru Doljchim Craiova, cât şi pentru Arpechim nu sunt fezabile. De Arpechim s-au interesat mai multe firme, printre care şi compania azeră de stat SOCAR, însă discuţiile cu Petrom nu au avansat.

Din 2010 nu se mai produce metanol

Un alt activ Petrom, care are aceeaşi soartă, este Doljchim. „Combinatul de îngrăşăminte chimice de la Craiova a fost practic închis de Petrom încă din 2008. În 2009 s-a închis fabrica de îngrăşăminte, în 2010, cea de metanol şi câteva sute de angajaţi au plecat chiar luna trecută acasă, adică, în jurul datei de 6 martie. Conducerea Petrom doreşte să continue decontaminarea, aşa că în prezent se taie din vagoane şi instalaţii. Sigur vor să-l redea din punct de vedere economic, să facă altceva acolo… Nu cunoaştem exact care sunt planurile celor de la OMV”, a mai spus Gheorghe Băiaşu. La Doljchim lucrează în prezent 500 de salariaţi, iar luna viitoare vor mai pleca acasă 200 de salariaţi. Acest lucru a fost confirmat şi de liderul de sindicat

Ofertă financiară de “zeci de milioane de euro”

Cel care a fost dintotdeauna direct interesat de cumpărarea Doljchim este patronul societăţii InterAgro, Ioan Niculae. Acesta a precizat recent că el a trimis, de un an, o ofertă financiară de “zeci de milioane de euro”, dar i-a fost refuzată de Petrom. Pe de altă parte, Ioan Niculae a cerut sprijin de la Ministerul Economiei pentru a cumpăra combinatul chimic Doljchim Craiova de la Petrom. Într-un comunicat de presă, acesta susţine că a făcut o ofertă fermă de achiziţie a activelor Doljchim cu scopul de repunere în funcţiune. “Pe 26 martie am primit un răspuns negativ de la ei, fără prea multe explicaţii. Menţionez că oferta era cash, cu preluarea obligaţiilor salariale şi a celor de mediu. Nu ştiu de ce nu vor să vândă. Ne-am adresat şi Ministerului Economiei şi Fon­du­lui Proprietatea crezând că, împreună, cei doi acţionari vor avea o influenţă în luarea deciziei de către AGA Petrom SA!”, a precizat Ioan Niculae într-un comunicat de presă. Cu toate acestea, preşedintele Sindicatului Doljchim mai spunea, ieri, că acest business începe să nu mai fie rentabil în condiţiile scumpirii gazelor.

Decontaminarea – 18 milioane de euro

Patronul de la InterAgro a mai afirmat că veniturile realizate de Pe­trom prin relocarea şi/sau tăierea şi vânzarea ca fier vechi a instalaţiilor de la Doljchim ar fi cu mult mai mici decât preţul de cumpărare oferit de el. „Cred că nu vor să mai vândă combinatul pentru că nu se întrevede ceva profitabil în condiţiile în care preţul gazelor naturale va creşte. Oferta fermă de care menţionează Ioan Niculae nu a fost luată în considerare de oficialii Petrom, astfel încât negocierile nu au intrat într-o fază concretă. Producţia de îngrăşăminte chimice este direct influenţată de preţul gazelor naturale, aşa că şi preţul îngrăşămintelor va creşte…”, a precizat Gheorghe Băiaşu. Petrom, cea mai mare companie locală, a decis în urmă cu trei ani constituirea unui provizion în valoare de 18 milioane de euro pentru combinatul chimic Doljchim în vederea acoperirii cheltuielilor de restructurare, demolare şi decontaminare, după ce producătorul de petrol şi gaze a hotărât la sfârşitul anului trecut ieşirea din segmentul de petrochimie.

Ioan Niculae este în acest moment proprietar pe majo­rita­tea combinatelor chimice din ţară – Viromet Vic­toria, Amurco Bacău, Nitroporos Făgăraş, Chemgas Slobozia, Donau Chem Turnu Magurele şi Azochim Săvineşti.

6 COMENTARII

  1. Acest articol nu prezinta nicio noutate, el constituie doar spicuiri din alte articole anterioare scrise in presa locala si centrala. Destinele celor doua combinate, Arpechim si Doljchim nu au fost luate in Romania si cu atat mai putin la Pitesti sau Craiova, ci in Austria. Dealtfel, intreaga industrie romaneasca este la pamant, iar pretentia de a se tine cont si de factorul uman este deja prea mare.

  2. Bai timpitilor voi nu vedeti ca totul e cusut cu ata alba ,ce il intereseaza pe excrocul de Baiesu sau pe cei de la Petrom cit de rentabil este combinatul daca lar vinde mafia de la Petrom lui Nicolae ????? Nu vedeti ca tot ce este rentabil in tara asta de cacat se distruge. De ce sa aiba lumea locuri de munca ca sa cistige bani din care sa traiasca ei si familiile lor mai bine sa moara de foame . Ungureanu si Baiesu sint cei care au mintit si falimentat combinatul, pe ei de ce nu ii verifica nimeni. Traiasca exterminatorii poporului ROMIN.,popor de cacat care isi merita soarta.

  3. Sandocan — timpit mai esti si idiot, de ce crezi TU DESTEPTULE ca vrea Ungureanu sa falimenteze combinatul ca doar a lucrat si el din tinerete acolo. Lui nu-i mai trebuie bani ? El nu mai are nevoie ? Din cite se stie, el are un singur venit in casa, adica al lui. A incercat sa opreasca dezastrul inchiderii, dar sunt lucruri care nu depind de el. A facut si el cit a putut si sa fie vorba intre noi, cine e Ungureanu la ora asta? Ce persoana nemaipomenit de importanta pentru austrieci este UNGUREANU ? un director ca oricare altul din Petrom. Ce conteaza cum il chema pe director, Ungureanu, sau Gherghe, sau Popescu sau Lascu, sau oricine statea pe scaunul de director pai tot nu pricepeti combinatul tot ar fi fost sters de pe fata pamantului. Politica- asa se numeste chestia asta. Despre poporul roman, da, aici cam asa e, nu vreau sa trec de partea ta, dar, da asa e.

  4. Se tine cont de factorul uman in tara asta “ROMINIA” cum ai spune Sandokan asta cu pene pe el,dar pe cei de teapa lui nu-i ia in seama nimeni,dupa cum se exprima ca tara asta e de kakat,eu spun ca de kakat e el si tot ce spune si face el……..esti in mareeee kaka!!!!!!Daca esti asa bun du-te n

    enica din tara asta de k….,si scapa-ne pe noi de tine!!!!Suntem satui de justitiari si inteligenti ca tine,tu nu sti cum se numeste tarisoara noastra?? Ea se numeste Romania cu (a) nu Rominia cu (i) bai TAMPITULE!!!!Tu esti cel care isi merita soarta.bye,bye.

  5. Habar nu ai tu__Elviro__ cine e acest Ungureanu….mai documenteaza-te si tu si apoi vb.despre el,te-ai mira rau daca ai sti parerea oamenilor din combinat despre el,sau daca ai auzi cum le vb.oamenilor de urat,toti sant prosti iar el e :destept:Din cauza lui a ajuns asa acest combinat.

  6. si care e ma rog parerea oamenilor Combinetistule, ca vad ca esti tare patimas, sau patimasa ? tu oi fi vreo ””fosta”” parasita {de ungureanu} si frustrata. Din cauza lui ungureanu s-a distrus… bla bla bla bla bla, ce dracu tot bateti cimpii intruna,aveti si voi o goanga pe creier si va urmareste peste tot.

Comments are closed.