Școala la Karate craioveană construiește campioni europeni

0
607

Concursul interjudețean de Karate Shotokan „Cupa de vară” s-a desfășurat, și anul acesta, la Craiova. Reunind peste 100 de sportivi, pregătiți intens la cinci cluburi, printre cele mai puternice din țară, competiția s-a dovedit una cu un grad ridicat de dificultate, organizatorii propunându-și să le testeze micilor karatiști abilitățile dobândite până acum și să-i pregătească, în felul acesta, pentru competițiile de înalt nivel, cum sunt campionatele național, european și chiar mondial.

Competiția a luat startul la ora 9.00, sâmbăta trecută, la Centrul Multifuncțional, și s-a întins pe durata întregii zile. În cele aproape 10 ore de concurs, cu pauzele de rigoare, pe tatami au evoluat nu mai puțin de 110 sportivi, cu vârste între 5 și 12 ani, fiecare încercând să convingă juriul – unul extrem de exigent – că stăpânește la perfecție exercițiile deprinse și testate în zecile de ore de antrenament de la sală. „Participă sportivi din trei județe – Ploiești, Gorj și Dolj – Craiova fiind reprezentată de sportivii care se pregătesc la cluburile Washi și Azato și Palatul Copiilor”, ne-a declarat sensei Daniel Antici, care reprezintă Clubul Washi din Craiova, principalul organizator al competiției.

Peste 100 de sportivi au evoluat pe tatami

Sportivii au fost trecuți prin trei probe, pentru începători și avansați –  Kata, Kihon și Kumite – emoțiile concurenților, dar și ale părinților care i-au urmărit în tăcere de la lojele de sus, fiind mari. În ciuda vârstei, sportivii în kimonouri albe, încinse cu centurile pe care le-au câștigat până în acest moment, și-au prezentat exercițiile, disciplinați și concentrați pe probe. Talentul, dar, în mod deosebit, munca depusă la antrenamentele săptămânale, au făcut diferența între concurenți. După un astfel de maraton, extrem de tensionat, premierea a venit ca un moment de descătușare: câștigătorii au urcat pe podium, etalându-și fericiți medaliile și îmbrățișându-și antrenorii.

„Copiii au fost răbdători, debordând de energie, cu entuziasmul pe care îl au și, de la un an la altul, parcă din ce în ce mai disciplinați. Concursul acesta s-a adresat în special celor care nu participă la campionatele mari – național, european sau mondial, adică sportivii noștri care rămân acasă și nu se duc la aceste competiții. Pentru ei, am făcut un număr de categorii și de probe speciale, ca să îi cuprindem în aceste concursuri și să le insuflăm încrederea în ei, să vadă că pot să pună umărul și să urce în ierarhie, în sensul să meargă și la concursuri și mai puternice”, a explicat de unde a provenit gradul sporit de dificultate al acestei competiții sensei Daniel Antici.

Sportivii care deprind karatele la Clubul Washi din Craiova au privilegiul de a fi îndrumați de adevărați profesioniști ai acestei arte, mărturie stând medaliile – multe de aur – pe care sportivii craioveni le dețin în palmares, următoarea provocare fiind Cupa Campionilor Europeni, care se va desfășura, în luna decembrie, la Cluj. Anul trecut, sportivii pregătiți de sensei Daniel Antici (5 Dan) s-au întors acasă cu 14 medalii, dintre care una de aur, două de argint și 11 de bronz.