La Liceul „Charles Laugier”, clopoţelul aduce speranţe

0
237

Ca la începutul fiecărui an şcolar, sala de festivităţi a Liceului „Charles Laugier” a fost gazda câtorva sute de elevi, profesori şi părinţi veniţi pentru a participa la acest moment festiv. Anul şcolar aduce noutăţi, referitoare îndeosebi la derularea unor programe europene.

lauA fost momentul în care elevii claselor a IX-a, dar şi ai anului I ai Şcolii Postliceale Sanitare au avut un prim contact cu instituţia care le va asigura formarea profesională în următorii patru ani (trei, pentru Postliceală). Alături de profesorii şcolii au fost reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, ai Consiliului Local Municipal Craiova, Secţiei  1 de Poliţie a Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Dolj. Pentru formarea profesională a elevilor pe care îi instruieşte,  unitatea de învăţământ a oferit, în ultimii ani, stagii de pregătire, atât pentru cei prinşi în cursurile liceale (proiecte de „tip parteneriat strategic pentru învăţare”), cât şi pentru cei de la Postliceală (stagii de pregătire, finanţate pe axele europene – „Mobilităţi în domeniul învăţământ profesional şi tehnic”).

Trei proiecte europene

sanitarContinuând eforturile de integrare europeană, „Charles Laugier” se găseşte printre unităţile fruntaşe din Dolj. Astfel, începând cu 11 septembrie 2017, elevii şcolii vor fi implicaţi în două parteneriate strategice: segmentul de finanţare „Unssos nos coerus sans frontieres”, aflat în anul doi de implementare, coordonator prof.  Sorin Bîrsan, respectiv „PEARLS” (Peer Education, Active and Reflective Learning Strategies), sub îndrumarea prof. Olivia Nicolae, dar este în lucru şi un proiect de mobilitate pentru formarea celor de la Postliceală – „Formarea asistenţilor medicali, în context european”, coordonat de prof.  Ludmila Panea, director al Liceului „Charles Laugier”.

Sorin Bîrsan, multiplicator de programe şi de proiecte europene,  a remarcat ascensiunea europeană a şcolii, „în ultimii opt ani liceul câştigând şase granturi pentru parteneriate şcolare şi încă trei pentru formarea profesională a elevilor Şcolii Postliceale Sanitare. Aceste rezultate impun unitatea noastră printre primele la nivelul judeţului nostru. Ne dorim ca şi integrarea pe piaţa muncii să fie conformă cu nivelul ridicat de educaţie al elevilor noştri”.

Stagii de pregătire în toată Europa

Ludmila Panea, managerul Liceului „Charles Laugier”, unul de succes, a precizat: „Şi la noi a sunat clopoţelul de început de an şcolar. A fost unul care ne-a dat semnalul de a porni într-o nouă încercare de a obţine rezultate şi mai bune, cu o recunoaştere a muncii depuse de întreg colectivul de cadre didactice al şcolii, împreună cu elevii şi părinţii acestora. Ne dorim ca aceşti copii pe care îi pregătim să numere printre laureaţii acestui an la toate competiţiile unde vor participa, astfel încât să fim în elită. Referitor la cele trei proiecte aflate în derulare, acestea vor permite unui număr de 25 de elevi şi profesori de liceu, dar şi pentru 40 de cursanţi ai Şcolii Postliceale, să înveţe şi să lucreze în parteneriat cu colegii lor din Franţa, Portugalia, Anglia, Germania, Polonia, Italia, Belgia şi Lituania, la care se adaugă un stagiu de pregătire în spitale din Regio – Calabria (Italia)”.