Muncă în folosul comunităţii pentru craioveanul care a agresat un poliţist local

0
304

Craioveanul care s-a încăierat cu doi agenţi ai poliţiei locale Craiova, în luna mai anul trecut, nemulţumit că nu a fost lăsat să parcheze maşina unde voia, a fost găsit vinovat de comiterea infracţiunii de ultraj. Judecătoria Craiova l-a condamnat, marţi, la 9 luni de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 2 ani, plata a 1.000 de lei daune materiale agentului care s-a constituit parte civilă şi executarea a 70 de zile de muncă în folosul comunităţii. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Incidentul în urma căruia craioveanul Daniel Cristian Borgete a ajuns în spatele gratiilor s-a petrecut pe 29 mai 2014, când circulaţia a fost închisă pe bulevardul „Tineretului” din Craiova, pe tronsonul cuprins între intersecţia cu strada „Magnoliei” şi cea cu bulevardul „Oltenia” (zona Materna), pentru desfăşurarea unor manifestări dedicate zilelor oraşului. Craioveanul circula în ziua res­pectivă cu un autoturism înmatriculat în Anglia, pe strada „Constantin Iotzu”, către bulevardul „Tineretului”, iar în drum a trecut pe lângă un echipaj de agenţi de la Poliţia Locală.

Poliţiştii i-au spus că nu poate trece pentru că circulaţia era închisă, însă şoferul şi-a continuat deplasarea şi a lăsat maşina în dreptul gardurilor care interziceau accesul. Cei doi poliţişti locali au venit la maşina lui Borgete şi i-au cerut să plece de acolo pentru că blochează accesul în eventualitatea sosirii unor ambulanţe, maşini de pompieri sau de poliţie, însă şoferul i-a luat la înjurături. Agentul Vasile Laurenţiu Ilie l-a tras la răspundere, între cei doi izbucnind o altercaţie, filmată de un craiovean care locuieşte în zonă, filmare care a fost făcută publică câteva zile mai târziu. Şoferul recalcitrant a fost imobilizat şi dus la Secţia 5 Poliţie Craiova, în aceeaşi zi fiind arestat preventiv pentru comiterea infracţiunii de ultraj.

Judecat pentru ultraj

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au reţinut în sarcina lui Daniel Cristian Borgete că, «în dimineaţa zilei de 29.05.2014, în jurul orei 10.10 în timp ce se afla în municipiul Craiova, în apropierea intersecţiei bulevardul „Tineretului” cu strada „Constantin Iotzu”, a exercitat acte de violenţă fizică asupra lui I.V.L. (n.r. – poliţistul local Ilie Vasile Laurenţiu), în timp ce acesta se afla în zona în cauză, în exercitarea atribuţiilor de poliţist local de circulaţie din cadrul Poliţiei Locale Craiova, acte care i-au produs acestui funcţionar public, care îndeplinea o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, leziuni traumatice a căror gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile».

La rândul său, craioveanul a depus plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova împotriva celor doi agenţi ai poliţiei locale, dar şi a colegilor sosiţi ulterior pentru a-l imobiliza, în care îi acuza de purtare abuzivă. Procurorii au finalizat încă de la sfârşitul anului trecut această cauză, lucrarea fiind clasată, întrucât nu s-au constatat elemente care să arate că ar fi fost vorba despre un abuz.

Cât despre Daniel Cristian Borgete, pe 19 iunie 2014, craioveanul a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, în stare de arest preventiv, dosarul fiind înregistrat la Judecătoria Craiova, agentul Vasile Laurenţiu Ilie constituindu-se parte civilă în cadrul procesului penal. După aproape două luni de stat după gratii, mai exact pe 21 iulie 2014, Borgete a fost eliberat sub control judiciar, procesul derulându-se în continuare.

Marţi, 17 februarie a.c., instanţa a pronunţat sentinţa, craioveanul fiind găsit vinovat de ultraj. Judecătorii l-au condamnat la 9 luni de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 2 ani, timp în care trebuie să respecte o serie de obligaţii, 70 de zile de muncă neremunerată în folosul Primăriei Craiova, plata sumei de 1.000 lei, reprezentând daune materiale către agentul Ilie, plata sumei de 241, 06 lei către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova reprezentând contravaloarea îngrijirilor medicale acordate poliţistului şi 1.200 lei cheltuieli judiciare către stat. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.