Lupul din parc era un câine. Proprietarul l-a luat acasă

0
104

Animalul care a fost găsit, marţi dimineaţă, că se plimba liber pe o alee din Parcul „Nicolae Romanescu” nu este o specie de lup, după cum s-a tras concluzia la început, ci este un câine. Se pare că angajaţii de la Grădina Zoologică ar fi fost induşi în eroare deoarece această rasă de câine, Ciobănesc Cehoslovac, seamănă izbitor de mult cu un lup sălbatic.

lupLa Grădina Zoologică, s-a prezentat, ieri, o femeie de 21 de ani, din Craiova, care le-a spus îngrijitorilor că animalul depistat marţi dimineaţă în parc este, de fapt, un câine care îi aparţine. Potrivit angajaţilor de acolo, craioveanca a prezentat carnetul de sănătate al câinelui, precum şi un document de identificare, care fusese emis de un cabinet veterinar din Craiova şi în care câinele figura înregistrat ca făcând parte dintr-o rasă neagresivă, fiind un Ciobănesc Cehoslovac, în vârstă de un an şi jumătate. În plus, patrupedul avea implantat şi un cip, fiind luat în evidenţe.

Câinele a fugit dintr-o curte

Din spusele stăpânei, reiese că animalul a fugit dintr-o curte din satul Secui, comuna Teasc. Câinele s-a deplasat în Parcul „Nicolae Romanescu” din Craiova deoarece ar fi fost familiarizat cu locaţia respectivă. Proprietara le-a spus îngrijitorilor de la Zoo că animalul cunoştea zona întrucât a fost dresat în perimetrul parcului, pe parcursul unei perioade de aproximativ nouă luni. Tânăra a solicitat să îi fie restituit animalul, iar autorităţile, după ce au cercetat documentele şi au informat poliţiştii de la Secţia nr. 2 Poliţie, care deschiseseră o anchetă în acest caz, i-au restituit câinele. «„Exemplarul a fost predat proprietarului de drept prin verificarea microcipului şi a Registrului de evidenţă a câinilor cu stăpân (RECS), proprietarul achitând contravaloarea tratamentului aplicat animalului. Menţionăm că animalul este vaccinat şi a nu a pus în pericol animalele din Grădina Zoologică Craiova sau publicul din Parcul „Nicolae Romanescu”», a precizat Rela Filip, directorul RAADPFL Craiova.

Animalul fusese plasat în carantină

lup 1Câinele a petrecut o noapte într-o cuşcă separată, lângă habitatul celor şapte lupi de la Grădina Zoologică. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Sanitar-Veterinare, după ce a fost prins, animalului i s-a făcut un examen clinic individual şi termometrie, în prezenţa medicului veterinar de la Zoo. După ce a fost hrănit, a fost introdus în carantină pentru o perioadă de 15 zile pentru a se vedea dacă manifestă simptome de turbare. Şi atunci prima impresie a fost însă că era vorba de un animal sănătos, care nu avea un comportament agresiv. „Că este lup sălbatic sau Ciobănesc Cehoslovac, noi am aplicat protocolul şi l-am plasat în carantină pentru 15 zile, pentru că în perioada aceasta îşi manifestă clinic simptomele de turbare. Orice câine care este suspect, noi trebuie să îl ţinem în carantină. Şi protocolul l-am aplicat şi la acest animal”, a explicat Costică Retea, director adjunct al DSV.

Chinologii au identificat rasa Ciobănesc Cehoslovac

Câinele a fost identificat greşit ca fiind lup, spun acum autorităţile, deoarece face parte dintr-o rasă – Ciobănesc Cehoslovac – care seamănă izbitor de mult cu un lup sălbatic. Ieri, în paralel cu citirea microcipului animalului, conducerea RAADPFL Craiova a solicitat sprijinul Asociaţiei Chinologice Oltenia, care a verificat animalul şi a concluzionat că este, într-adevăr, vorba de un câine din rasa Ciobănesc Cehoslovac. „Rasa de Ciobănesc Cehoslovac este rezultată printr-o încrucişare între lupul carpatin cu ciobănescul german. În urma selecţiei acestei rase, exemplarele deţin aspectul fenotipic al lupului carpatin în procent de 90%. Această rasă nu este o rasă agresivă, singura problemă fiind asemănarea fizică cu lupul, acest aspect creând panică în momentul expunerii publice, iar pentru a face deosebirea între rase am apelat la vicepreşedintele Asociaţiei Chinologice Oltenia, domnul Alin Dumitrescu. RAADPFL Craiova a gestionat această situaţie conform legii, apelând la organele abilitate”, a precizat directorul RAADPFL Craiova, Rela Filip.