Dan Dașoveanu, noul viceprimar al Craiovei

2
114

Consilierul ex-PDL Dan Dașoveanu a fost ales, ieri, cu majoritate de voturi, în funcția de viceprimar al Craiovei. Acesta o înlocuiește pe Cristina Calangiu, care a demisionat din funcție invocând motive personale care sunt legate de cariera de medic. Fostul viceprimar a participat la ședință, dar nu a avut nici o intervenție, în schimb primarul Lia Olguța Vasilescu a ținut să îi mulțumească pentru colaborare.

Dan Dașoveanu

De la viitoarele ședințe ale CLM Craiova, Cristina Calangiu nu va mai sta la prezidiu, pe fotoliul de viceprimar, ci va lua loc în sală, ea păstrându-și în continuare mandatul de consilier municipal. Aceasta a fost prezentă la ședința de ieri, în care s-a luat act de încetarea mandatului său, dar nu a avut nici o luare de cuvânt pentru a-și motiva gestul în fața colegilor consilieri. În schimb, imediat după vot, primarul Lia Olguța Vasilescu a ținut să îi mulțumească pentru colaborare. „Vreau să-i mulțumesc foarte mult doamnei viceprimar Cristina Calangiu pentru colaborarea pe care am avut-o până acum. Îmi pare rău că nu am putut să-i schimb decizia, despre care știam de aproximativ un an. Probabil a găsit un moment în care a putut să fie convingătoare că vrea mai mult să-și urmeze propria carieră decât să îndeplinească această funcție de viceprimar”, a spus primarul Lia Olguța Vasilescu.

Ionel Pană, prima nominalizare

Pentru înlocuitorul Cristinei Calangiu au existat două propuneri. Prima a venit din partea consilierilor PNL. Marian Vasile l-a nominalizat pe Ionel Pană, fost consilier PP-DD, actualmente independent. Consilierul și-a prefațat propunerea cu o ironie, scoțând în evidență faptul că propunerea primarului se referă la un consilier care nu provine din PSD. „Vreau să o felicit pe doamna primar că este în asentimentul nostru de a nu promova în funcții membri PSD”. Consilierul Vasile a mai spus că nu contestă profesionalismul și experiența în administrație a lui Dan Doșoveanu, dar că trebuie să se aibă în vedere faptul că mandatul său de consilier poate să înceteze ca efect al OUG 55/2014. „Trebuie să ne aplicăm cu mai multă atenție cu toții pentru că domnul consilier a beneficiat de așa-zisa lege a traseismului și s-ar putea ca mandatul său de consilier să fie pus sub semnul întrebării. Dacă doriți, într-adevăr, un independent pentru acest post, eu îl propun pe domnul Ionel Pană”, a spus Marian Vasile.

Dan Dașoveanu, propunerea consilierilor UNPR

După ce i-a enumerat mai multe calități, viceprimarul Mihai Genoiu l-a propus pe Dan Dașoveanu pentru funcția de viceprimar. „Având în vedere faptul că domnul consilier a fost foarte apropiat de problemele din Primărie și ne-am consultat permanent în anumite discuții dificile, a preluat în mod voluntar și comisia care are o sarcină foarte grea de a verifica și de a găsi soluții la societatea de termoficare, având în vedere profesionalismul și faptul că poziția, chiar dacă este incertă, cum zicea domnul Marian Vasile, este, totuși, oarecum neutră, eu îl propun pe domnul Dașoveanu pentru funcția de viceprimar”.

21 de voturi pentru consilierul primarului

Cele două propuneri au fost menționate pe buletinele de vot cu care fiecare consilier a mers la cabină, votul fiind secret. După numărătoare, comisia de validare a CLM Craiova a anunțat că Dan Dașoveanu a întrunit majoritatea de voturi, fiind ales în funcție. Din totalul de 27 de consilieri, au lipsit doi – Dan Cherciu (PNL) și Teodor Sas (UNPR), iar un buletin de vot a fost anulat deoarece nu a fost votat nici un nume. Din cele 24 de voturi valabil exprimate, 21 au fost pentru Dan Dașoveanu, iar trei voturi pentru consilierul Ionel Pană. Se pare că social-democrații și consilierii UNPR (de evidențiat faptul că propunerea lui Dan Dașoveanu a venit din partea acestora, și nu a PSD) au votat pentru Dan Dașoveanu, iar opoziția din consiliu a fost de partea lui Ionel Pană deși noul viceprimar a plecat din PDL. Totuși, un consilier PNL l-a votat pe Dan Dașoveanu sau a băgat în urnă un buletin nul, dat fiind faptul că, în lipsa lui Dan Cherciu și în ipoteza că Ionel Pană și-a atribuit votul lui însuși, acesta ar fi trebuit să însumeze patru voturi, și nu trei.

