O tânără bolnavă de leucemie are nevoie de sânge!

0
93

Cristina Paţa, o tânără de 29 de ani, din Craiova, era însărcinată în 7 luni şi jumătate când a fost diagnosticată, pe 17 ianuarie a.c., cu o formă de cancer cu evoluţie rapidă – leucemie acută mieloblastică. Medicii nu-i dădeau bebeluşului nici o şansă de supravieţuire, iar mamei doar 5 la sută, în urma operaţiei de cezariană care a avut loc în urmă cu mai bine de o săptămână, pe 10 februarie. Atunci s-a întâmplat o minune, iar puiul de om, micuţa Alexia Elena, care s-a luptat eroic cu chimioterapia, s-a născut perfect sănătoasă, iar proaspăta mămică a reuşit să fie stabilizată în urma unei intervenţii foarte rapide a patru medici. Tânăra mai are o fetiţă, Maia, care peste câteva luni împlineşte 4 ani.

Din păcate drama Cristinei continuă, iar tânăra are acum nevoie de sânge pentru a răzbate în lupta cu boala. Aşadar, persoanele care au grupa de sânge 01 (şi nu numai) şi doresc să o ajute pe Cristina să trăiască, sunt rugate să doneze sânge la Centrul de donări din Craiova, astăzi, în intervalul orar 07:30 – 13:00, sau în Bucureşti, la Centrul  de transfuzie sanguină, strada Constantin Caracas nr. 2, sector 1 (în spatele Spitalului “Filantropia”), zilnic, specificând numele pacientului – Cristina Claudia Paţa, şi locul internării – Spitalul Universitar Bucureşti, Secţia de Hematologie. De asemenea, se pot face donări de sânge şi în zilele următoare. Fratele Cristinei, Marius Paţa, spune că boala a debutat brusc în noiembrie 2013, când a început să aibă probleme serioase cu vederea şi dantura şi pe care medicii le-au pus pe seama sarcinii. “Pe 17 ianuarie, ziua în care am aflat teribila veste despre boală, confirmată şi de analizele trimise în Germania, ea se afla internată la Secţia de Hematologie a Spitalului Universitar Bucureşti, iar din 20 ianuarie a început chimioterapia, chiar dacă era însărcinată. Medicii ne-au explicat că starea gravă în care se afla nu permitea amânarea tratamentului. După prima cură de chimioterapie, am fost anunţaţi că bebe are şanse nule de supravieţuire, iar mama doar 5% atunci când se va face cezariana, pentru că măduva ei conţinea doar 10.000 de trombocite, iar un om sănătos are minimum 150.000 – iar corpul ei nu a răspuns deloc la tratament”, a povestit Marius Paţa, fratele Cristinei.

Cristina face a doua cură de chimioterapie

Şi, totuşi, pe 10 februarie a.c., şefii secţiilor de Hematologie, Chirurgie, Anestezie şi Ginecologie de la Spitalul Universitar Bucureşti au hotărât de urgenţă să îi facă operaţia de cezariană. Este ziua în care Cristina a adus-o pe lume pe micuţa Alexia Elena, care a cântărit 2.150 g, şi care s-a luptat eroic cu chimioterapia. Acum, fetiţa este bine, a luat şi în greutate şi e perfect sănătoasă, iar Cristina face o a doua cură de chimioterapie, mult mai agresivă, la care familia speră să reacţioneze. “Doamna doctor ne-a explicat că în acest moment ea are nevoie de «vagoane de sânge» de la persoane cu grupa sanguină 01. Întrucât două treimi din persoanele care au mers să doneze sânge marţi, 18 februarie a.c., au fost respinse din diverse motive, persoanele cu grupa 01 Rh pozitiv care doresc să doneze sânge pentru Cristina trebuie să ştie că recoltarea se realizează în anumite condiţii: donatorii trebuie să mănânce de dimineaţă (mâncare uşoară, fără carne, ouă etc.), să bea multe lichide, să nu consume alcool cu cel puţin 24 de ore înainte de a dona, să nu fi avut vreo intervenţie chirurgicală în ultimul an, să aibă greutatea corporală peste 55 kg, persoanele de sex feminin să nu se afle în perioada menstruaţiei şi nici în intervalul de 3-4 zile de după aceasta, să nu aibă sau să nu fi avut vreodată boli cronice (spre exemplu diabet, hepatită etc)”, a mai precizat Marius, fratele Cristinei. Mai multe detalii în legătură cu donarea pot fi obţinute de la Marius Paţa, tel.: 0766.32.31.05.