Craioveanul care şi-a omorât soţia în bătaie, condamnat la 12 ani de puşcărie

0
77

Magistraţii Tribunalului Dolj l-au condamnat la 12 ani de puşcărie pe craioveanul de 34 de ani, care, după ce s-a îmbătat, şi-a bătut soţia, ce divorţase recent de el, atât de tare încât femeia a intrat în comă din cauza rănilor grave suferite, iar ulterior a decedat. Hotărârea a fost luată ieri de judecătorii craioveni, care l-au menţinut pe inculpat după gratii şi au hotărât ca, pe latură civilă, procesul să se judece separat, dispunând ca inculpatul să achite cheltuielile de spitalizare ale victimei, în valoare de 13.376,96 lei . Sentinţa de ieri nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

tribunalReamintim că tragedia s-a petrecut pe 4 octombrie 2016, seara, în cartierul craiovean Lăpuş. Potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care au coordonat cercetările în cauză, Felicia Ileana Smărăndache (31 de ani) şi Ion Cătălin Smărăndache (34 de ani), împărţeau încă aceeaşi locuinţă, deşi divorţaseră din luna iunie, cu ei locuind şi mama femeii. Pe 4 octombrie, bărbatul, care consumase băuturi alcoolice, pe fondul geloziei, a început să se certe cu ea, apoi, la un moment dat, a prins-o pe Felicia, a dus-o în baie şi a început să o lovească violent cu pumnii şi picioarele. Mama femeii a auzit urletele disperate, a încercat să intre în baie să-l oprească pe agresor, însă n-a reuşit, aşa că a sunat pe 112, anunţând ce se întâmplă.

Agenţi ai Secţiei 3 Poliţie Craiova, dar şi jandarmi au ajuns la faţa locului, însă, când au reuşit ei să intre în baie, victima era aruncată în cadă, plină de sânge şi inconştientă. A fost solicitată o ambulanţă, medicii au resuscitat-o pe femeie, aceasta fiind transportată în comă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, a fost internată la Secţia de Terapie Intensivă, unde ulterior a decedat. Agresorul a fost ridicat şi dus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, a fost audiat, procurorul de caz dispunând reţinerea sa pentru 24 de ore, apoi a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind şi acum în spatele gratiilor.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au finalizat cercetările şi au întocmit rechizitoriul, iar pe 17 noiembrie 2016 s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care Ion Cătălin Smărăndache a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, iar pe 19 ianuarie a.c., instanţa a constatat legalitatea probelor şi a dispus începerea procesului: „Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr.719/P/2016 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală privind pe privind pe inculpatul Smărăndache Cătălin Ion, trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor asupra unui membru de familie. Dispune începerea judecării cauzei privind pe inculpatul Smărăndache Cătălin Ion”.

 puscarieInculpatul a fost menţinut în spatele gratiilor, iar ieri instanţa a pronunţat sentinţa. Bărbatul a recunoscut comiterea faptelor în faţa magistraţilor craioveni şi a cerut să beneficieze de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, instanţa a admis solicitarea şi l-a condamnat la 12 ani de închisoare. Judecătorii au mai stabilit ca inculpatul să achite cheltuielile de spitalizare, iar acţiunile civile formulate de rudele victimei se vor judeca într-un dosar separat:

 „Condamnă pe inculpatul Smărăndache Cătălin Ion la pedeapsa de 12 ani închisoare. Scade din durata pedepsei închisorii perioada detenţiei preventive de la 05.10.2016 la zi şi menţine starea de arest preventiv a inculpatului. Admite acţiunea civilă formulată de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova şi obligă inculpatul la plata sumei de 13376,96 lei către partea civilă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova reprezentând cheltuieli de spitalizare a victimei Smărăndache Felicia Ileana. Disjunge acţiunile civile formulate de Ţăpuş Eugen, Ţăpuş Valica şi Ţăpuş Alin Daniel. Obligă inculpatul la plata sumei de 1.641 lei cheltuieli judiciare statului. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare . Pronunţată în şedinţă publică, azi 17 mai 2017”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei.