Forţele de ordine, pregătite pentru returul campionatului de fotbal

0
54

Un grup de suporteri ai echipei CS Universitatea Craiova s-a apucat la bătaie cu suporterii echipei adverse la un meci disputat acasă, pe stadionul Extensiv din Craiova. Jandarmii Grupării de Jandarmi Mobile Craiova intervin rapid între cele două grupuri, îi „gazează” pe tinerii recalcitranţi pentru a-i potoli, apoi îi încolonează şi îi evacuează din tribune. Din fericire, totul a fost un scenariu pus la punct de forţele de intervenţie pentru a verifica modul în care este gestionată o asemenea situaţie, în condiţiile în care urmează să înceapă returul campionatului.

Returul campionatului de fotbal urmează să înceapă, iar echipa CS Universitatea Craiova îşi va disputa meciurile de „acasă” pe stadionul Extensiv din Craiova, întrucât „Ion Oblemenco” se află în proces de demolare în vederea reconstrucţiei. În aceste condiţii, forţele de ordine au organizat un exerciţiu pentru a verifica modul de cooperare al tuturor celor care trebuie să asigure liniştea şi ordinea la meciuri – este vorba despre angajaţii firmei de pază NPG, care se ocupă de securitate în interiorul stadionului, poliţiştii IPJ Dolj, poliţiştii locali şi jandarmi ai GJMb Craiova.

Astfel, în primul scenariu, între două grupuri de suporteri ai echipelor rivale izbucneşte un conflict din cauza scorului, iar tinerii se iau la bătaie. Imediat se du alarma, angajaţii firmei de pază se îndreaptă către sectorul cu probleme, şi îşi fac apariţia şi echipele de intervenţie ale Jandarmeriei. Suporterii sunt somaţi să se liniştească şi să părăsească incinta stadionului, însă refuză, astfel că se folosesc gaze lacrimogene, apoi scandalagiii sunt încolonaţi evacuaţi din tribune în afara stadionului, unde sunt încărcaţi în dube. Cel de-al doilea scenariu a presupus evacuarea unui grup de suporteri violenţi din tribune, întrucât tulburau ordinea şi începuseră să distrugă scaunele.

„Aceste exerciţii au avut drept scop verificarea modului de acţiune şi de cooperare a tuturor structurilor cu atribuţii de intervenţie în cazul unor incidente apărute la manifestările sportive. Este de dorit să nu avem comportamente antisociale la meciurile de fotbal, pentru ca spectatorii să se poată bucura de fiecare partidă, însă, dacă apar probleme, suntem pregătiţi să intervenim”, ne-a declarat Cosmin Mirea, ofiţerul de presă al GJMb Craiova.