Cariera îi împiedică pe consilierii PSD să facă administrație

Imediat după vot, primarul Lia Olguța Vasilescu a ținut să le mulțumească aleșilor locali pentru votul acordat, dar nu înainte de a da replica alesului local cu privire la traseismul politic. „Pentru cei care se întreabă de ce consilierii PSD nu au candidat pentru această funcție, majoritatea a spus același lucru: cariera pe care o desfășoară deja nu le permite să intre în această competiție. Cred că nu trebuie să vorbim despre traseism sau, în niciun caz, nu poate să vorbească un partid care s-a înființat socialist, care apoi a devenit popular și acum înțeleg că este liberal. Adică, haideți să fim mai atenți atunci când folosim astfel de termeni. Eu am ținut de fiecare dată să colaborez cu oamenii care au experiență, de la care pot să învăț ceva, cu care pot să mă sprijin și pentru a face ceva bun pentru acest oraș, unde am primit un mandat de patru ani să fiu primar. Nu a contat culoarea politică a niciunui consilier care a vrut să colaboreze cu mine pentru dezvoltarea proiectelor municipalității”.

Un viceprimar plin de calități

Primarul Lia Olguța Vasilescu l-a lăudat din nou pe consilierul Dan Dașoveanu pentru calitățile profesionale și a tras concluzia că este potrivit pentru această funcție. „Încă de la începutul mandatului, a fost alături de municipalitate și a votat toate proiectele de infrastructură care sunt importante, până la urmă, pentru dezvoltarea orașului. Eu sunt absolut convinsă că va face față cu brio acestei funcții de viceprimar, mai ales că este un an greu, și nu mă refer la faptul că este un an pre-electoral, ci mă refer la faptul că multe proiecte vor fi închise anul acesta. Este nevoie de o persoană care să aibă rezistență la stres, care să poată să muncească și 12 ore dacă este cazul, în Primărie, așa cum s-a întâmplat cu această echipă de conducere de până acum. Eu sunt absolut convinsă că, în viitorul foarte apropiat, cetățenii vor aprecia calitățile pe care le are domnul Dașoveanu și vă mulțumesc pentru încrederea pe care i-ați acordat-o”.

Transparență de 101%

Nici înainte și nici după vot, Dan Dașoveanu nu a avut vreo intervenție în plen. După validare, acesta nu a mai depus jurământul de învestitură, juristul Primăriei, Ovidiu Mischianu, anunțând că rămâne valabil cel pe care l-a depus în 2013, când a primit mandatul de consilier municipal. La finalul ședinței, Dașoveanu a dat o declarație de presă pe holul Primăriei și a mulțumit pentru încredere colegilor și „doamnei primar care a avut această inițiativă”. Proaspătul viceprimar a promis că va colabora cu toți consilierii și că va fi transparent cu presa: „Ceea ce vreau să vă asigur este că toți consilierii vor avea ușa mea deschisă, atât cei de la opoziție, cât și cei de la partidul de guvernământ. Dumneavoastră, reprezentanții mass-media, puteți solicita, în orice moment, informații despre tot ceea ce se întâmplă în Primărie. Deci, voi fi transparent 101% față de doleanțele dumneavoastră”, a spus Dan Dașoveanu.

2 COMENTARII

  1. ALT MAFIOT CU MASCA CELUI CE VREA NUMAI BINELE CRAIOVEI SI AL OAMENILOR.SUNTEM SATUI DE EI.UITATI-VA LA MOACA LUI SI STITI DEJA CA E UNS CU TOATE ALIFIILE.ACUM IN CAPUL LUI SE INVART AFACERILE BANOASE PE CARE LE VA FACE.

Comments are closed.