Mâine, la Belgrad : Sebastian Ghiţă va fi audiat în cadrul unei şedinţe secrete

0
79

          sebastian-ghita5_expresspress_ro_Aflat în arest preventiv în Serbia, Sebastian Ghiţă a intrat în direct cu autorităţile judiciare din România miercuri după-amiază, într-o videoconferinţă, în cadrul unei şedinţe secrete care a avut loc la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. El ar fi trebuit să răspundă întrebărilor în cadrul şedinţei de judecată în dosarul în privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, în care este urmărit penal şi fostul premier Victor Ponta.  În sala de judecată s-a aflat şi un interpret de limbă sârbă. Fostul deputat Sebastian Ghiţă nu ar fi dat nicio declaraţie. Surse judiciare  susţin că fostul inculpatul a invocat faptul că nu este asistat în Serbia de către apărătorul ales de el, iar în aceste condiţii o nouă videoconferinţă a fost programată pentru luni, 22 mai a.c.  

Ședinţa de judecată a inculpatului Sebastian Ghiţă avut loc  loc la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În sală au fost avocaţii inculpatului, un interpret de limbă sârbă şi judecătorii români, în timp ce în Belgrad Sebastian Ghiţă va fi însoţit în sala de judecată de un judecător sârb.  De altfel, această audiere prin videoconferinţă a fost acceptată în urma solicitării sale. Audierea va avea loc în şedinţă secretă. A cincea cerere a procurorilor de arestare preventivă pe numele fostului deputat a fost făcută în dosarul „Ponta-Blair”. Fostul premier Victor Ponta şi prietenul său Sebastian Ghiţă sunt cercetaţi pentru modul în care a fost finanţată vizita fostului premier britanic Tony Blair la Bucureşti. Afaceristul ar fi plătit vizita, în schimbul unui loc eligibil în Parlament. Autorităţile din România au cerut extrădarea lui Sebastian Ghiţă, care a fugit din ţară la finele anului trecut, chiar înaintea unei audieri la DNA şi cu o zi înainte să-i expire imunitatea parlamentară. Sebastian Ghiţă e cercetat în nu mai puţin de cinci dosare penale diferite.

Mâine, vineri, 19 mai, Sebastian Ghiţă  urmează să fie audiat şi de Curtea Supremă din Belgrad, în cadrul procedurii de extrădare, într-o şedinţă la fel de secreta ca cea din România. Pe lângă posibilitatea de a cere azil politic în Serbia, care ar bloca practic, procedura extrădării, deja a fost deschis un nou front – problemele grave de sănătate de care ar suferi fugarul şi care ar face imposibilă extrădarea.  Conform pressalert.ro fugarul Sebastian Ghiţă ar avea o relaţie foarte apropiată de preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, relaţie consolidată  pe vremea când Victor Ponta era prim ministru. Tot pressalert.ro susţine că o filială a firmei lui Ghiţă a implementat mai multe proiecte pentru Ministerul de Interne din Serbia. În plus, fostul deputat l-a luat ca apărător pe avocatul Radoslav Bacovic, care este un apropiat al lui Vucic, fost preşedinte al Tribunalului Special din Belgrad şi al Comisiei Electorale din Serbia.
Cinci dosare penale îl vizează pe Sebastian Ghiţă. Într-unul dintre ele, e acuzat că ar fi pus presiune pe reprezentanţii unei companii să accepte să colaboreze cu firma cumnatului lui Victor Ponta, Iulian Herţanu. În alt dosar, e acuzat că i-ar fi dat fostului primar din Ploieşti, Iulian Bădescu, o vilă de un milion de lei pentru un contract de sponsorizare a echipei de baschet Asesoft, în valoare de un milion şi jumătate de lei. Fostul deputat are pe numele său două mandate de arestare. Ultimul, emis pe trei aprilie, pentru că ar fi cerut mită unor oameni de afaceri pentru a le facilita contracte cu statul. O parte din banii primiţi ar fi fost folosiţi, spun procurorii, în campania electorală a lui Victor Ponta la prezidenţialele din 2014.