Clasicul Craiova – Dinamo

0
77

Universitatea Craiova – Dinamo Bucureşti 2-2

Au marcat: Băluţă 75, Burlacu 88 / Rivaldinho 20, Salomao 50.

Severin, stadion: „Municipal”, spectatori: 8.000.

Universitatea Craiova: Calancea 5 – Screciu 5, Kelic 7, Briceag 5 (57 Burlacu) 9 – Martic 6, Zlatinski 4, Rossi 5 (13 Mateiu) 8, Bancu 7 – Gustavo 7, Mitriţă 7 (72 Roman) 6, Băluţă 7. Antrenor: Devis Mangia.

Dinamo Bucureşti: Penedo 7 – Romera 5, Nedelcearu 6, Katsikas 6, Oliva 6 – Costache 7, Anton 7 (85 Nascimento), Mahlangu 7, Salomao 8 – Bokila 6 (78 Nemec) 6, Rivaldinho 7 (46 Hanca) 6. Antrenor: Cosmin Contra.

Arbitri: Ovidiu Haţegan (Arad) 5 – Octavian Şovre (Satu Mare) 7, Sebastian Gheorghe (Suceava) 7.

Observatori: Eduard Dumitrescu (Piteşti), Adrian Ionescu (Bucureşti).

Cartonaşe roşii: Zlatinski 30 / Costache 45.

Derby-ul dintre Ştiinţa şi Dinamo şi-a respectat tradiţia, oferind: spectacol, dramatism, scandal şi arbitraj împotriva alb-albaştrilor

21763888_1426728537435362_147264575_nProbabil ultimul meci al lui Cosmin Contra pe banca lui Dinamo a fost unul de gală, derby-ul cu Ştiinţa, la Severin, oraş care şi el este pe cale să-şi ia adio de la echipa pe care a găzduit-o mai mult de un an, fiindcă arena din Bănie aşteaptă inaugurarea de la o zi la alta. „Guriţă” s-a ţinut de cuvânt şi „rebelii” Filip şi Hanca au fost pedepsiţi, primul fiind trimis la lojă, iar al doilea pe bancă. Rivaldinho l-a secondat pe Bokila în atac, fiindcă nici Nemec nu-l mulţumise pe potenţialul selecţioner în partida cu Timişoara.

Mangia a schimbat, ca de obicei, tripleta defensivă, de această dată forţat de suspendarea lui Tiago Ferrreira, prilej pentru Briceag de a reveni în primul „11”. Italianul de pe banca oltenilor avea să-şi piardă rapid compatriotul din teren, Rossi accidentându-se la prima atingere a mingii, când a încercat o pasă din prima.

„Guriţă” a împrumutat strategia rivalului la postura de selecţioner, Dan Petrescu, şi le-a cedat gazdelor posesia, fără a lăsa spaţii tridentului mignon cu care atacau gazdele. Şi pe atac poziţional, echipa lui Mangia se chinuie. Prima ocazie au avut-o totuşi gazdele, prin Zlatinski, bulgarul care a spulberat visul de titlu al dinamoviştilor, în finalul sezonului trecut. Replica avea să fie însă una imediată şi concretă. Salomao a pătruns fulgerător prin defensiva Craiovei şi l-a pus în valoare pe Rivaldinho, care a penalizat marcajul larg al lui Briceag şi ezitarea lui Calancea la întâmpinare. Dinamo avea să aibă şi superioritate numerică, fiindcă Haţegan l-a eliminat pe Zlatinski, pentru lovirea lui Costache. Cel care afirma că e în stare să mănânce iarbă pentru a învinge Dinamo a plătit preţ excesului de adrenalină, deşi Costache fusese însângerat mai degrabă de ciocnirea ulterioară cu Bancu.

Fără mijlocaşii centrali titulari şi în dezavantaj pe tabelă, Craiova a răbufnit pe o contră, dar Penedo a fost fantastic la şuturile consecutive ale lui Băluţă şi Bancu. Mitriţă n-a avut nici el sorţi de izbândă în faţa portarului dinamovist, câteva minute mai târziu.

Craiova a sperat însă într-o revenire, mai ales că jucase în inferioritate şi preedentele două meciuri de la Severin cu Dinamo şi nu pierduse, obţinând chiar calificarea în semifinalele Cupei României, tot cu Haţegan la centru. Chiar înaintea pauzei, s-a restabilit egalitatea, dar numai ca efectiv, după ce Costache, cel are provocase eliminarea lui Zlatinski, a fost şi el trimis la cabine, după o intrare la Gustavo. Derby-ul îşi respecta astfel tradiţia prin duelurile aprige, dincolo de limită, Craiova – Dinamo este mai mult decât un meci, s-a confirmat încă o dată.

