Marea asfaltare a luat-o, în sfârșit, din loc!

0
198

Primăria Craiova a început, pe final de toamnă, asfaltarea primelor străzi prinse în noul contract-cadru de modernizare artere în municipiu. Este vorba de patru din cele 87 de străzi, câte și-a propus municipalitate să reabiliteze cu suma de 20 milioane de euro, bani disponibili de la bugetul local pentru următorii patru ani.

Contractul-cadru pentru modernizarea străzilor din Bănie, al doilea de acest gen, a fost definitivat abia în această vară. Licitația, după cum se știe, a fost tărăgănată de contestațiile depuse de două dintre firme – SC Erpia și SC Erbașu – ceea ce a ținut în loc încheierea contractelor de lucrări. După descalificarea de către Primăria Craiova a firmei Delta ACM București, tocmai societatea care avusese în derulare primul contract-cadru de asfaltare în Craiova, cele două firme au început să se conteste reciproc. Consiliul Național de Soluționare a Contestaților (CNSC) nu a dat câștig de cauză nici uneia dintre acestea, respingând ca tardive și nefondate toate contestațiile.

Șantier pe strada „Fermierului”

Ieri, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a anunțat, pe pagina sa de facebook, că s-a început, în sfârșit, asfaltarea primelor patru străzi din lotul de 87, câte au fost anunțate la început de an. Edilul a postat și poze cu străzile în lucru, pentru a arăta în ce stadiu se află acum. Cea mai avansată pare să fie strada „Ogorului”, unde sunt realizate deja ambele trotuare. Pe alte două străzi, „Rășinari” (lotul I) și „Porumbului” (lotul II), au fost aduse utilajele și s-a început frezarea stratului de pământ de la suprafață. Cea de-a patra stradă este „Fermierului” (lotul I), din cartierul Brestei, una dintre cele mai vitregite artere din oraș. Pentru că acolo nu există rețea de canalizare, strada se inundă toamna, când cad ploile, și mai ales primăvara, când se dezgheață nămeții. Situația fiind una veche, autoritățile au promis, încă de la început de an, când au fost anunțate investițiile în străzi, că această arteră se va afla, cu siguranță, pe listă. 

Lucrările fac parte din loturile I și II

Întregul contract de asfaltare se ridică la suma de 20 milioane de euro, banii care vin de la bugetul local, dar care vor fi cheltuiți pe parcursul celor patru ani. Pentru acest an, municipalitatea a alocat 10 milioane de lei pentru lucrările de asfaltare. Autoritățile au explicat, cu altă ocazie, că suma disponibilizată în acest scop nu a fost una foarte mare, luându-se în considerare faptul că nu se va putea lucra, totuși, pe foarte multe străzi până la sfârșit de an. Oricum, așa cum au fost licitate, firmele vor lucra fiecare pe lotul său. Reamintim că noul contract-cadru de asfaltare nu a mai fost licitat în bloc, ci pe trei loturi de străzi, fiecare dintre acestea find câștigate de către o firmă. Cele patru străzi fac parte din loturile I și II, câștigate de SC Erpia și SC Erbașu.