Are de executat 2 ani şi 8 luni de închisoare / Craiovean condamnat a doua oară pentru contrabandă cu ţigări

0
348

Un bărbat de 57 de ani, din Craiova, arestat preventiv pentru contrabandă cu ţigări în octombrie anul trecut, a fost condamnat de magistraţii Judecătoriei Craiova la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. Bărbatul este la a doua condamnare pentru o faptă similară, iar în sentinţa pronunţată la sfârşitul săptămânii trecute instanţa l-a menţinut după gratii şi l-a obligat la plata sumelor de 12.691 lei către DGFP Dolj şi 2000 de lei cheltuieli judiciare către stat. Cele 1.330 de pachete de ţigări de contrabandă cu care a fost prins în maşină au fost confiscate.

Reamintim că, reprezentanţii IPJ Dolj anunţau că, pe 22 octombrie 2014, poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj îl reţineau, pentru 24 de ore, pe un craiovean de 57 de ani, pentru comiterea infracţiunii de contrabandă. Mai exact, în baza informaţiilor pe care le aveau, poliţiştii doljeni l-au depistat, în municipiul Craiova, pe Claudius Iustinian Buşe, de 57 de ani, din Craiova la volanul unui autoturism Opel Astra în care au fost descoperite 26.600 ţigarete netimbrate (1330 pachete), mărcile Marble şi Ashima. Din investigaţiile oamenilor legii s-a stabilit că cele 1.330 pachete de ţigarete proveneau din contrabandă, valoarea de piaţă a acestora fiind de aproximativ 13.300 lei. Autoturismul folosit la transportul ţigărilor de contrabandă a fost indisponibilizat, fiind predat organelor vamale. Claudius Iustinian Buşe a petrecut noaptea în arestul IPJ Dolj, iar pe 23 octombrie 2014 a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova şi instanţei de judecată cu propunere de sesizare a judecătorului de drepturi şi libertăţi în vederea emiterii mandatului de arestare preventivă. Magistraţii Judecătoriei Craiova au emis pe numele lui Buşe mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, mai ales că nu era prima dată când ajungea după gratii pentru contrabandă cu ţigări.

Prins în Gorj cu peste 5.000 de pachete de ţigări netimbrate

Un an mai devreme, mai exact pe 7 decembrie 2013, poliţiştii gorjeni îl prindeau pe Buşe, care era însoţit de o femeie, cu un autoturism Skoda, în care avea 5.030 pachete de ţigări de contrabandă. Poliţiştii i-au confiscat maşina şi ţigaretele, l-au prezentat Judecătoriei Târgu Jiu, pe 8 decembrie 2013 bărbatul fiind arestat. A fost trimis în judecată în stare de arest preventiv pe 31 ianuarie 2014 pentru infracţiuni la regimul vamal, pe 5 februarie 2014 a fost eliberat sub control judiciar, iar pe 2 iunie 2014 era condamnat, cu aplicarea prevederilor vizând reducerea limitelor de pedeapsă, la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru fapta sa (aceeaşi pedeapsă primind-o şi femeia). Atât cei doi inculpaţi, cât şi procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu au declarat apel, care s-a înregistrat pe 3 septembrie 2014 la Curtea de Apel Craiova. Şi în condiţiile în care era deja condamnat pe fond şi se judeca apelul la Curtea de Apel Craiova, în octombrie 2014 bărbatul a ajuns din nou după gratii, de această dată în arestul IPJ Dolj.

În dosarul de la Craiova, pentru cele 1330 de pachete de ţigări de contrabandă, Claudius Iustinian Buşe a fost trimis în judecată pe 17 noiembrie 2014, tot pentru infracţiuni la regimul vamal. Între timp, pe 9 decembrie 2014, Curtea de Apel Craiova a pronunţat sentinţa definitivă în dosarul de la Târgu Jiu, magistraţii craioveni înlăturând dispoziţiile privind suspendarea executării pedepsei, astfel că Buşe a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, rămânând încarcerat.

La sfârşitul săptămânii trecute, joi, 15 ianuarie a.c., Judecătoria Craiova a pronunţat sentinţa în cel de-al doilea dosar al lui Buşe. Instanţa l-a condamnat tot la 2 ani de închisoare cu executare, însă, dat fiind faptul că este deja recidivist, a contopit această pedeapsă cu cea rămasă definitivă la Curtea de Apel Craiova, la care s-a adăugat un spor de 8 luni, în final rezultând 2 ani şi 8 luni de închisoare: „Condamnă pe inculpatul Buşe Iustinian Claudius, la pedeapsa de 2 ani şi 8 luni închisoare. Menţine măsura arestării preventive luată faţă de Buşe Iustinian Claudius. Admite acţiunea civilă formulată de partea civilă A.N.A.F. -Ministerul Finanţelor Publice-Direcţia Regională a Finanţelor Publice Dolj-Direcţia Regională Vamală Craiova. Obligă inculpatul Buşe Iustinian Claudius la plata sumei de 12.691 de lei către partea civilă. Obligă inculpatul Buşe Iustinian Claudius la plata sumei de 2000 de lei, cheltuieli judiciare către stat”, se arată în încheierea de şedinţă a Judecătoriei Craiova. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.