Camil Atanase, băieţelul cu vocea de aur al Doljului

0
1025

Camil Atanase e băieţelul cu vocea de aur şi asta o dovedeşte zecile de premii şi sutele de aprecieri din partea artiştilor consacraţi. Mâine, Camil face 12 anişori, dar talentul său este remarcabil. La doar 2 anişori îl imita pe Ion Dolănescu, la patru ani a primit cadou o chitară,  idolul său fiind inegalabilul Tudor Gheorghe. Nu a ratat niciun spectacol al artistului craiovean, iar în casă îl asculta ore în şir. De la 10 ani,  Camil a început să urce pe marile scene şi era susţinut de marii artişti, alături de care interpreta cele mai cunoscute melodii de muzică populară. Micul artist are în repertoriul său cele mai îndrăgite melodii populare de pe meleagurile doljene, gorjene şi teleormănene. Folclorul autentic oltenesc îl inspiră şi îl provoacă. Încet-încet, Camil Atanase a început să fie cunoscut şi recunoscut şi nu numai în Oltenia, ci în toate colţurile ţării, fiind invitat de toate televiziunile, urcând pe marile scene a celor mai renumite festivaluri de muzică populară şi aducând acasă, toate premiile şi trofeele. Camil este şi un elev foarte bun. Talentul său muzical se împleteşte foarte bine cu dragostea faţă de carte. Este olimpic la geografie şi premiant la multe alte concursuri. Este elevul model al Liceului „Matei Basarab”, iar acest lucru îi face mândri şi pe părinţii săi, Anca şi Cătălin, care-l susţin necondiţionat în tot ceea ce face. Despre cum a descoperit muzica populară, ce vrea să facă în viitor şi cu ce se mai ocupă în timpul liber, am aflat chiar de la Camil Atanase.

R : Camil, cititorii noştri ar dori să cunoască cum ai început tu să cânti ?

Am început să cânt în joacă, fredonând ,,Constantine, Constantine” , iar asta îmi aducea mare bucurie. Am decis să o interpretez la școală, cu ocazia zilei de 1 iunie ca să mă bucur împreună cu colegii mei, fără negativ, fără orchestrație. După interpretare, copiii și profesorii, intre care și doamna director Blagu Matilda, pe care o stimez enorm, m-au aplaudat puternic, și am simțit atât bucuria lor, cât și plăcerea mea imensă că i-am încântat. De atunci, cânt exclusiv muzică populară, atât de dragă sufletului meu.

R : Aşa ai descoperit talentul..dar acum, unde te pregăteşti şi cu cine ?

Sunt elev la cursurile Atelierului de Folclor – cântec, al Ansamblului Maria Tănase din Craiova, unde îi am profesori pe Manuela Motocu și Liviu Dică și solist vocal la Ansamblul Folcloric Poarta Olteniei. Îmi plac foarte mult zonele folclorice din Dolj, Gorj și Teleorman, şi am în repertoriu preponderent, cântece reprezentative din aceste zone.  Pentru a-mi dezvolta capacitățile artistice și pentru a transmite corect un mesaj publicului, am început să studiez cu doamna profesoară de canto Mirela Duță, care este profesorul meu și în prezent și am luat și câteva lecții de la actrița Alla Cebotari din Republica Moldova. Iubesc foarte mult folclorul autentic și vreau să acopăr și să asimilez din cât mai multe zone ale țării. De asemenea, este foarte importantă și teoria muzicală pentru a-mi atinge visul de a deveni artist veritabil. În acest sens, studiez teorie muzicală și orgă cu domnul profesor corepetitor de la Ansamblul Maria Tănase, Costel Buzatu.

R : Dar putem să vorbim de un model anume, pe urmele cui ai vrea să calci ? Ai un stil preferat…?!

C.A : Recent, am inițiat o frumoasă colaborare cu maestrul Aurel Ion Blondea, unul dintre mentorii mei, cu care am onoarea să cânt, fapt ce mă fascinează enorm. Îl admir pe artistul Georgel Nuca, pe Niculina Stoican dar şi pe Petrică Mîţu Stoian. De asemenea, îl admir enorm pe regretatul solist teleormănean Liviu Vasilică, ale cărui cântece  îmi umplu sufletul de bucurie și frumos, vlașca fiind stilul meu preferat. Voi realiza creații populare personale împreună cu textierul Alina Sandoi, având ca obiectiv o lansare de album până in luna septembrie. Vreau ca melodiile mele să fie foarte afective, cânt despre credința in Dumnezeu, despre dragostea de țară, de folclorul autentic, despre demnitate si respect.

R : Vorbeşte-ne puţin despre palmaresul tău, despre premiile obţinute ?

