„140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Rusia şi România”, marcaţi şi la Craiova

0
713

 „140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Rusia şi România: istorie şi perspective ale cooperării”, marcaţi, ieri, şi la Craiova, printr-un simpozion desfăşurat la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”. Amfitrionul evenimentului a fost Centre for Foreign Policy and Security Studies, un think-thank academic, administrat de lect.univ.dr Florin Păsătoiu, care şi-a expus părerea vizavi de faptul că Universitatea din Craiova a fost subiectul unui scandal de presă, singurul argument fiind că el este cadru universitar şi predă la Facultatea de Ştiinţe Politice.

“Nu am ştiut că, la Craiova, relaţiile bilaterale cu actori relevanţi din Federaţia Rusă ar fi considerate delict de stat şi asta în condiţiile în care mâine ( n.r astăzi) la Bucureşti, Academia de Ştiinţe Economice găzduieşte, în Aula Academică, Bilaterala România – Federaţia Rusia, pe partea economică. Acolo vor fi  consilieri de stat şi de la Bucureşti şi de la Moscova. Vorbim despre o instituţie cu o recunoaştere maximă şi cu o tradiţie mult mai mare decât alte instituţii,  ce găzduieşte o bilaterală la nivel înalt. Se pare că la Craiova lucrurile stau altfel. Nu am ştiut că o instituţie a cărei misiune este cercetarea şi educaţia este nevoită să regrete asocierea cu o altă instituţie de învăţământ superior. Acţiunea de astăzi ( n.r de ieri) nu este o atitudine de curaj, nu are nicio legătură pentru că eu nu lupt împotriva a ceva anume  sau, din contră, de trădare, cum se prezintă lucrurile în partea cealaltă, o agendă ascunsă… ci este un efort de normalitate. Nu vorbim în plan politic, unde agendele celor două state sunt destul de divergente, nu vă spun o noutate, dar consider o oportunitate de a ne cunoaşte la un nivel destul de înalt, destul de pretenţios pentru a identifica ce avem în comun…”, a argumentat organiyarea acestui simpozion, Florin Păsătoiu.

“Înapoi la diplomaţie…”

Din delegaţia rusă prezentă la simpozion au făcut parte următorii Tatiana Zakaurţeva – prim-prorectorul Academiei Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei,; Natalia Maslakova-Clauberg, PhD – Directorul Centrului pentru Diplomaţie Publică şi Culturile Lumii;  Kadamshoev Anvarshoevich, Academia Diplomatică, mmebru al Consiliului Tinerilor Experţi la Forumul Diplomatic Internaţional; Natalia Muzhennikova, directorul,  Centrului pentru Cultură şi Ştiinţă Rusă din Bucharest. Alături de aceştia au mai fost prezenţi : Cristian Florescu, preşedintele, Eurasia Leaders Group şi Gabriel Vlăduţ, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj. “Discursul meu se intitulează “Înapoi la diplomaţie, argumente pentru normalizarea relaţiilor bilaterale între România şi Federaţia Rusiei”, articol care este în aşteptare din martie, pasaje din acest articol sunt publicate de Fundaţia Nicolae Titulescu, într-un volum comun, ce va fi lansat săptămâna viitoare la Bucureşti…”, a făcut un anunţ editorial lect.univ.dr Păsătoiu, pe aceeaşi temă.