3 pentru funcția de președinte al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Craiova

0
357

O săptămână a mai rămas până la alegerile pentru conducerea Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România (USR): membrii acesteia sunt chemați să își exprime votul luni, 25 iunie 2018, ora 11.00, în sala de conferințe a Muzeului Olteniei, din strada „Madona Dudu” nr. 14.

Depunerea candidaturilor s-a făcut până pe data de 25 mai 2018, trei fiind înregistrate oficial – a actualului președinte interimar Gabriel Coșoveanu, a scriitorilor Mihai Duțescu și Ioan Lascu. Primii doi au aspirat la această funcție și la scrutinul din 11 aprilie a.c., obținând 31, respectiv 4 voturi. Câștigător a fost desemnat atunci, cu 49 de voturi, scriitorul Jean Băileșteanu, acesta decedând însă, subit, trei zile mai târziu, motiv pentru care în Filială se organizează, din nou, alegeri.

Și Mihai Firică, scriitor și jurnalist, s-a înscris în cursă, făcându-și cunoscute obiectivele pentru perioada 2018-2023. „Prioritatea de grad zero pentru Filiala Craiova este reprezentată de un sediu nou, unul pe măsura importanței breslei noastre în comunitate și dimensiunii noilor evenimente pe care vrem să le generăm”, nota Mihai Firică. La scurt timp, însă, acesta a anunțat că și-a retras candidatura, „în urma evaluării șanselor de susținere prin vot de către membrii Filialei, potențial prezenți la Adunarea Generală de alegeri din 25 iunie a.c.”.

Deși a lăsat să se înțeleagă că a candida din nou, după ce s-a aflat timp de 13 ani la conducerea Filialei, este o decizie complicată, Gabriel Coșoveanu a intrat, totuși, în cursa pentru obținerea altui mandat, al patrulea. „Dacă voi mai candida, în urma exercițiului de memorie al confraților? Mă mai gândesc. Mă demotivează amnezia – parcă subită – a unora, m-ar motiva, totuși, ideea de a continua un șir de eforturi care nu au privilegiat persoana mea, ci au contribuit la prestigiul breslei. Și al revistei Ramuri, fereastra către lume a filialei”, declara Gabriel Coșoveanu în cadrul unui interviu acordat, luna trecută, cotidianului „Cuvântul Libertății”.

Coșoveanu vrea mai multă inițiativă din partea Comitetului de Conducere

Între alte obiective pe care le vrea atinse în viitorul mandat, Coșoveanu notează „responsabilizarea Comitetului (conform Statului USR), astfel încât să aibă inițiative și să participe, efectiv, la conducerea Filialei (în general, membrii Comitetului cred că președintele trebuie să facă singur totul)” și „capacitarea chiar în cadrul Comitetului, a unui specialist în a concepe proiecte, suficient agrementat legislativ și computeristic”. În urma alegerilor din 11 aprilie 2018, din Comitetul de Conducere al USR – Filiala Craiova fac parte Ileana Roman, Spiridon Popescu, Dan Ionescu, Mihai Firică. De asemenea, acesta își mai propune „identificarea şi acceptarea de către toţi a strategiei de impunere a specificului instituţiei noastre în vederea promovării lui cu tenacitate şi ingeniozitate”, „deschiderea pentru și încercarea de colaborare constantă şi eficientă cu factorii decidenţi municipali, judeţeni şi naţionali, în vederea realizării unor proiecte de anvergură”.

Ioan Lascu: Spațiu adecvat pentru activitate „în condiții decente, civilizate”!

15 obiective clare enunță și scriitorul și profesorul Ioan Lascu, dacă va obține mandatul pentru 2018-2023 în fruntea scriitorilor craioveni. În capul listei se situează obținerea, „cu concursul organelor administrative din Craiova”, a unui spațiu adecvat, destinat unui sediu al Filialei USR „în vederea desfășurării activităților de conducere, administrative și culturale în condiții corespunzătoare, decente, civilizate”. Aici, în acest spațiu, Lascu propune și deschiderea unei librării unde să fie expuse și vândute în primul rând cărțile membrilor Filialei și revistele literare importante din Craiova și din zona Olteniei. O altă inițiativă este înființarea unei Case Memoriale – un muzeu al scriitorilor olteni în care să fie expuse cărți, manuscrise, diplome, premii, fotografii, obiecte personale etc.

Se vrea reînființarea cenaclului Filialei Craiova pe lângă revista „Ramuri”

Pentru sporirea vizibilității activității și a comunicării este necesară crearea unui site al Filialei, apreciază candidatul. Ioan Lascu mai consideră prioritare întocmirea unui program/proiect anual de activitate, susținerea unor recitaluri poetice și lecturi publice din operele reprezentative ale membrilor Filialei Craiova a USR, dar nu numai, precum și organizarea de întâlniri periodice cu scriitori din alte filiale. Printre obiective se află și omagierea unor scriitori importanți care au avut legături cu Craiova și cu spațiul oltenesc (Vasile Cîrlova, Alexandru Macedonski, Virgil Carianopol, Radu Gyr, Elena Farago, Gib Mihăescu, Eugen Ionescu, Tudor Arghezi, Alexandru Piru, Marin Sorescu, Ion D. Sîrbu ș.a.). Lascu vrea și reînființarea cenaclului Filialei Craiova pe lângă „Ramuri”, ca și sărbătorirea anuală a acestei reviste, sub genericul „Zilele Ramuri”. Pentru concretizarea acestor obiective, colaborarea factorilor administrativi și culturali locali, județeni și zonali este indispensabilă, subliniază acesta, însă propuse sunt și găsirea unor sponsori și încheierea unor contracte de parteneriat cu centre culturale județene (Mehedinți, Gorj, Argeș etc.) „pentru obținerea unui sprijin logistic și (în măsura posibilităților) financiar în scopul realizării unor activități comune”.