FNGCIMM a prelungit garantarea pentru un număr de 300 de proiecte de investiţii

0
450

Ca urmare a încheierii exerciţiului financiar 2017 – 2018 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii anunţă rezultatele activitatii de acordare a garanţiei pentru restituirea avansului în favoarea beneficiarilor Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Pe lângă cele 731 de garanţii nou acordate, în valoare de 632,8 milioane lei, FNGCIMM a prelungit garantarea pentru un număr de 300 de proiecte de investiţii, în valoare totală de peste 800 milioane lei. Beneficiarii Programului, localităţi din mediul rural din întreaga ţară, au implementat proiecte de infrastructură rutieră, educaţie, prin construcţia sau renovarea de grădiniţe şi şcoli, sau proiecte cu puternic impact în creşterea calităţii vieţii – construcţia de reţele de alimentare cu apă şi canalizare. « Alături de sprijinirea antreprenoriatului românesc, dezvoltarea economiei rurale prin creşterea calităţii vieţii reprezintă pentru instituţia noastră un obiectiv permanent. Prin dialogul direct cu reprezentanţii comunităţilor locale am reuşit să creştem notorietatea Programului în rândurile beneficiarilor, contribuind astfel la iniţierea unor proiecte cu puternic impact pozitiv pentru cetăţenii din diverse zone ale tarii. Avem în vedere extinderea portofoliului de produse de garantare dedicate dezvoltării economiei rurale, atât prin multiplicarea numărului de proiecte garantate prin emiterea de scrisori de garanţie pentru restituirea avansului în favoarea AFIR, cât şi prin integrarea unor noi instrumente de garantare dedicate sectorului agricol » a declarat Alexandru Petrescu, director general FNGCIMM.

Ponderea valorică a investiţiilor garantate – peste 76 milioane lei

La nivel naţional, în topul judeţelor cu cele mai multe proiecte demarate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, în exerciţiul 2017 – 2018 şi garantate de FNGCIMM, se situează judeţul Dolj, cu 63 de proiecte, urmat de judeţele Bistriţa Năsăud şi Harghita, cu cate 43 de proiecte. Judeţul Bistriţa Năsăud se distinge prin ponderea valorica a investiţiilor garantate – peste 76 milioane lei – urmat de judeţul Dolj, cu 57 milioane lei. Valoarea scrisorii de garanţie este de maxim 100% din valoarea avansului pentru contractele finanţate din PNDR 2014-2020 şi se obţine prin depunerea documentaţiei la sediul din Bucureşti al FNGCIMM SA IFN sau la una din reprezentanţele/filialele/sucursalele din ţară. Condiţia principală de eligibilitate este ca beneficiarii să deţină un contract de finanţare/ act adiţional cu AFIR şi să nu înregistreaze credite restanţe la băncile comerciale la data solicitării de acordare a scrisorilor de garanţie.