Caravana națională „România fără gluten”, pentru informare și testare privind boala celiacă, deschisă la Craiova

0
1790
Craiova a fost primul oraș în care caravana „România fără gluten” – o inițiativă a Asociației Române pentru Intoleranță la Gluten (ARIG), în parteneriat cu Kaufland România – a poposit, marți, în lunile iulie și august urmând să ajungă în alte opt orașe din țară. Caravana este o premieră la nivel național și se adresează pacienților diagnosticați cu boala celiacă, dar și publicului larg interesat de această patologie. Craiovenii prezenți au beneficiat, pe lângă sesiunea de informare și materiale educative tipărite, și de sfaturi și testare rapidă de sânge pentru depistarea bolii celiace, rezultatele fiind oferite pe loc și interpretate de medicii prezenți. Conform estimărilor ARIG, intoleranța la gluten afectează între 250.000 și un milion de români. Totuși, sub 5% din pacienți sunt diagnosticați corect, din cauza simptomelor ușor de confundat cu ale altor afecțiuni. Și în Europa doar 12%-15% din cei cu boala celiacă ajung să fie diagnosticate. În absența diagnosticului, persoanele dezvoltă afecțiuni autoimune invalidante, care, netratate, pot duce la complicații grave și chiar deces.
Boala celiacă – ușor de confundat cu alte afecțiuni
Boala celiacă este o boală autoimună cauzată de ingestia de gluten la persoanele predispuse genetic. Boala poate debuta oricând, începând cu perioada copilăriei și până la vârsta a treia, și este declanșată de gluten – o proteină care se găsește în grâu, orz și secară. Consumul de gluten de către persoanele intolerante duce la apariția de leziuni la nivelul intestinului subțire, care nu mai poate digera alimentele și instalează malabsorbția.
Boala celiacă are simptome extrem de diverse, de la tulburări digestive de orice fel la anemie feriprivă, statură mică, neuropatie periferică sau osteoporoză precoce. Ele pot fi confundate cu orice alt tip de sindrom de malabsorbție, cu tulburări endocrinologice sau cu tulburări hematologice. Afecțiunea este dificil de diagnosticat, deoarece simptomele sunt complexe, nespecifice, pot fi ușor confundate cu cele ale altor afecțiuni, necesită monitorizare continuă și mai multe vizite la medic, iar testele nu sunt accesibile. Totuși, în lipsa diagnosticării, boala celiacă poate duce la complicații grave.
Tratamentul: alimentația specială tot restul vieții
Tratamentul în boala celiacă este unul singur: alimentația specială cu produse fără gluten, pentru tot restul vieții. În sprijinul celor afectați, Kaufland România a lansat K-free – gamă disponibilă numai în magazinele Kaufland, pentru care menține cel mai scăzut preț de pe piață pentru produsele fără gluten. Informarea corespunzătoare în legătură cu alimentația și stilul de viață potrivite, precum și soluții pentru managementul dietei și al relației cu specialiștii medicali sunt esențiale pentru persoanele cu boală celiacă, spune Iuliana Roibu Bonoiu, președintele Asociației Române pentru Intoleranță la Gluten. Și o face în deplină cunoștință de cauză, fiind mama unui copil diagnosticat cu boala celiacă.
A conceput caravana „România fără gluten”, împreună cu echipa ARIG, deoarece consideră că subiectul bolii celiace și al nevoii alimentației sigure fără gluten a devenit stringent în ultimii ani. Rata diagnosticului pentru boală celiacă este în creștere, iar nevoile pentru suport și informare a celor diagnosticați sunt tot mai mari. În cadrul evenimentului de la Craiova, care a avut loc marți, 16 iulie 2019, la Hotel Prestige Boutique, s-au tratat subiecte legate de menținerea corectă a dietei fără gluten atât la copii, cât și la adulți, de igienă alimentară, s-au dat sfaturi privind viața de zi cu zi a celiacului. Informații au oferit celor interesați și Loredana Samoilă – PR Manager, Kaufland România, și Alina Stănescu Popp – medic specialist Gastroenterologie Pediatrică, director al Centrului de Management pentru Boala Celiacă din cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” (INSMC).
Caravana pune bazele unei rețele de medici specializați în boală celiacă
Caravana este o premieră la nivel național și are ca scop să informeze pacienții, să testeze potențialii noi pacienți și să creeze o rețea națională de medici specialiști care să poată gestiona pacienții cu boală celiacă. Anterior debutului caravanei, ARIG și Kaufland România au derulat primul târg de produse fără gluten din România, Happy Gluten Free, unde s-a înregistrat și un record mondial omologat de Guiness World Record: prepararea celei mai mari porții de paste fără gluten din lume, marca K-Free, de către Chef Foa. Totodată, ARIG a introdus în România certificarea internațională adresată producătorilor locali de alimente fără gluten – Crossed Grain.
În paralel cu sesiunile de testare și informare, în cadrul caravanei este susținut și cursul de educație medicală continuă „Afecțiuni induse de gluten: prevenție, diagnostic și urmărire”, pentru perfecționarea în diagnosticarea corectă a acestor afecțiuni. Cursul specializat este conceput de reprezentanții Centrului de Management pentru Boala Celiacă din cadrul INSMC. Caravana urmează să ajungă în alte opt orașe din România: Iași (astăzi, 18 iulie), Galați (19 iulie), Constanța (20 iulie), Brașov (26 august), Cluj (27 august), Oradea (28 august), Timișoara (29 august) și Sibiu (30 august). 
Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten (www.arig.ro) este o asociație non-profit, apolitică și independentă, care își propune promovarea, sprijinirea și creșterea calității vieții persoanelor cu intoleranță la gluten. ARIG este asociația națională de pacienți cu boală celiacă din România acreditată de Asociația Societăților Europene de Celiachie (AOECS). Eforturile ARIG se concentrează în patru direcții: Legislativă (prin propunerea Legii Celiacului, aflată momentan în dezbatere la Camera Deputaților); Educație și informare (atât pentru medici, cât și pentru instituții, școli și grădinițe, în ceea ce privește alimentația fără gluten); Susținerea comunității (prin evenimente sociale, materiale informative, cursuri și workshopuri); Susținerea mediului de business (prin organizarea Târgului anual de produse fără gluten, dar și prin Certificarea produselor fără gluten fabricate în România).