Am câstigat invariabil toate festivalurile naţionale la care am participat în anul 2018, am obţinut trofeele muzicii populare ale acestor festivaluri (Primăvara Vedetelor Bucureşti, Zestrea Românilor Dolj, Gala Câstigătorilor, unde am obtinut trofeul la Muzica Populară, Dragostea mea este muzica, etc) şi, odată cu ele nenumărate invitații în platourile de televiziune. Cel mai important este Festivalul Vocea Populară organizat de către TVR,  luna trecută, unde am reprezentat cu onoare şi cinste Ansamblul Maria Tanase din Craiova şi am interpretat piese autentice specifice Teleormanului. Evoluţia mea artistică mi-a permis sa susțin în luna mai 2018, la Tismana, la Festivalul Naţional al Tarafurilor, un recital în compania câștigătorilor ediţiei I a Festivalului de Muzica lăutarească “Geagu CătăroiuĂ, Taraful Iancu Jianu-Mitel Drăgulin.

R : Ce reprezintă aceste premii pentru tine ? Cât de mult contează ele pentru un artist ?

Premiile sunt oarecum doar o răsplată pentru calitățile mele muzicale, în fapt, motivația reală pentru a munci și mai mult, constă în bucuria pe care o pot oferi celor care  ascultă vocea mea, dar și faptul că pe scenă, în timp ce interpretez, simt o fericire  imensă și nu am emoții, pentru că îmi place ceea ce fac.Emoții puternice am doar când interpretez Imnul Național, resimt o trăire lăuntrică incredibil de emoționantă.

 R : Să trecem şi la şcoală, unde am aflat că ești foarte bun  la învăţătură…

Da, anul acesta am participat la mai multe olimpiade şcolar iar la Olimpiada Națională de Geografie m-am calificat la faza națională, unde am obținut Premiul III. Recent, am participat la un concurs de preselecție pentru un proiect european în parteneriat cu țări din Uniunea Europeană și am obținut o mobilitate Erasmus, în Portugalia, la Porto, pentru martie 2019, unde voi promova cultura naţională, frumoasele noastre zone geografice și mândria de a fi român.

R : Cum îţi vezi viitorul, vei urma cariera artistică sau le vei călca pe una părinţilor…?

Îmi doresc să devin un artist veritabil de muzică populară, să excelez în acest domeniu al muzicii autentice. Vreau să urmez un liceu de muzică și apoi Conservatorul-secția muzica populară, folclor, întrucât exprimările persoanelor avizate cu privire la vocea mea mă obligă și mă ambiționează în acest sens. L-am convins pe tati, care voia să îl urmez în carieră, ca şi ceea ce fac eu, când bucur sincer sufletele oamenilor este important, ca orice altă profesie, şi pot spune că acum pun pe acelaşi plan educaţia, şcoala şi cariera artistică şi vreau să devin un mare artist al neamului.

R : Pe lângă muzică, şcoală, olimpiade, cu ce îţi mai completezi timpul, ce ţi-ar mai plăcea să faci ?

Sunt și un mic artist într-o trupă de teatru – Theatron Craiova, îndrumată de domnul profesor Ștefan Florescu, trupă ce activează sub egida Casei Studenților din Craiova, eu fiind mezinul trupei. Aici am învățat să-mi controlez eventuale emoții, să-mi perfecționez dicția și să-mi nuanțez vocea.  Sunt angrenat în foarte multe activități sportive, în special pentru sănătate, dezvoltarea spiritului de competiție și asumarea responsabilității în viață. Tenisul l-am început tot în joacă, fiind îndrumat ulterior de profesori. Deși vreau să fiu cel mai bun, nu excelez la tenis, neavând timpul necesar pregătirii temeinice. Sunt şi în echipa de fotbal ,,Oltenia Junior” din Craiova. Am urmat şi cursurile Centrului de Excelență la scrimă circa doi ani, dar dragostea pentru muzică mă îndepărtează ușor,  ușor de o carieră sportivă.

R : Noi îţi urăm succes în drumul tău presărat de note muzicale, dar şi la şcoală să ai rezultate la fel de bune şi îți urăm un sincer… La mulţi ani !

Vreau să vă mulțumesc pentru oportunitatea oferită și pentru încrederea pe care mi-o acordați, înseamnă foarte mult pentru mine !

 

Alina Săndoi, textier :

„Pe Camil l-am cunoscut în această primăvară în splendoarea magnoliilor, şi cum nimic nu este întâmplător, i-am spus: Priveşte, toate aceste flori au înflorit pentru tine, Camil! Pentru că din prima clipă am crezut în talentul său, m-au fascinat ambiţia şi perseverenţa acestui copil care îşi doreşte să ajungă departe. Mărturisesc că sufletul său cald şi sensibil mă inspiră să îi scriu versurile pentru primul album de muzică populară autentică, cred în el şi îi întrevăd un viitor strălucit, pentru că îl merită din plin! Glasul lui se poate mlădia pe toate zonele folclorice, şi înercăm să îl oprim aici, în Oltenia, să îşi creeze un stil aparte, iar dacă-i  ascultaţi melodiile precum Dodă, Dodă, Danţul lu’ Camil sau Balada Meşterului Dulache, piese arhaice, grele, pe care el le interpretează dumnezeieşte, vă veţi lipi de acest înger de copil, mândria noastră a tuturor! Să fie sănătos, fruntaş la învăţătură, să-şi bucure părinţii şi bunicii ca şi până acum, să ştie că aici, în Cetatea Banilor, a crescut deodată cu talentul său! Îi doresc zboruri înalte şi aripi puternice!”