Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a anunţat, ieri, pe blogul său, că astăzi va sesiza Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului şi Ministerul Finanţelor privind două edituri specializate în elaborarea manualelor auxiliare, acuzând că aceste cărţi nu sunt avizate de minister. „Fără nicio emoţie, unele edituri specializate numai în auxiliare imprimă pe coperta acestora, AVIZAT MEN, fără să aibă acest aviz. Nu voi intra în detalii cu privire la cum funcţionează caracatiţa auxiliarelor. Lupta mea cu această caracatiţă continuă. Mâine, 18 septembrie 2017, voi continua acest demers. Voi notifica două dintre edituri despre abuzurile pe care le fac prin menţinerea AVIZULUI MEN pe auxiliarele de clasa a III-a şi a IV-a (menţionez că pentru clasele acestea, MEN nu a avizat niciun auxiliar), precum şi de adresele pe care le fac în continuare la nivelul unităţilor de învăţământ. De asemenea, voi sesiza atât Ministerul de Finanţe cât şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului pe aceste aspecte”, scrie Liviu Pop pe blog.
Ministrul Educaţiei a declarat, la începutul lunii august, că toate mijloacele de învăţământ didactic auxiliar şi curricular trebuie revizuite, motiv pentru care niciunul nu va mai fi valabil. Ordinul a intrat în vigoare, în prezent nefiind folosite manuale auxiliare. Decizia lui Pop a stârnit şi nemulţumiri în rândul părinţilor şi profesorilor.
“Demersul meu legal, de a pune în aplicare Legea Educaţiei Naţionale (LEN) privind manualele şcolare şi auxiliarele didactice, a stârnit foarte multe dezbateri, mai ales în mediul on-line. (..) Este de asemenea, pentru prima dată, în ultimii 5 ani (de la intrarea în vigoare a LEN), când elevii din actuala clasă a 5-a primesc la început de an şcolar manuale şi nu auxiliare (anul trecut şi acum doi ani acele auxilare NU AU FOST AVIZATE de Ministerul Educaţiei Naţionale ). Până în acest an şcolar elevii primeau zeci de auxiliare la începutul anului şcolar, iar manualele le parveneau abia în semestrul al doilea sau deloc. De ce? Simplu, caracatiţa auxiliarelor cu tentacule până în minister trebuia hrănită cu bani negri sau gri, iar cum cifra de afaceri anuală a acestor edituri este, din analiza unora, de peste 100 de milioane de euro, interesul pentru această temă este unul pe măsură”, mai susţine Pop.
Pe Facebook a fost creat un eveniment, intitulat “Biblioteca pentru Pop”, mai mulţi părinţi anunţând că vor merge marţi dimineaţa în faţa Guvernului, unde vor cere demisia ministrului. «Hai să îi ducem o carte lui Pop şi să îi cerem demisia! Ministrul Educaţiei, Liviu Marian Pop, a bulversat întregul sistem de învăţământ românesc. Milioane de copii şi de părinţi au privit, în ultimele săptămâni, cum deciziile halucinante ale lui Pop duc şcoala românească spre haos complet. Cea mai recentă măsură care a dat peste cap Educaţia din România a fost ordinul de ministru privind interzicerea materialelor auxiliare, care a provocat situaţii aberante: părinţii s-au plâns că elevii sunt percheziţionaţi în ghiozdane, profesorii că nu mai au cum să predea la clase, Gazeta Matematică a fost considerată interzisă în şcoli, iar soarta examenelor din acest an şcolar a devenit incertă. (..) Societatea românească a putut remarca faptul că Educaţia a ajuns să fie condusă de o persoană cu grave probleme de background profesional şi chiar şi de exprimare: gafele legate de „genunche” şi „cu câţi i se scrie cuvântul copiii” fac parte deja din biografia publică a domnului Pop», scriu iniţiatorii pe pagina de Facebook.