Haţegan a refuzat Ştiinţei două penalty-uri

21698103_1426745267433689_914594254_nContra a renunţat pentru a doua repriză la un atacant, reabilitându-l pe Hanca, dar dinamoviştii au început partea secundă cu dublu avantaj pe tabelă, după ce Salomao, omul meciului, a finalizat o acţiune cursivă, apărarea Craiovei fiind vraişte, ca şi la primul gol. Screciu a avut din nou picioarele moi şi Bokila a declanşat acţiunea pe „treisferturi”, care părea să stabilească echipa câştigătoare. Dinamo şi-a conservat inteligent avantajul, în condiţiile în care italianul Mangia a refuzat să trimită un „nouar” veritabil pe teren timp de 70 de minute, iar Roman a fost introdus doar pentru că s-a accidentat Mitriţă. Imediat după intrarea vârfului adus de la Nijmegen, Ştiinţa a redus din handicap, dintr-o fază lucrată de Mateiu, iar Burlacu a venit cu asssit-ul pentru Băluţă. Craiova a forţat egalarea, dar a avut ghinion când oaspeţii au degajat de pe linia porţii, iar Roman a reluat pe lângă poartă din 6 metri centrarea lui Burlacu. Dar ghinionul cel mai mare a fost la delegarea lui Haţegan, fiindcă Băluţă şi Burlacu au fost faultaţi în careu, iar arbitrul considerat numărul 1 al României i-a ignorat pe olteni, aşa cum îşi bătuse joc de ei şi la sfertul de Cupă din primăvară, tot la Severin. Iureşul avea însă să aducă golul egalizator, deşi Craiova merita mai mult după ce a jucat în ultima jumătate de oră.După assist, pentru Burlacu a venit şi golul, unul superb, dintr-un şut de la peste 20 de metri, care l-a ţintuit pe Penedo. Ştiinţa a forţat şi golul victoriei, ratând două ocazii uriaşe de a întoarce rezultatul. Până la urmă, pe Mangia l-au salvat oamenii veniţi de pe bancă. Mateiu a stat la originea ambelor goluri, Burlacu a fost MVP, cu gol şi pasă de gol, iar fazele au fost construite cu „pivotul” Roman între stoperii adverşi. Contra poate merge la naţională, dar deloc liniştit, fiindcă Dinamo din acest sezon este departe de cel din play-off-ul trecut. Craiova nu trebuie să se tânguiască din cauza arbitrajului, trebuie să-şi asume statutul pe care l-a avut mereu în istoria sa în meciurile cu Dinamo şi Steaua şi să joace cât mai mult cum a făcut-o în ultima jumătate de oră în acest derby.

Contra: „Am venit să jucăm pe contraatac”

Viitorul selecţioner al României, Cosmin Contra, a recunoscut că a venit la Severin să se apere şi să încerce lovituri pe contraatac. „Am pregătit meciul să jucăm pe contraatac, să avem spaţii. În prima repriză am stat bine. După 2-0, ne-am retras inexplicabil. N-am mai putut să ieşim din primii 30 de metri şi i-am permis Craiovei să ne domine. Noi nu le-am pus probleme şi ei au egalat. Eu nu le-am cerut jucătorilor să se retragă, niciodată nu le cer asta jucătorilor. a declarat Cosmin Contra.

Devis Mangia a declarat după meci: „A fost primul meu meci cu Dinamo, e un meci important, dar n-aş vrea să vorbesc despre provocări. Am schimbat nişte lucruri la pauză, iar la final pot să mă declar mulţumit. Mă deranjează că de două meciuri încoace jucăm cu om în minus, dar nu e treaba mea să comentez arbitrajul. Am avut probleme, am fost nevoit să schimb, jucătorii au evoluat pe alte poziţii decât sunt obişnuiţi. Asta e, acum ne rămâne doar să ne gândim la partida următoare”.

Alex Băluţă crede că Universitatea merita victoria: „A fost un spectacol, lumea aşteaptă să arătăm cum am arătat în repriza a doua. Dacă începeam la fel de bine meciul, cred că am fi înscris mai mult. Am strâns rândurile după eliminare, dinamoviştii sunt norocoşi că au plecat cu un punct de aici. Am schimbat sistemul la pauză, am rămas cu Mitriţă în atac, iar fundaşii noştri au fost mult mai înaintaţi. Mă bucur că i-am surprins pe dinamovişti, cred că meritam să câştigăm cu 4-2, 5-2, nu s-ar fi supărat nimeni”. Andrei Burlacu a adăugat: „Am intrat cu gândul de a-mi ajuta echipa. Am avut o atitudine bună, am arătat că suntem uniţi şi am luptat până în ultimul moment. Am arătat că suntem o echipă puternică, ne-am mobilizat, ajutaţi şi de suporteri, chiar dacă am fost conduşi cu 0-2”.